Geld lenen, hoe doe je dat goed?

Een goede lening hangt af van uw persoonlijke situatie. Denk aan uw inkomen, de hoogte van de lening, de reden waarom u gaat lenen. Lenen is als zuurstof voor de economie, maar te veel zuurstof is ook niet goed. Daarom houdt Bureau Krediet Registratie BKR ook bij hoeveel er tot nu toe is geleend en of er betalingsproblemen zijn geweest, want teveel lenen is voor niemand voordelig. Druk zijn hoeft niet erg te zijn. Belangrijke vragen kunnen zijn, bij wie u de nieuwe lening aangaat en hoeveel bedrag moet worden terugbetaald?

Geld lenen is goed, waarom is het niet slecht?

Geld is als een smeermiddel voor onze economie en krediet is daar een onderdeel van. Velen van ons zetten soms te veel op onze bankrekening of kopen iets met een creditcard. U leent eigenlijk geld, maar blijft vaak onopgemerkt zolang u binnen de afgesproken limieten blijft. Bij het aangaan van een lening gaat het soms om kleine bedragen, zoals een flitslening die via de website van de dienstverlener of via sms kan worden opgenomen. Het is heel eenvoudig voor je gemaakt. In alle gevallen kunt u zich afvragen:

Waarom geld lenen, wat is het motief?

Er zijn veel redenen om geld te lenen:

  1. Je komt een tijdje geld tekort.
  2. Ben je van plan iets duurs te kopen?
  3. Je komt structureel geld tekort.

Van deze drie redenen om een ​​lening aan te gaan, is de 3e reden (gebrek aan structureel geld) een rood signaal. Als er structureel geldgebrek is, kun je beter geen nieuwe lening aangaan. Dan is er vooral de kunst om de kosten te verlagen en de inkomsten te verhogen, zodat alles betaalbaar wordt. Een overbruggingskrediet kan een oplossing zijn, maar zoals de naam al doet vermoeden is het om een ​​bepaalde periode te overbruggen en geen structurele oplossing. Extra geld lenen bij geldgebrek (reden 1) is geen probleem als het geleende bedrag en de betaalde rente niet te hoog zijn. Iets waardevols kopen als een huis en een goede kredietwaardigheid krijgen (reden 2) is voor economen de beste reden om een ​​lening af te sluiten.

Kunt u de lening terugbetalen, hoeveel kunt u maandelijks terugbetalen?

De vraag is natuurlijk of u de lening, dus aflossing en rente, kunt terugbetalen. Dit omvat uw huidige inkomen en vooruitzichten. Als je nu weet dat je volgend jaar werkloos wordt, is een dure lening niet verstandig. Zo niet, dan is het zinvol om te beginnen met uw huidige inkomen plus extra inkomen in de toekomst. Een brief van je werkgever kan helpen om een ​​kredietverstrekker of bank te overtuigen.

Wat is de rentevoet van de lening?

Er is geen universele rente die op alle leningen moet worden toegepast. Elke kredietverstrekker, dus ook uw bank, mag zijn eigen rente in rekening brengen. De bank kan u ook korting geven als u een goede klant van de bank bent. De kredietverstrekker mag een opslag rekenen als er risico’s zijn, en niet elke bank of kredietverstrekker beoordeelt deze risico’s op dezelfde manier. Ook is de rente doorgaans lager als het geleende bedrag groter is of als er waardevolle zekerheden staan, zoals een hypotheek op uw woning. Dit betekent dat je bij een iets grotere lening je research moet doen om te kijken waar je veilig het goedkoopst kunt lenen.

Waarmee ga je lenen?

Vaak is het handig om een ​​lening af te sluiten bij uw bank. Hier verschijnt uw salaris en is de bank meestal op de hoogte van uw situatie. Anderen willen niet lenen bij hun eigen bank omdat ze denken dat het niet hun zaak is, of omdat hun eigen bank simpelweg te duur is. De keuze is uiteindelijk aan jou.

Lees verder