Geld: het gevoelige punt in je relatie
En je dacht dat seks een gevoelig onderwerp was om met je geliefde over te praten? Probeer dan een eerlijk en open gesprek over geldzaken te voeren zonder sterke irritatie, misverstanden of angst om je partner pijn te doen. We maken vaak ruzie over ons zuurverdiende geld, blijkt uit een recent Nederlands onderzoek. Je hebt echter niet zoveel trucjes nodig om het financieel goed met elkaar te hebben.
Genoeg onderwerpen om lekker bij te kletsen met je geliefde. Maar de absolute nummer één maakt ruzie over geld. Recent Nederlands onderzoek
NIBUD
(Nationaal Instituut voor Begrotingsinformatie) over geld en relaties, maar liefst 42 procent regelmatig en 15 procent maakt vaak ruzie over geld. Niet zo gek, zegt NINA-koppeltherapeut Marijke Leisa: «Geld is een van de basisbehoeften. Simpel: om redelijk te leven, moet je geld hebben. Het geeft een gevoel van veiligheid en stabiliteit. En als je met z’n tweeën bent, moet je ook met z’n tweeën aan dat gevoel werken. Dus als je geld deelt, geef je ook een stukje zekerheid weg. De ander kan ongewenste dingen met jouw geld doen, dus er moet vertrouwen zijn. Aan het begin van je relatie ga je er waarschijnlijk van uit dat jij en je partner dezelfde visie delen. Maar als na een tijdje blijkt dat de een vooral wil sparen, terwijl de ander van een goed leven wil genieten, ontstaat er een gevoel van onzekerheid.
En over de nodige turbulentie. Bovendien is het moeilijk om zonder geld te leven. Dus als je kort bent, is het een stressfactor. Geld kan dus niet zomaar als onbelangrijk worden afgedaan.
Pijnpunten
Hoewel volgens Nederlandse cijfers ongeveer 60 procent regelmatig of vaak ruzie maakt over
geld
Marijke Leys is van mening dat geld soms leidt tot meningsverschillen tussen koppels. Het hoeven geen gewelddadige conflicten te zijn. Soms zijn de verschillen zelfs grappig. Als je als vrouw een paar keer per week winkelt en je aan je lijstje houdt, kan het bijna ontroerend zijn om je man thuis te zien komen met veel dure spullen die je ofwel niet gebruikt. of nooit vóór de versheidsdatum gebruiken. Marijke Leisa lacht: «Ik ervaar het thuis wel eens, ja. Maar de grootste pijnpunten komen vooral voor in situaties waar er (onvermijdelijk)
gebrek aan geld
is de. Maar ook als je genoeg te besteden hebt, moet je contracten sluiten. Een voorbeeld dat het belang van geld in je relatie perfect illustreert is: engagement. En te vertrouwen. U wilt weten wat er met uw gedeelde geld gebeurt. Kortom: uw mening telt. Zeker als het om grote uitgaven gaat. Als je deze dingen niet bespreekt, leef je naast elkaar. Doden voor een liefdevolle band.
Of je regelmatig over geld praat, hangt sterk af van hoe lang je al samen bent. Met de nieuwe koppels lijkt het nog niet gedaan. Meestal hebben jullie allebei nog aparte inkomsten, of stel je gewoon een potje samen voor de totale uitgaven. «
liefde en geld
Het lijkt niet samen te gaan. Want een van de meest opvallende conclusies van ons onderzoek was dat jonge stellen vaak gaan samenwonen zonder met elkaar te praten over wat ze met geld doen”, zegt NIBUD-vertegenwoordiger Gabriella Bettonville. Het onderzoek heeft duidelijk gemaakt waar de grootste valkuil zit. Dus praat niet.
“Geld lijkt in deze begintijd van het minste belang. Ze bespreken totaal verschillende dingen. Zoals hoe de slaapkamer is ingericht… Maar het is leuk om te weten waar jullie allebei graag je geld aan uitgeven. Als je droom is om in een fantastische villa te wonen, maar je partner ziet zichzelf liever de wereld rondreizen, dan is het zo handig dat je elkaar kent. Als je niet weet wat je partner van deze essentiële dingen vindt, raak je al snel geïrriteerd. Maar praten over geldzaken zit ook niet in onze aard. We denken dat het zichzelf zal oplossen. Of we durven het niet.”
Nog een verrassend feit uit het onderzoek: als je eenmaal gaat samenwonen, wordt al het geld vaak bij elkaar opgeteld. Niet altijd verstandig, omdat het het gevoel van vrijheid kan verliezen. En daardoor ben je misschien minder eerlijk tegen je partner. Houd altijd wat kleingeld opzij, al is het maar honderd euro. Zo blijf je het gevoel houden dat je iets voor jezelf hebt.
Bettonville:
“Vrouwen kopen vaak meer dan ze zouden moeten en vertellen het dan niet aan hun partner. Of ze hebben een geheim
spaarpot
keuken. Mannen sparen vaker stiekem geld om later iets leuks met het gezin te doen, omdat de vrouw het “toch uitgeeft”. En status lijkt voor hen belangrijker dan vrouwen. Een dure auto, de nieuwste mobiele telefoon…
Hij zal er ook meer geld aan uitgeven. Feit:
geld en emoties
zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Geld creëert een gevoel van vrijheid. Maar het kan ook geruststellend zijn als je in een dip zit. Bijvoorbeeld tijdens het winkelen. Geld geeft je ook een gevoel van basiszekerheid, dat je keuzes kunt maken in je leven en minder zorgen hebt. Te kort zijn veroorzaakt angst, stress en paniek.
Marijke Leys: «Ik denk dat als je niet veel geld bij elkaar hebt, je als koppel behoorlijk sterk moet zijn als je niet regelmatig over geld wilt vechten. Maar als je vaak woorden over geld hebt, heeft dat meestal te maken met andere problemen. Geschillen over geld zijn zelden een geïsoleerd fenomeen. Als je vooral met geld worstelt, zit er meestal een geschiedenis achter, zoals geldzorgen of een faillissement dat je hebt meegemaakt.
Geld is macht
Maar zonder de emoties of ervaringen die je met geld kunt associëren, is er nog een reden waarom het zo moeilijk is om over financiën te praten. Geld is macht. En discussies daarover kunnen uitmonden in een machtsstrijd.
Lej: «Ik hoor vaak de meest verschrikkelijke verhalen. Vorige week vertelde een klant me dat ze voor elke uitgave de goedkeuring van haar man nodig had. En dat hij haar financiële transacties dagelijks via internet volgt en elke avond verantwoording aan haar aflegt. Pure macht en manipulatie. En eerlijk gezegd moet ik zeggen dat vooral vrouwen tot de slachtoffers behoren. Ze gaan anders met geld om. Vind geld minder belangrijk.
Mannen verdienen vaak meer en zijn op den duur ook meer betrokken, zoals bij investeringen en investeringen.
Omgekeerde rollen
Een gouden tip om ruzie over geld te vermijden: Probeer eerst zo goed mogelijk te begrijpen waarom uw partner deze mening heeft en waar deze vandaan komt. Dingen vullen zonder jou. Anders kom je al snel in een verwerpelijke sfeer terecht.
Marijke Leys: “Het is belangrijk om open te zijn over wat je wilt, verwacht of denkt. Als u zich niet comfortabel genoeg voelt bij het financiële gedeelte, vertel dit dan aan uw partner. Draai de rollen om. En vraag bijvoorbeeld of hij je leert hoe je met je geld omgaat via internet. En laat hem de wekelijkse boodschappen doen, zodat hij kan zien hoe duur alles werkelijk is. Dit geeft u beiden het inzicht om slimme financiële keuzes te maken. Durf ook vooruit te kijken. Wat gebeurt er financieel als een van jullie overlijdt? Of als je ooit gaat scheiden? Maak contracten en zet ze op papier. Ik heb zelf een nieuw gezin. Mijn man en ik hebben alles bewust goed vastgelegd. Het is voor iedereen duidelijk. Je moet dus ook over deze grote onderwerpen kunnen praten.
Maar er rust nog een beetje een taboe. Omdat de andere persoon misschien denkt dat je hem wilt verlaten, terwijl je dat in feite niet doet. Hoe duidelijker en transparanter, hoe meer rust, stabiliteit en minder irritatie. En dat geldt ook voor geldzaken.”
Zo voorkom je geldvalkuilen
- Spreek financiële doelen af, zoals sparen voor een grotere aankoop of voor uw kinderen.
- Kies een van deze drie manieren om geld te verdelen:
- kosten allebei hetzelfde.
- verdeel de kosten naar rato van het inkomen.
- houden allebei hetzelfde bedrag voor persoonlijke uitgaven.
- Kom elke maand regelmatig bij elkaar om te kijken hoe het met je gaat.
- Maak een jaarbegroting.
- Zorg ervoor dat u allebei uw financiën op orde heeft en laat niet één persoon uw financiën regelen.
€
€