Geld lenen aan vrienden of familie: dit beter niet doen
Geld lenen aan vrienden of familie. Er is een gezegde dat je dat niet moet doen. Iedereen weet het: een vriend of familielid heeft geld nodig en vraagt om het te lenen. De meeste mensen helpen u graag, maar doen dit alleen als u zeker weet dat u uw geld terug krijgt. Want als dat niet zo is, is de vriendschap vaak voorbij.
Geld lenen aan een vriend: wel of niet doen?
Anderhalf jaar geleden belde een vriend die dringend 1.000 euro nodig had. Ik was al erg aan het twijfelen, maar zijn aantrekkingskracht op mij was zo groot dat ik het toch gaf. Nu, anderhalf jaar later, moet meer dan een derde ervan nog worden teruggevonden. Onze vriendschap is verbroken en het zal nooit werken. Niet alleen vanwege het geld, maar ook vanwege de loze beloften en het feit dat hij mijn geld uitgeeft aan dingen die ik niet nodig of mogelijk acht. Mijn geld omdat het gebeurt.
Ze lenen veel geld van elkaar
Als een vriend je vraagt om geld te lenen, bedenk dan welke van de twee je wilt verliezen, is een citaat van de Franse schrijver John Petit-Sen. En de man heeft gelijk. In veel gevallen gaat het helemaal mis als mensen privé geld lenen aan een vriend of familielid. Er wordt echter veel van elkaar geleend.
Minimaal 9 procent lenen
Tussen oktober 2011 en juni 2012 leende maar liefst 9 procent van de Nederlandse huishoudens bij vrienden, familie of kennissen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Budget Informatie Instituut, Nibud. In 2009 was dit aantal veel lager, minder dan 5 procent.
Kredietgeschillen
Doordat er veel meer van elkaar wordt geleend, valt er ook veel meer op voor het uitgeleende geld. En dat is niet alles. Vaak starten mensen die lang op hun geld moeten wachten een gerechtelijke procedure of wenden zich tot een juridische dienstverlener zoals DAS. Ze willen weten hoe ze het geld terug kunnen krijgen dat ze aan iemand in hun familie of vrienden hebben geleend, maar weten niet hoe ze dat moeten doen.
niet uitlenen
Omdat het niet eenvoudig is om hun geld terug te krijgen, vooral omdat velen de voorwaarden niet zwart op wit schrijven, adviseert het Nibud om niet van elkaar te lenen. Vermijd vooral mensen die altijd met geldgebrek worstelen, dat is het motto. Want iemand met structurele financiële problemen gaat dat geld echt niet terugbetalen. Niet nu en nooit. Het is een ander verhaal voor een familielid of vriend die in de problemen komt of om wat voor reden dan ook vastzit. Maar voorzichtigheid blijft geboden.
Geld geleend: maar wat doet de ander ermee?
Degenen die geld hebben geleend, worden vaak kritisch over het gedrag van de ander. Want waarom eet de ander van het geleende geld? Of gaat hij of zij naar de bioscoop als er echt geen geld voor is? Waarom niet winkelen bij een goedkope supermarkt? In dergelijke gevallen ontstaat er snel een geschil.
U leende geld en de ander is in schuldsanering
Nog moeilijker wordt het als degene die het geld heeft geleend ook in een schuldsanering belandt. Dit betekent dat de persoon die het geld heeft geleend zijn geld is kwijtgeraakt, omdat persoonlijke leningen, zoals deze leningen worden genoemd, vaak niet in de executie worden meegenomen. En dit kan leiden tot een zeer onaangename relatie.
Tijdelijk geldgebrek
Alleen als het geldgebrek heel tijdelijk is (een maand of twee en dan kan het geld terug), kun je geld lenen van vrienden of familie, de goedkoopste oplossing. Bijvoorbeeld als iemand even moet wachten op een uitkering, of als iemand gaat scheiden en de financiële regels er nog niet zijn.
De voordelen van lenen in uw omgeving
Geld lenen bij vrienden en kennissen heeft natuurlijk ook voordelen. Het is snel en goedkoop. En je hoeft er niet al het papierwerk voor in te vullen. Daarnaast stellen bewoners zelf voorwaarden zoals rente (of renteloze) en aflossingstermijnen. Het is belangrijk dat mensen de persoonlijke lening op papier zetten. Helaas gebeurt het niet al te vaak en mensen vertrouwen te veel. Zonder overeenstemming over aflossing, rente en premie is er niet veel meer te bereiken. Heel krankzinnig dus.
Hoe sluit u een leenovereenkomst af?
Een leenovereenkomst tussen vrienden of familie moet het volgende bevatten:
- geleend bedrag
- De termijn waarbinnen de lening moet worden terugbetaald
- Wat gebeurt er als het geld niet op tijd wordt geretourneerd?
- Rente
- Bovendien moet het contract door beide partijen en een getuige worden ondertekend.
Rente op een persoonlijke lening
De rente op een onderhandse lening moet voldoen aan de markteisen. Dit is nodig omdat de Belastingdienst anders de lagere rente als een schenking beschouwt.
Uitstel
Als alles zwart op wit is geschreven, maar de persoon die geld heeft geleend vraagt om uitstel van betaling, schrijf dit dan nog een keer op. Op deze manier is het altijd mogelijk om te bewijzen wat er is afgesproken. Is de wederpartij echt niet in staat om terug te betalen, dan is een overeenkomst in natura altijd mogelijk. Laat de persoon die het geld heeft geleend het werk doen, het avondeten koken, het eten betalen of iets anders doen.€