Geld lenen aan vrienden of familie

Wanneer een van je vrienden of familieleden geld nodig heeft, is het gemakkelijk om te zeggen dat je het wilt lenen. Er zijn dingen waar u misschien nog niet aan heeft gedacht, zoals het opstellen van een contract en het inschrijven bij de Belastingdienst. Er zijn echter een paar dingen om te overwegen. Geschillen over geld kunnen snel ontstaan, dus het is verstandig om vooraf een overeenkomst op te stellen.

Heb je zelf geen geld nodig?

Ten eerste kun je natuurlijk alleen geld lenen dat je zelf hebt. Zet jezelf niet in de schulden om te voorkomen dat iemand anders in de schulden komt. Houd er ook rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat het geld is teruggestort. Misschien heb je het geld nu niet nodig, maar misschien over vijf jaar. Als je plotseling vroeg om geld terug begint te vragen, maar de lener kan het niet terugbetalen, kan dat verwoestend zijn voor de vriendschap.

Is het het waard?

Een lening aan een kennis kan voor veel ellende zorgen. Het is belangrijk om je af te vragen of het de moeite waard is. De lener heeft niet voor niets schulden. Het kan weer gebeuren. Terugbetaling aan de lener kan een lage prioriteit hebben, zodat de geldschieter het geld pas laat kan terugkrijgen. De lener zal wedden dat u niet ver wilt gaan om uw geld terug te krijgen. De gedachte om elke maand geld over te moeten maken naar een vriend of familielid kan ook pijnlijk zijn voor de kredietnemer.

Vertrouwen

De sleutel is vertrouwen. Als u zelfs maar vermoedt dat de lener het geld niet kan terugbetalen, leen het dan niet uit. Ook als iemand familie is, maar al meerdere keren heeft bewezen dat hij/zij vaak geen geld terugbetaalt, overweeg dan goed of het verstandig is om geld uit te lenen.

Opstellen van het contract

Het contract is belangrijk voor beide partijen. Het is belangrijk dat de kredietverstrekker ervoor zorgt dat hij/zij het geld binnen een bepaalde tijd terugkrijgt. Het is belangrijk voor de kredietnemer om zeker te weten dat het geld niet meteen teruggegeven hoeft te worden. Enkele andere punten die in het contract zijn vastgelegd zijn:

Twee voorbeeldcontracten die alleen nog moeten worden ingevuld:

Vaak is het zo dat als contact niet te volgen is, het niet goed is voor vriendschappen.

Aanmelden bij de Belastingdienst

Het voordeel hiervan is dat als u de akte heeft laten registreren, u later kunt bewijzen dat de akte bestond op de datum van inschrijving. U kunt de akte laten registreren door de akte per post of persoonlijk in te dienen bij de Belastingdienst. Het kan op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur persoonlijk worden ingeleverd bij de Belastingdienst. Na 17.00 uur is de eerstvolgende werkdag de inschrijfdag.

U kunt de akte per post opsturen 1 van de Belastingdienst die de aktes registreert. De dag van inschrijving is dan de dag waarop de Belastingdienst de akte heeft ontvangen.€