Geld lenen? Let op deze tips!
Uit onderzoek van het NIBUD (Rijksinstituut voor Begrotingsinformatie) naar leenpatronen in Nederland blijkt dat 6,5% van alle huishoudens (460.000 huishoudens) een persoonlijke lening of doorlopend krediet heeft. Meer dan 10% van deze groep kredietnemers blijkt nauwelijks in staat om hun lening terug te betalen. Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat bijna driekwart van de kredietnemers de lening als een last ervaart. In dit artikel vind je meer informatie waar je op kunt letten als je toch een lening wilt afsluiten.
- Lening of doorlopend krediet
- Waar moet je op letten bij het voorbereiden van een lening?
- Wetenswaardigheden over geldschieters
- Een risicometer lenen
Lening of doorlopend krediet
Je hebt geld nodig. Misschien omdat je gestrest bent of misschien omdat je iets wilt kopen. Geld lenen, geld betalen. Veel meer geld dan je eigenlijk nodig hebt. U betaalt ook rente over het bedrag dat u leent. Een lening betekent ook dat u een schuld heeft.
Daarom is het verstandig om, voordat je geld gaat lenen, eerst het volgende na te gaan: is de lening echt nodig, of is de lening bedoeld om iets te kopen dat eigenlijk te duur voor je is en waar je wel zonder zou kunnen? Wat je antwoord hierop ook is, het is je eigen beslissing. Als u besluit de lening af te lossen, let dan op de volgende zaken om teleurstelling achteraf te voorkomen.
Waar moet je op letten bij het voorbereiden van een lening?
- Lees altijd goed de voorwaarden van de kredietverstrekker en zorg dat je deze goed begrijpt!
- Wat is het onderpand van de lening?
- Wat is het geleende bedrag?
- Wat is de leningrente?
- Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij overlijden? Wordt de lening geweigerd?
- Hoe zijn de restitutiemogelijkheden geregeld? Stel dat je de mogelijkheid hebt om iets meer terug te betalen, mag dat? Of een boete betalen?
- Hoe lang is de lening? Uiteraard is het niet wenselijk om de lening voor de destijds gekochte auto, die niet meer voor de deur staat, terug te moeten betalen.
- Vergelijk vooraf de rentetarieven van minimaal drie kredietverstrekkers, waarvan één van uw bank.
- Soms schrijft een verzekeraar een overlijdensrisicoverzekering voor, zodat de premie, plus rente, hoger is dan een andere partij die er al rekening mee heeft gehouden.
- Mooie cadeaus die aan jou als klant worden beloofd zijn natuurlijk niet gratis. De prijs is al lang ingebouwd in het percentage dat u betaalt!
- Kijk voordat u een lening aangaat goed naar uw totale maandlasten.
- Wees eerlijk tegen jezelf en tel al je vaste kosten bij elkaar op, evenals je freebies (pin-uitgaven etc.) Wat houd je eigenlijk maandelijks over? Kijk dan terug op de afgelopen maanden. Uw geldschieter kijkt naar uw maandinkomen en houdt mogelijk rekening met uw hypotheek- of overwaarde-aftrek, maar kijkt niet naar wat u nog meer over heeft voor de maand. Hij wil u graag een lening verkopen.
Wetenswaardigheden over geldschieters
Het NIBUD-onderzoek bracht enkele interessante feiten aan het licht. Er lijken twee soorten mensen te zijn: leners en niet-leners. Kredietverstrekkers zien lenen als een gemak om een bepaald product te kunnen kopen en zullen, kiezend tussen sparen, lenen of afzien van de aankoop, een lening aangaan om te kunnen kopen. Daarom kiezen ze er niet voor om te sparen. Aan de andere kant zullen niet-leners zeer uitzonderlijk lenen en, bijvoorbeeld, in het geval van een kapotte wasmachine of autovervanging, zou 40% van de leners ervoor kiezen om een lening aan te gaan, maar slechts 14% van de leners. .
Een risicometer lenen
Omdat leners zo gemakkelijk een lening kiezen zonder goed na te denken over de nadelen op de lange termijn, zou het Nibud willen dat iedereen die wil lenen zichzelf beschermt eerst de Leningsrisicometer invult. Dit is een gratis online tool die je direct laat zien of een opwaardeerlening binnen je budget past. U ziet direct of u de extra kosten kunt betalen.
Lees verder
€