Geld is wettig betaalmiddel

Natuurlijk is geld een wettig betaalmiddel, zullen velen zeggen. Het kan echter allemaal wat genuanceerder dan we vaak denken. Hoeveel contant geld is er beschikbaar in onze winkels? Moeten retailers alle wettige betaalmiddelen accepteren, en zo niet, hoe ver mogen ze gaan? Sommige verhalen spreken voor zich.

Allemaal vragen die eenvoudig te beantwoorden zijn, mede omdat de wetgever het volgende zegt:

Met wettig betaalmiddel kunt u betalen voor goederen of diensten. Bijvoorbeeld met geld (bankbiljetten en munten), chipkaart of pinpas. Maar de wet verplicht niemand om wettig betaalmiddel te accepteren. De winkelier moet duidelijk maken als je bepaalde betaalmethoden niet kunt gebruiken.

Hoe gaan winkeliers hiermee om?

In winkels gaat het vaak mis. Om mensen niet meteen af ​​te schrikken, de stickers (of andere uitingen) zijn niet altijd goed zichtbaar, wat vervelend kan zijn als je aan de kassa staat. Bovendien gaan mensen er altijd vanuit dat als ze rekeningen in de hand hebben, ze ermee kunnen worden betaald. Wat op zich niet zo’n vreemde gedachte is. Vanwege de kwetsbaarheid voor fraude en het feit dat winkeliers hun kleinere geld (dat uiteindelijk de bank betaalt) snel kwijtraken, nemen mensen liever niet meer geld aan.

Oefening

Een jaar geleden somde het Europese agentschap de problemen op waarmee sommige mensen worden geconfronteerd, soms met voor de hand liggende dingen en soms heel vervelend. Allemaal uit onwetendheid en erg onhandig in de praktijk. Enkele van de vele berichten:

“Geld is als mest; het is alleen goed als het verspreid wordt.” Francis Bacon

Nep

Het is duidelijk dat dit komt door de angst voor vals geld. De methoden worden steeds beter en nepgeld is vaak moeilijk te onderscheiden van echt geld. De bank trekt het perfect op en dan ben je als ondernemer je geld kwijt.

Aan de andere kant is het ook vreemd dat als iemand echt iets heel graag wil en betaalt met biljetten van 10 of 20 euro, er geen cheque is en je je gang kunt gaan.

Communicatie

Het belangrijkste is dat als je als winkelier iets niet accepteert (grote biljetten of bijzondere munten) je dat duidelijk moet maken, en dat gebeurt soms. Niet op de deur van de winkel en niet in de directe omgeving van de kassa. Sommige winkels gaan zo ver dat ze laten zien wat ze accepteren, en dat is duidelijk. Strikt genomen is het de plicht van de detailhandelaar om het in ontvangst te nemen als het niet aan zijn klanten wordt gemeld. Maar wat als de winkelier weigert? U kunt uw producten alleen retourneren.

Aangezien we er ook steeds meer van uitgaan dat je altijd wel ergens kunt pinnen, zou het fijn zijn om daar op gewezen te worden als het niet mogelijk is. Vastzetten is veilig en gemakkelijk en er wordt veel reclame voor gemaakt, dus we accepteren het bijna blindelings. Steeds meer mensen zijn het zat zonder contant geld en hebben alleen een kaart, wat weer voor problemen kan zorgen.

de overheid

Ook maakt de overheid soms een fout met betaalmethoden en wordt er bijvoorbeeld maar één optie gegeven voor parkeren. Chippen zie je soms als de enige optie, maar eind 2014 is chippen verleden tijd. Het is nooit echt een populair betaalmiddel geweest, anders zou het niet verdwijnen en daarom zou het weinig zin hebben om je bezoekers gewoon de mogelijkheid te geven om te chippen. Er zijn zoveel moderne betaalmethoden dat het een vergissing en onverstandig is om het als gemeente aan te bieden.

Bank versus winkelier

Bankiers willen ook geld verdienen, dus als winkelier betaal je voor je geld. Het lijkt verkeerd, want het is jouw geld. Maar de bank moet dingen doen, dus het is niet zo vreemd als de winkelier ook voorzichtig wil zijn bij het uitdelen van wisselgeld.

Een winkelier krijgt ook graag zoveel mogelijk contant geld met een pinpas, omdat het bij zich hebben van grote hoeveelheden contant geld zowel risicovol is als terug op de bank moet worden gestort…wat kosten met zich meebrengt. Pinbetaling aan een winkelier is overigens ook niet gratis, maar wordt om verschillende redenen door de meeste winkeliers gekozen.

Eindelijk

Het is niet zo vanzelfsprekend als we vaak denken, het geldt zeker ook voor geld. Een beetje geld op zak en een kaart is nog steeds de beste manier om te gaan, terwijl een goede manier van communiceren veel misverstanden zou kunnen voorkomen.€