Geld besparen, wat zijn uw redenen om geld te besparen?

Geld sparen betekent dat u een deel van uw netto-inkomen niet aan aankopen besteedt en dus op uw spaarrekening kunt zetten. Maar waarom spaar je eigenlijk? Misschien wilt u met zoveel jaren een lange reis maken of een auto of andere goederen kopen. Er kunnen verschillende redenen zijn om te beginnen met sparen. Waarom is het verstandig om te sparen?

Geld besparen

Een buffer maken

De belangrijkste reden om geld opzij te zetten is het opbouwen van een buffer. Je weet niet wat er met jou persoonlijk zal gebeuren. Misschien bent u ontslagen, moet u in één keer 30% van uw salaris aan een WW-uitkering betalen of heeft u onverwachte kosten. Als u extra geld heeft, kunt u het tekort aanvullen door geld opzij te zetten. Het is dus altijd een goed idee om zonder extra moeite te beginnen met sparen zodat je een buffer hebt voor later.

Lenen voor consumentenaankopen?

Als u een aankoop wilt doen, is het de vraag of u moet lenen. Bij een persoonlijke lening of doorlopend krediet betaal je rente en aflossing over de daadwerkelijke lening. Rente is een uitgave die u betaalt als compensatie voor het krijgen van een lening. Daarnaast moet er worden afgelost om het geleende bedrag terug te betalen. Dit betekent een forse aanslag op uw financiële ruimte, waardoor u niet echt een buffer kunt opbouwen. Als de aankoop van de consument geen verplichte aankoop is, is het wenselijk deze aankoop pas te doen als er voldoende gespaard is.

Vergroot uw financiële ruimte

Om overwaarde op uw rekening te krijgen, moet u ervoor zorgen dat u minder uitgeeft dan u aan salaris verdient. Als u momenteel meer uitgeeft dan u binnenbrengt, leeft u van uw spaargeld en dat is geen goede balans. Het is altijd een goed idee om te beginnen met besparen op uw uitgaven. Hoe goed je het ook hebt, sparen is een belangrijk onderdeel van je dagelijkse leven. Denk goed na of je:

Spaar zodat u uw financiële ruimte kunt vergroten. Maar als u tot een bepaald bedrag wilt sparen, hoeveel moet u dan investeren om dat bedrag te bereiken?

Geld besparen per maand

Een belangrijke vraag die je jezelf vaak stelt, is hoeveel je per maand opzij moet zetten om het bedrag te sparen. Stel, u wilt een aankoop doen van € 7.500 over 3 jaar, hoeveel moet u per maand opzij zetten? We gaan ervan uit dat:

Met andere woorden, als je weet wanneer je in de toekomst een aankoop wilt doen, kun je er een spaarplan voor maken zodat je genoeg geld hebt om de aankoop te doen. Je hoeft hiervoor geen geld te lenen en het is altijd de beste manier om te sparen.

Lees verder