Geld lenen met een starterslening
Wie zijn eerste woning koopt, zal al snel schrikken van de vele hoge kosten die ermee gemoeid zijn. Je hebt niet alleen een hypotheek nodig, maar je moet ook het huis onderhouden. Een home equity lening is speciaal ontworpen voor mensen die hun eerste huis kopen. Het is een aanvulling op je hypotheek en helpt je om vooraf gemaakte kosten kwijt te raken.
Wat is een starterslening?
Een woonkrediet kun je zien als een aanvulling op een hypotheek. Het is alleen voor beginners, dat wil zeggen mensen die voor het eerst een huis kopen. Bij je eerste woning zijn er immers veel extra kosten waar je misschien niet aan hebt gedacht. Met een starterslening heb je extra geld tot je beschikking en kun je het makkelijker maken om je uitgaven te dekken. U kunt geen starterslening aanvragen bij bekende kredietverstrekkers of banken. Voor een starterslening moet u naar de gemeente. Niet alle gemeenten hebben echter de mogelijkheid om een starterslening te krijgen. Hiervoor moet je naar de dichtstbijzijnde gemeente gaan die deze optie heeft. Wil je weten waar je een starterslening kunt aanvragen? Ga dan naar www.snv.nl.
Welke voorwaarden heb je bij een starterslening?
Om een starterslening te krijgen, moet aan verschillende voorwaarden worden voldaan. U moet bijvoorbeeld eerst uitzoeken in welke gemeente u een starterslening kunt aanvragen. Daarnaast mag de hypothecaire lening niet hoger zijn dan € 350.000 en moet de hypotheek die u heeft een NHG-hypotheek zijn. NHG is een Nationale Hypotheek Garantie. Als u een seed-lening heeft, heeft deze een looptijd van maximaal dertig jaar. De hoogte van de lening wordt bepaald door de gemeente waar u de starterslening aanvraagt. Er wordt een speciale controle uitgevoerd waarbij gekeken wordt naar de hoogte van de hypotheek en uw inkomen. U kunt geen eigenwoningkrediet krijgen als u een woonkrediet afsluit of een tweede huis koopt.
Financiële voordelen met een starterslening
Iedereen die een starterslening afsluit, krijgt te maken met financiële voordelen. De eerste drie jaar betaalt u geen rente over de startlening. Het is vaak in de eerste drie jaar dat je veel geld nodig hebt voor je woning, dus de renteloze aflossing is natuurlijk erg positief. Ook na drie jaar is er vaak al een hoger inkomen, waardoor het nog makkelijker is om een starterslening af te sluiten.
Hoe een starterslening aanvragen?
SNV heeft een speciaal formulier waarmee u een starterslening kunt aanvragen. U moet in ieder geval uw aangifte inkomstenbelasting en aanslag meesturen. Als u er geen heeft, moet u een aangifte inkomstenbelasting hebben en deze met u meesturen. U kunt een aangifte inkomstenbelasting aanvragen bij de Belastingdienst. Als uw aanvraag voor een starterslening wordt goedgekeurd, ontvangt u een brief met de benodigde informatie. De laatste stap is het opsturen van een kopie van de hypotheekofferte. Ook moet u de lening definitief maken door akkoord te gaan met de voorwaarden.
Let op
Wil je een starterslening? Laat u dan goed informeren en vraag niet zomaar een lening aan. Het is belangrijk om te weten wat de voorwaarden zijn. Kijk ook of het voor uw situatie goed is om een starterslening aan te vragen. Een financieel adviseur kan u hierbij helpen.€