Geld lenen: leningen vergelijken

Het kan altijd voorkomen dat u om wat voor reden dan ook extra geld nodig heeft. U kunt dit geld krijgen door middel van een lening. U ontvangt dan een bedrag dat u na een bepaalde periode met een bepaalde rente terugbetaalt. Er zijn talloze bedrijven waar je geld kunt lenen, maar de voorwaarden en rentetarieven kunnen enorm verschillen.

Waar moet op gelet worden bij het verstrekken van een lening?

Wanneer u een lening aangaat, zijn er veel zaken waar u rekening mee moet houden, zoals de rente, voorwaarden, aflossingstermijn, uw leeftijd, het doel van de lening en uw draagkracht. Al deze voorwaarden samen kunnen een groot verschil maken voor uw maandlasten of bijvoorbeeld hoe u uit de lening komt.

Vergelijk leningen

Bij Independer kun je alle soorten leningen van veel verschillende aanbieders vergelijken, dit is een onafhankelijke website. U vult het bedrag in dat u wilt lenen, de aflossingstermijn en een aantal zaken die te maken hebben met uw persoonlijke situatie. Op basis van deze kenmerken zoekt Independer alle geschikte leningen voor u op en inventariseert deze. Het geeft een duidelijk overzicht van waar u geld kunt lenen en tegen welke rente en voorwaarden. Andere sites waar u leningen kunt vergelijken zijn:

De goedkoopste lening

Het is moeilijk om één lening te noemen die de goedkoopste is, omdat de voorwaarden heel verschillend kunnen zijn en de rentetarieven in de loop van de tijd kunnen veranderen. Ook uw woonsituatie, inkomen en het soort contract dat u heeft, kunnen van invloed zijn op het bedrag dat u kunt lenen en de rente die u moet betalen. Afhankelijk van het leenbedrag varieert ook wat je betaalt, maar als je een vast leenbedrag afsluit, kun je een goede vergelijking maken op basis van rente. Bijvoorbeeld: u sluit een persoonlijke lening af van 10.000 euro, die u in 5 jaar wilt terugbetalen. Deze kenmerken kunt u invullen op de website van Independer. U krijgt dan een duidelijk overzicht van de goedkoopste dienstverlener en bijvoorbeeld het cijfer dat de aanbieder krijgt voor de voorwaarden die aan de lening zijn verbonden.

In bovenstaand voorbeeld zijn de gemiddelde maandelijkse vergoedingen van verschillende dienstverleners als volgt (maart 2015):

De rente die u betaalt over de lening kan van jaar tot jaar verschillen. Daarom is de goedkoopste dienstverlener niet elk jaar hetzelfde. Gemiddeld blijft de rente ongeveer gelijk omdat de rente ook gebonden is aan voorwaarden en aflossingstermijn per dienstverlener.

Voor een persoonlijke lening van 10.000 euro die je in 10 jaar wilt terugbetalen, sluit je in maart 2015 het beste een lening af bij ABN Amro, omdat je in 2015 de laagste rente betaalt, namelijk 6,20%. In bijna alle gevallen staat de rente altijd voor een jaar vast, dit komt door de jaarlijkse inflatie. Of de rente vast of variabel is, leest u in de voorwaarden en in het Financiële Informatieboekje. NB; de rente kan tussentijds veranderen, zelfs vaker dan één keer per jaar, check dit dus altijd goed van tevoren. Als de rente voor een jaar vast staat, zoals bij de meeste grote banken het geval is, kan de bank deze tussentijds niet wijzigen, waardoor je zeker bent van je maandelijkse aflossingsbedrag.

De goedkoopste aanbieder kan altijd anders zijn

Kijk je alleen naar de rente, dan is ABN Amro het voordeligst voor het genoemde leenbedrag en de aflossingstermijn. Als het staatsnummer van het artikel voor u echter belangrijker is, kunt u zich beter tot een andere dienstverlener wenden. De voorwaarden van het product kunnen ook van invloed zijn op welke dienstverlener het goedkoopst is, aangezien het ook rente kan omvatten. Als uw rentepercentage verandert, kan het logisch zijn dat de goedkoopste aanbieder ook kan veranderen. Let daarom bij het vergelijken van leningen altijd goed op voor welke periode de rente vaststaat. In bovenstaand voorbeeld maakt de rente maar een paar euro verschil in het aflossingsbedrag per maand, maar over 10 jaar kan dit bedrag flink oplopen.

Bedenk wat je wilt lenen en wat je kunt terugbetalen

De bank berekent vaak het bedrag dat u per maand kunt terugbetalen aan de hand van uw inkomen. Het is echter veel verstandiger om het zelf te doen. U weet precies wat u elke maand krijgt, welke incidentele kosten u kunt verwachten en wat u uitgeeft, zodat u dit veel beter zelf kunt berekenen. U moet natuurlijk wel een maandelijkse aflossing kunnen doen voor de aflossing van uw lening. Leen niet meer geld dan u praktisch kunt terugbetalen, omdat u hierdoor in zeer diepe schulden kunt komen en er vaak moeilijk uit komt. Uit onderzoek van het Nationaal Budget Informatie Instituut (Nibud) blijkt dat veel mensen die een lening afsluiten daar later spijt van krijgen.

Let op: Geld lenen kost geld

Deze slogan is inmiddels verplicht voor bijna alle financiële producten, dus ook voor leningen. Het is niet voor niets. Houd er bij het lenen altijd rekening mee dat u meer moet terugbetalen dan u daadwerkelijk heeft geleend. Leen daarom niet zomaar geld zonder een goed doel en zonder te beseffen welke maandelijkse kosten de lening met zich meebrengt.

Lees verder