Geld lenen in Amerika

In Amerika lenen veel mensen geld. Het veroorzaakte ook de kredietcrisis. Banken controleren bij het verstrekken van een lening bijna nooit of de persoon in kwestie het geld kan terugbetalen. In veel gevallen was dit niet mogelijk en dit leidde tot de kredietcrisis. Het begon op de huizenmarkt maar heeft een impact gehad op de hele economie. De vraag is of de Amerikaanse banken hun leven zullen verbeteren. Lees er alles over in dit artikel.

Geld lenen in Amerika is erg goedkoop. Dat komt omdat de Fed, de Amerikaanse federale bank, de rente laag houdt. Op een gegeven moment stond het zelfs op nul procent. Daarom is het voor Amerikaanse banken makkelijk om geld uit te lenen. Ze rekenen er een bepaald bedrag aan rente op, maar hoe minder rente ze hoeven te betalen over Fed-leningen, hoe minder rente ze aan hun klanten hoeven door te geven. Banken lenen ook veel aan elkaar.

Geld lenen in Amerika

De rente is momenteel zo laag door de kredietcrisis, maar de verwachting is dat de rente in de toekomst erg laag zal blijven. Het heeft een beetje een gevaarlijke kant. De kredietcrisis is ontstaan ā€‹ā€‹doordat banken te gemakkelijk geld lenen aan consumenten. Zij kunnen deze leningen niet altijd terugbetalen, waardoor de banken weer in de problemen komen. Het begon op de huizenmarkt maar heeft een impact gehad op de hele economie. Amerikaanse banken zijn beter gaan kijken naar aan wie ze lenen, maar het is nog steeds relatief eenvoudig, zeker in vergelijking met Europa. Ironisch genoeg kan de kredietcrisis zelfs het aantal leningen doen toenemen. Dit komt omdat veel consumenten in de problemen zijn gekomen, zoals het verliezen van hun baan, en daarom geld lenen om de kosten te dekken.

Geen controle

Op den duur zullen ook banken geld moeten uitlenen. Het is een van de belangrijkste inkomstenbronnen. De risico’s zullen behoorlijk hoog zijn. In Nederland is er een heel systeem en bijvoorbeeld Bureau Krediet Registratie, waar Nederlandse schulden worden opgeslagen. In de Verenigde Staten bestaat zo’n systeem niet. Dit maakt het voor banken moeilijker om risico’s in te schatten.

Geld uitgeven met een creditcard

In Nederland betalen veel mensen met een pinpas. Ze doen het bijna altijd vanaf een bankrekening waar geld op staat. Bijna iedereen in de Verenigde Staten gebruikt een creditcard. Dit betekent dat ze op krediet kopen. Die schuld betalen ze meestal snel af, maar nu de hele economie is ingestort, hebben veel Amerikanen daar moeite mee. Bovendien hebben de meesten meerdere creditcards, waardoor de schuld nog hoger is. Sinds de kredietcrisis merken Amerikaanse creditcardmaatschappijen dat steeds meer mensen in gebreke blijven met hun schulden. Dit heeft weer gevolgen voor de kredietwaardigheid van deze bedrijven. Ze komen in de problemen doordat er te weinig geld binnenkomt, wat weer de economie verstoort.ā‚¬