Geld in parfums en verf
“Geld stinkt niet”, zei de Romeinse keizer Vespasianus tegen zijn zoon Titus, klagend over de herkomst van belastinggeld door de verkoop van urine uit het Romeinse riool. De keizer bedoelde dat geld niet minder waard was vanwege zijn oorsprong. Wat dat betreft zijn de meningen sindsdien niet veel veranderd.
Belastingdienst geeft niet om de herkomst van het geld
Politici beschouwen de oorsprong van geld als het bepalende criterium voor de ethische waarde ervan, tenzij het de belastinginkomsten van de staat zijn:
- belastinginkomsten uit criminele activiteiten stinken nog steeds niet;
- en belastinggeld van rokers is ook welkom, zelfs als die rokers de lucht vervuilen.
De kleur van geld
De manier waarop mensen naar geld kijken wordt soms ook bepaald door de kleur ervan. “Groen” geld in de vorm van de “Greenback” wordt beschouwd als een manifestatie van imperialisme en kapitalisme. Dit is waarom Amerika’s vijanden en antikapitalisten de Greenback willen vernietigen.
Goud als het enige alternatief voor de Greenback
Het feit dat de dollar onaangetast blijft en misschien nog sterker wordt beschouwd als de leidende valuta van de wereldeconomie, getuigt van het belang van modern papiergeld in de economie en samenleving.
Na de val van de ooit veelbelovende euro blijft goud het enige alternatief voor de Greenback. Maar goud genereert geen inkomsten in de vorm van rente en vermijdt dus belasting te betalen. Misschien om deze reden is opslag in sommige landen soms verboden.
Kleurverandering: zwart witwassen van geld
Echt vies is zwart geld en schoon is wit geld. Maar kleurvoorkeuren zijn in de loop van de tijd veranderd. Sinds rond 1990, toen zwart geld werd beschouwd als de opbrengst van drugshandel en georganiseerde misdaad, wordt het tegenwoordig vooral begrepen als geld dat is ontstaan als gevolg van zwartwerk of waarvan de inkomsten verborgen zijn voor de belastingdienst.
Dankzij het verschil tussen zwart en wit geld zijn er ook twee sectoren waarmee je de kleur kunt veranderen. Het omzetten van zwart geld in wit geld wordt witwassen genoemd, wat het tegenovergestelde is van veelvoorkomende misdaden zoals diefstal, fraude en drugshandel. Experts praten dan over het “basisdelict”.
Wanneer wit geld zwart geld wordt als gevolg van het basisdelict drugshandel en vervolgens weer wit geld wordt als gevolg van witwassen, wordt dit verergerd door kosten en waardeverlies. Het is goedkoper om wit geld wit en zwart geld zwart te houden. Zo blijven de transactiekosten laag.
Strengere controles op verdachte contante bewegingen
De Financial Action Task Force (FATF) werd in 1989 opgericht om verdachte geldstromen in verband met witwassen beter te begrijpen:
- het ging vooral om drugshandel en georganiseerde misdaad;
- na Nine Eleven nam de FATF ook de financiering van terrorisme op zich;
- en in 2013 ook de verkoop van massavernietigingswapens.
Verhoogd “kleurrisico” onder politici
Maar het zwarte karakter van geld is niet alleen te wijten aan de oorsprong of het verdere gebruik (terrorisme), het kan ook worden veroorzaakt door de eigenaar ervan. Vooral politici, die altijd een verhoogd kleurrisico lopen, zijn verdacht. De Financial Action Task Force verwijst in dit verband naar PEP’s, Politically Exposed Persons.
Het is echter verbazingwekkend dat de politici die de regels moeten maken om het witwassen van geld te bestrijden, hun beroep in zo’n slecht daglicht stellen. Maar ze moeten het zelf uitzoeken.€