Geld lenen in Duitsland

Steeds meer Nederlanders lenen in Duitsland. De belangrijkste reden hiervoor is dat de Europese regelgeving uniformer is geworden en het dus makkelijker is om een ​​lening aan te vragen. Het is vooral voordelig om een ​​lening af te sluiten als u een huis in Duitsland koopt.

Er zijn verschillende redenen waarom een ​​Nederlander een lening wil afsluiten in Duitsland. Een van de redenen is het kopen van een nieuwe auto. Soms moet deze lening direct worden afgesloten bij het kopen van een auto. Uiteraard alleen als u een auto op afbetaling koopt. Mensen die denken in Duitsland te gaan lenen omdat het in Nederland lastig is vanwege de BKR registratie, doen er goed aan het niet eens te proberen. Over het algemeen weten Duitse banken goed genoeg waar ze de kredietwaardigheid van een buitenlander moeten checken, en weten dus ook hoe ze moeten navigeren op BKR. Als je een bepaalde lening in Nederland niet krijgt, krijg je die ook niet in Duitsland.

Geld lenen in Duitsland

Geld lenen kan met name voordelig zijn als u een huis in Duitsland koopt en een hypotheek moet afsluiten. Bij het verstrekken van een hypotheek hanteren Duitse banken twee criteria. Het eerste criterium is dat ze slechts tachtig procent van de aankoopprijs van de woning lenen. Neem daarom ook een bepaald bedrag mee. Dit doet de bank om verliezen te voorkomen nadat de waarde van het onderpand is gedaald. Ook denken ze dat het terugbetalen van de lening meer inzet van de lener vraagt ​​omdat een deel van zijn geld al in huis is. Het tweede criterium is, net als in Nederland, dat rekening wordt gehouden met het inkomen van de aanvrager.

Kredietcrisis in Duitsland

Het moet gezegd dat banken in Duitsland nog voorzichtiger zijn met het uitlenen van geld dan Nederlandse banken. Vooral na de kredietcrisis zijn banken erg terughoudend met het verstrekken van leningen die mogelijk niet worden terugbetaald. Ook is het goed om te weten dat je relatief goedkoop geld kunt lenen bij een zogenaamde staatsbank als je een huis koopt en energiebesparende maatregelen neemt. In april 2009 werd bekend dat Duitse banken mogelijk voor 816 miljard euro aan risicovolle leningen hebben. Dat zou blijken uit een geheim rapport van de toezichthouder BaFin. De bank met de grootste problemen zou Hypo Real Estate zijn. Met 268 miljard euro heeft deze hypotheekbank de meest problematische leningen. Andere banken in moeilijkheden zijn WestLB, LBBW en HSH Nordbank. Elk van deze zou tussen de € 84 miljard en € 105 miljard aan slechte leningen hebben. Andere banken werden genoteerd voor kleinere bedragen.

Kredietgroei Duitsland

Op dit moment zijn er niet veel Nederlanders die leningen afsluiten in Duitsland, maar dit aantal groeit flink. Een van de redenen is dat steeds meer Nederlanders in Duitsland wonen. Over het algemeen hebben Nederlanders tot nu toe vooral geprobeerd krediet te krijgen in België. Dit komt vooral omdat de taal daar hetzelfde is. De afgelopen jaren zijn de Europese leenregels uniformer gemaakt. Dit maakt het voor Nederlanders makkelijker om naar een Duitse bank te gaan. Dit kan zeker voordelen hebben, aangezien de rente over het algemeen wat lager is dan in Nederland.

Persoonlijke lening en doorlopend krediet in Duitsland

In Duitsland is het bijna onmogelijk om doorlopend krediet op te nemen. Ze weten het niet. De meest voorkomende leningvorm is een persoonlijke lening, die ook binnen een bepaalde periode moet worden terugbetaald. De grootste banken in Duitsland zijn nu Deutsche Bank, Dresdner Bank en Commerzbank.€