Geld lenen: hoeveel kost het?

Het eerste wat we lezen als we een lening willen afsluiten is: Geld lenen kost geld! Maar de vraag is: hoeveel gaat het kosten? De kosten van de lening kunnen aanzienlijk zijn. Het is erg handig om dit te weten zodat je begrijpt waar je aan begint en wat het je extra gaat kosten.

Inhoud

Een lening afsluiten is eenvoudig

Lenen is er in vele vormen. En onthoud: je leent sneller dan je denkt!

Een lening aangaan is tegenwoordig heel eenvoudig. U kunt lenen bij een bank, maar ook op internet of zelfs in een apotheek! We komen overal leningadvertenties tegen. Stuur een e-mail of sms en je krijgt een lening. Er wordt wat informatie gevraagd, maar niet erg dichtbij. Soms leen je zelfs zonder dat je het doorhebt. Bijvoorbeeld als uw zichtrekening rood staat of u koopt op afbetaling.

Veel Nederlanders hebben het gemak van een lening ontdekt, want tegenwoordig heeft elk tweede huishouden een lening van meer dan 2.000 euro.

Geld lenen is big business omdat het veel geld oplevert. Maar hoeveel?

interesse

Kortom, het levert kredietverstrekkers de rente op die u hen betaalt. Ook kunnen er extra kosten zijn, zoals bijbetalingen als u meer wilt terugbetalen, de kosten van een offerte of consult etc. De exacte kosten verschillen van kredietverstrekker tot kredietverstrekker.

Maximale rente

Veel leningen hebben een maximale rente. Dit zijn leningen die onder de Wet op het consumentenkrediet vallen.

Het maximale percentage is vastgesteld op 12 procent. Daar komt nog 3% wettelijke rente bij. Dus het totaal is de maximale rente
15 procent
.

Voor welke kredietverstrekkers geldt dit?

De maximale rente geldt voor de volgende leningen:

Snelleningen, hypotheken en zakelijke leningen overschrijden het wettelijk vastgestelde maximumpercentage niet. Je moet dus extra voorzichtig zijn met de rente bij deze leningen!

lezen
hier
informatie over alle soorten leningen.

Welke rente betaal je?

De rente is afhankelijk van verschillende factoren:

Ook het maximale leenbedrag voor de bank kan flink variëren. lezen
hier
wat is uw maximale leencapaciteit.

Variabele of vaste rente

Afhankelijk van de vorm van de lening betaal je vaste of variabele rente. Bij een doorlopend krediet betaal je variabele rente. Het kan dus zijn dat u na verloop van tijd meer betaalt. De markt bepaalt of de rente stijgt of niet. Als u een vaste rente heeft afgesproken, verandert deze niet tijdens de looptijd van uw lening.

Hoeveel gaat het je kosten?

De rentevoet van uw lening wordt bepaald door verschillende factoren:

Als je weet hoeveel de lening je per maand gaat kosten, kun je eenvoudig uitrekenen hoeveel je aan het einde van de looptijd extra hebt betaald.

Vermenigvuldig het maandbedrag met de looptijd. Van het resultaat trek je het te lenen bedrag af. Nu weet je hoeveel het je heeft gekost.

Voorbeeld

Berekening:

24 x € 461 = € 11064
€11.064 – €10.000 = 1064 euro

Wat betekent dit in de praktijk?

Voordat u een lening aangaat, is het verstandig om te weten hoeveel het u daadwerkelijk gaat kosten. Om dit te doen, moet u weten welke rente de kredietverstrekker rekent. Houd ook rekening met de extra kosten.

Het is echter nog niet eenvoudig om daar achter te komen. U kunt gemakkelijk het maximum vinden dat u kunt lenen. Elke kredietverstrekker heeft de mogelijkheid om dit op zijn website te berekenen. Maar het is vaak niet te achterhalen hoeveel het je gaat kosten.

Als u geluk heeft, stelt de bank hiervoor een rekenmodule of enkele voorbeeldberekeningen ter beschikking. Ze zijn echter zeer beperkt. Vaak kan de berekening maar voor één of twee leningsoorten worden ingevoerd. U kunt ook (soms!) zien hoeveel rente u betaalt, maar de extra kosten worden niet vermeld. Soms zie je alleen een lijst met geschikte leenmogelijkheden zonder zelfs maar te vermelden hoeveel het je gaat kosten.

U kunt alleen meer gedetailleerde informatie krijgen door persoonlijk contact op te nemen met de werknemer. Als je wilt bepalen welke bank of kredietverstrekker winstgevender is, wordt dat een hele klus!

Het beste wat u eerst kunt doen, is uitzoeken welke rente de kredietverstrekker rekent. Zo kun je op www.tabelboekje.nl zien wat het maandbedrag wordt en wat je uiteindelijk gaat betalen voor meerdere bedragen, looptijden en rentetarieven.

Voorbeelden

Hieronder vindt u enkele voorbeelden waarbij u kunt zien dat de kosten flink kunnen oplopen.

Je ziet dat leenkosten enorm kunnen variëren en dat geen enkele lening hetzelfde is.

Het wordt meteen duidelijk dat lenen (bijna) nooit goedkoop is. Dat is de prijs van geld. Een prijs die u echt moet weten.

Het is altijd goedkoper om geld te sparen in de oude sok totdat je zelf die wasmachine of die mooie auto kunt kopen. Het kost je geen cent extra!

Lees verder