Geld lenen, de zuinige Nederlander bestaat nog

Extra geld lenen zal voor de een makkelijker zijn dan voor de ander. Nederlanders staan ​​bekend om soberheid en soberheid. Maar de zuinige Nederlander, die niet meteen wil lenen en uitlenen, wordt steeds zeldzamer. Geld lenen of sparen, wat wordt het? Misschien een combinatie van beide?

Sparen en sparen, dat weten wij Nederlanders

Zeeuwen staan ​​bekend om hun zuinigheid, en dat hebben de Nederlanders over het algemeen. Denk aan een koffer vol edibles uit Nederland, omdat we er dol op zijn, en het is lekker goedkoop. Maar hoe zit het met de rest van Nederland?

Geld lenen

In opdracht van Tijhuis&Partners, een groot gerechtsdeurwaarderskantoor, deed Motivaction onderzoek naar de Nederlandse kringloop. Veelbetekenend is dat de Nederlander zich onder financiële curatele wil stellen. Maar liefst 97 procent van de 1.500 ondervraagde Nederlanders vindt geld lenen of kopen op krediet te makkelijk. Ze stellen zelfs dat de overheid moet ingrijpen. Iets meer dan de helft van hen is voorstander van strengere regels voor kredietaanbieders. Ruim een ​​kwart vindt dat de overheid beter moet informeren.

Lenen of sparen

Ongeveer 46 procent van de Nederlanders is risicomijdend. Ze hebben administratie en betalen op tijd. Ongeveer 25% van de Nederlandse bevolking besteedt veel geld uit. Ze doen grote aankopen op krediet en lenen overal geld. Ook van familie en vrienden. En zo’n 20% van de Nederlanders is niet zo voorzichtig met betalen. De rekeningen blijven schommelen. Het is dus een stille mentaliteit. Daarnaast heeft een op de vijf Nederlanders betalingsproblemen. Het verrassende aan het onderzoek is dat niet zo veel rationele factoren ertoe doen. Als je het aan mensen uitlegt, weten ze echt wat goed voor ze is. Maar vooral onzorgvuldigheid gaat vooruit. Snel geld lenen in Ferratum met een hoge rente. Om maar een voorbeeld te noemen.

De zuinige Nederlander bestaat nog steeds

Tegen deze achtergrond scherpt het kabinet de kredietregels aan en vindt dat banken sneller moeten handelen als iemand rood staat. Krediet zou al moeten worden gecontroleerd als mensen langer dan een maand in het rood staan. De AFM gaat zorgvuldiger controleren of iemand kredietwaardig is. Om dit allemaal te kunnen controleren wordt de registratie van schulden uitgebreid. Naast de BKR-bende gaat in Tiela het Staatsschuldinformatiesysteem LIS opereren. Dit systeem is breder dan BKR en omvat ook betalingsachterstanden bij verhuurders, energiebedrijven en sociale diensten.

Slot

Ongeveer een kwart van de Nederlanders krijgt ooit betalingsproblemen door een slechte mentaliteit. Motivatie noemt ze spenders. Het is jammer dat Motivaction geen gegevens heeft vrijgegeven over leeftijdsgroepen of andere kenmerken. Als het vooral jongeren zijn, dan is de taak van het onderwijs nog duidelijk. Verrassend genoeg juichen bijna alle Nederlanders verdergaande surveillance toe. Ook blijkbaar degenen die weinig lenen of dat bewust doen. En dit komt op een moment dat consumenten mondiger worden en steeds meer rentetarieven en bankaanbiedingen online kunnen vergelijken.€