Geld lenen in Turkije

Veel Turks-Nederlanders lenen in Turkije. Het is namelijk goedkoper om daar een lening af te sluiten. Dit komt vooral door de lage rente. Turkije maakt een snelle economische groei door, waardoor banken voldoende cash hebben. Het is daarom voor Nederlanders met de Turkse nationaliteit relatief eenvoudig om een ​​hypotheek te krijgen via een in Nederland geregistreerde Turkse bank. Houd rekening met de wisselkoers van de Turkse Nieuwe Lira.

In Turkije is het relatief goedkoop om geld te lenen. Turkse banken bieden doorgaans leningen aan tegen een lagere rente dan de meeste westerse banken. De belangrijkste reden voor deze lage rente is de snelle economische groei van Turkije. Gedurende de laatste decennia tussen 2000 en 2010 was Turkije een van de snelst groeiende economieën ter wereld. Soms kon ze concurreren met China. Er zijn verschillende redenen waarom de economie zo snel groeide. Een belangrijke reden is dat dezelfde regering eindelijk voor langere tijd aan de macht is. Het geeft het land ook de economische stabiliteit waardoor het snel kan groeien. De VS hadden Turkije nodig als bondgenoot vanwege de oorlog in Irak. Ze hebben dus veel geld in het land geïnvesteerd. Turkije speelt ook een belangrijke rol in deze regio. Gelegen op het kruispunt van twee culturen tussen Europa en Azië, kan het profiteren van beide markten. De laatste reden voor de snelle groei is het snel groeiende toerisme.

Geld lenen in Turkse lira

Dankzij de snelle economische groei kon Turkije een groot deel van zijn staatsschuld afbetalen. Dus alles gaat goed en er is genoeg geld beschikbaar voor de banken. Ze willen de economie stimuleren en pompen daarom zoveel mogelijk geld in die economie. Een manier om dit te doen is door leningen te verstrekken. Daarom bieden ze lage rentetarieven om het voor consumenten aantrekkelijk te maken om geld te lenen. Zolang het geld in de kas van de bank zit, verdienen ze er niets aan. Let op: u leent geld in de nieuwe Turkse lira. De wisselkoers van deze valuta ten opzichte van de euro is relatief stabiel, maar u kunt geld verliezen als de valuta in waarde daalt. Omgekeerd kan het ook voorkomen dat de euro minder waard wordt, waardoor uw lening duurder wordt.

Geld lenen bij een Turkse bank

Veel Nederlanders van Turkse afkomst vinden het relatief eenvoudig om een ​​lening te krijgen bij een Turkse bank. De belangrijkste reden hiervoor is dat ze nog een Turks paspoort hebben. Iemand met Turkse afkomst heeft automatisch ook de Turkse nationaliteit. Niet iedereen is hier even blij mee, maar het betekent wel dat banken je niet zomaar kunnen afwijzen. Het kan echter zijn dat u voordat u naar de bank gaat, verschillende documenten moet laten vertalen, zoals een loonstrook of belastingaangifte.

Hypotheek nemen in Turkije

Er zijn verschillende Turkse banken die hypotheken verstrekken aan buitenlanders. Veel Turks-Nederlanders kopen een huis in Turkije. Soms willen ze terug naar Turkije om hun oude dag door te brengen, soms gebruiken ze het als vakantiehuis. Nederlandse banken aarzelen om een ​​lening te verstrekken voor het kopen van een huis in Turkije. De belangrijkste reden is dat ze de markt niet goed kennen en daarom voorzichtig zijn. Maar ook de Turkse Nederlanders kunnen aankloppen bij de Turkse bank. Houd er rekening mee dat het aanvragen van een hypotheek enige tijd in beslag neemt. Deze procedure duurt bij Turkse banken langer dan bij Nederlandse banken. Ook krijg je vaak de vraag of je een deel van je eigen vermogen in de woning wilt steken. Op deze manier zijn banken eerder geneigd een lening te verstrekken omdat ze vinden dat iemand beter voor zijn huis zorgt als zijn eigen geld erin zit. Het vergroot ook de kans dat de bank zijn geld terugkrijgt. Ook in Nederland zijn verschillende Turkse banken actief, zoals GarantiBank, Amsterdam Trade Bank en Credit Europe. Zij kunnen u ook helpen bij het verkrijgen van een hypotheek om een ​​huis in Turkije te kopen.€