Geld lenen: lening van familie kennissen, P2P lenen

In tijden van economische crisis is er vaak een gebrek aan financiële ruimte om een ​​lening met hoge rente af te sluiten. Om deze reden wordt lenen van vrienden of familie steeds gebruikelijker. Het wordt steeds populairder in vergelijking met de lening met hoge rente. Het is niet meer dan normaal dat mensen elkaar willen helpen in financiële moeilijkheden, maar wat vaak wordt vergeten is dat er later complicaties kunnen ontstaan. Een peer-to-peer uitleensite (p2p lending) kan uitkomst bieden.

Hoe geld lenen aan familie of kennissen zonder later problemen te veroorzaken die de relatie kunnen schaden? De twee belangrijkste regels zijn:

In het begin zal je als professioneel acteren je erg ongemakkelijk voelen in de buurt van familie of vrienden. Later zal blijken dat beide partijen daar baat bij hebben, want professioneel praten over geldzaken brengt veel duidelijkheid.

Hieronder staan ​​enkele richtlijnen voor het lenen van geld aan familie en vrienden.

Bepaal hoeveel geld je wilt lenen

Geld lenen aan vrienden is vaak een gevoelig onderwerp, dus zorg ervoor dat beide partijen (geldschieter en lener) realistische verwachtingen hebben. Vaak is het beter om de lening als een gift te zien. Maar als het in een bepaalde situatie niet handig is om een ​​lening als schenking te beschouwen, is het verstandig om het volgende te overwegen:

Betrokkenheid van derden (P2P-leensite, P2P-leningen)

Het kan verstandig zijn om een ​​onafhankelijke derde partij in te schakelen om het proces uit te voeren. Een notaris of accountant kan professioneel met de documenten omgaan en alle verwachtingen van beide partijen helder krijgen.

Ook het gebruik van peer-to-peer uitleensites (p2p-leding) is populair. Dit is een site die optreedt als intermediair voor leningen tussen bekenden. Dergelijke diensten van een dergelijke site omvatten bijvoorbeeld het opstellen van documenten en het innen van periodieke betalingen.

Vermijd verwarring

Zorg ervoor dat beide partijen alle onderdelen van de lening begrijpen. Alle onderdelen moeten worden vastgelegd in een officieel document. Wat moet er in zitten:

Daarnaast moet ook een clausule worden opgenomen waarin staat wat de kredietnemer moet doen in geval van financiële moeilijkheden.

Belasting

Als u geld leent of leent van familie of vrienden, moet u op de hoogte zijn van de regels van de Belastingdienst over schenken en lenen. Onder bepaalde omstandigheden kunt u de lening aftrekken van uw eigen vermogen. Er gelden maximumbedragen als de lening als schenking wordt beschouwd.€