Geld lenen aan uw kinderen fiscaal voordelig: Family Bank

Is uw kind van plan om binnenkort een hypotheek af te sluiten voor de aankoop of reparatie van een eigen woning? En heeft u geld op zak dat u nog niet nodig heeft? Dan is het wellicht een goed idee om het aan je kind uit te lenen. Dan kunt u een hogere rente krijgen dan de bank en is de betaalde rente gewoon aftrekbaar voor uw kind.

Hoe werkt het?

U leent uw kind bijvoorbeeld € 10.000 om een ​​badkamerrenovatie te financieren. U gaat ermee akkoord dat uw kind hierover 6% rente betaalt. Het is 600 euro per jaar of 50 euro per maand. Uw kind kan dan jaarlijks € 600 aftrekken van het belastbaar inkomen voor een netto recuperatie van ongeveer € 250. De rente is voor u echter belastingvrij. U betaalt slechts 1,2% meerwaardebelasting, maar die moest u ook betalen als u geld op een spaarrekening had staan.

Het is zelfs voordelig om het kind zoveel mogelijk rente in rekening te brengen. Dit levert uiteindelijk meer belastingvoordeel op voor uw kind. De belastingdienst accepteert echter geen rente zoals 10%. Voor een vergelijkbare lening mag u ongeveer een kwart meer rente rekenen dan banken. Als de gemiddelde rente over 5 jaar onder de NHG bijvoorbeeld 6 procent is, kunt u aanspraak maken op maximaal 7,5%.

Ook als u de afsluitprovisie van uw kind incasseert, is deze voor u belastingvrij en aftrekbaar voor uw kind. Daarom kan het zeer voordelig zijn om het kind 1,5% afsluitprovisie in rekening te brengen (eventueel meer, maar maximaal 1,5% en 3.630 euro zijn aftrekbaar).

U kunt uw kind ook af en toe een deel van de rente geven. U kunt uw kind € 4.479,- per jaar (bedrag 2008) schenken zonder schenkbelasting te betalen. Hierdoor kunt u de toeslag delen met uw kind. Zorg ervoor dat uw kind u ook daadwerkelijk rente betaalt. Als u afstand doet van de rente van uw kind, is die rente niet meer aftrekbaar voor uw kind.

Voordelen:

Deze ‘familiebank’ heeft meerdere voordelen voor u en uw kind. Uw rente zal hoger zijn dan de rente die u van de bank zou hebben ontvangen. Daarnaast heeft uw kind nog recht op hypotheekrenteaftrek. Als u een deel van de rente aan het kind geeft, kan de lening voor het kind ook goedkoper zijn dan een hypotheek bij de bank.

Een ander voordeel is dat u niet naar een notaris hoeft om een ​​lening op te stellen. Als uw kind anders naar de notaris zou moeten om een ​​hogere hypotheek aan te melden, bespaart dit uw kind kosten.

Ook kunt u voorkomen dat een kind met bankkrediet een hogere hypotheekpremie betaalt. Als uw kind tot 125% van de executiewaarde bij de bank moet lenen, brengt de bank hiervoor een risicopremie in rekening.

Waar moet je op letten?

Ondanks alle voordelen zijn er toch een aantal punten waar je op moet letten. Je hebt het geleende geld natuurlijk niet voor een langere periode nodig. Uw kind kan u waarschijnlijk niet terugbetalen als u plotseling weer geld nodig heeft.

Als u meer kinderen heeft, moet u er rekening mee houden dat zij later ook een huis kunnen kopen. Heb je genoeg geld om ze geld te lenen? Anders kan het erg zuur zijn voor andere kinderen.

Registratieovereenkomst

Als u besluit uw kind geld te lenen, is het verstandig om een ​​overeenkomst te sluiten en deze aan te melden bij de Belastingdienst. In het contract staat informatie over de lening: de naam van u en uw kind, bedrag, rentepercentage, rentebetalingstermijn, etc. Op internet zijn verschillende voorbeeldcontracten te vinden.

U kunt een ondertekende overeenkomst opsturen naar het belastingkantoor in uw regio. Geef dan in het contract “voor inschrijving” aan. Na enkele weken ontvangt u uw contract terug en heeft u officieel bewijs dat uw kind de lening bij u heeft afgesloten.€