Geld besparen met kinderen: praktische tips

Is het mogelijk om geld te sparen of minder uit te geven (minder uitgeven) met kinderen? Spaarexpert Marieke Henselmans geeft een aantal praktische tips om kinderen op te voeden met zo min mogelijk materiële luxe zonder het gezinsgeluk in gevaar te brengen. Het Nibud heeft een overzicht gemaakt van alle kosten van kinderen. Over het beheren van uw huishoudbudget met kinderen.

Consumptie met kinderen

Boek
“Minder uitgeven aan kinderen”
Marieke Henselmans geeft verschillende grappige en praktische voorbeelden hoe je geld kunt besparen als je kinderen hebt (0-14 jaar). Bovendien geeft het met minder consumptie ook opvoedingstips. Een goed uitgangspunt hierbij is “Wat hebben kinderen echt nodig?” Zie je ook het artikel Waarom knuffelen? Geschikt voor kinderen en volwassenen!

Het boek laat op een speelse en leuke manier de voordelen zien van zuinig en verantwoord leven. Een economisch leven leidt tot minder afhankelijkheid, beter omgaan met mislukkingen en een hoger gevoel van eigenwaarde. Met andere woorden: doe meer met minder.

Bespaartips met kinderen

Onderstaand overzicht geeft een overzicht van de belangrijkste onderwerpen met enkele voorbeelden om kosten te besparen. Dit geldt zowel voor spaartips als voor opvoedingstips om consumptie met kinderen te verminderen.

Het gebied behouden Voorbeeld
Computer Tweedehands
Feestjes en geschenken ‘hou het simpel’
kapper Cursus “Snijd jezelf”
Kleding Tweedehands; geen merkkleding
Koken Kinderen leren doen
Mobieltjes vooruitbetaling
Snoepgoed Bepaalde tijden
Onderhouden Kinderen leren doen
speelgoed Duurzaam; Tweedehands
Televisie Leerzaam
uitzet baby ‘Koop niets nieuws’
Vakanties en uitstapjes ‘hou het simpel’
Zakgeld Houd de controle
Zwemles Niet te vroeg

Opmerkingen als “Het schattigste speelgoed is geen speelgoed” en “De tv staat aan, het kind is uit” en het verhaal met de personages: “Slodder-Vos”, “Ally” en “The One Who Dies Shameded” maken het boek levendig en heel herkenbaar. .

Geldwijzer Kinderen Nibud

Boek
“Geldwijzer voor kinderen, inzicht in kinderuitgaven”
Het Nibud (Nationaal Budget Informatie Instituut), een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over de huishoudfinanciën, houdt zich bezig met de kosten van kinderen (0-18 jaar). Het geeft informatie over:

  1. Kosten voor kinderen. De meeste kosten hebben richtlijnen. Dit omvat huisvestingskosten, telefoon, kabel en internet, mobiel bellen, verzekeringen, premies en abonnementen, vervoer, kleding en schoeisel, inventaris, aanvullende medische kosten, vrije tijd en recreatie, vakanties en reizen, voeding, persoonlijke verzorging, huisdieren en zakgeld. Ook kinderopvang en schoolkosten komen aan de orde;
  2. Staatssubsidies. Denk aan kinderbijslag, heffingskortingen, kinderopvangtoeslag, kinderbijslag, schooltoeslag. Ook de voorwaarden van deze subsidies komen aan bod;
  3. Kosten voor uitwonende kinderen. U kunt aanspraak maken op extra heffingskorting voor de kosten van een uitwonend kind. Het hangt af van de hoogte van de onderhoudsbijdrage. Ook besproken zijn kinderbijslag voor een uitwonend kind, vergoedingen voor pleegkinderen en uitkeringen voor halfwezen en wezen;
  4. De kosten van gezinsuitbreiding. De focus ligt op Werk en Verlof (deeltijdwerk, zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof), Uitgaven (regeling, arbeids- en bevallingsperiode, zorgverzekering, thuiszorg), Adoptie (kosten en verlof).

Geldwijzer Kinderen is een heel praktisch boek met voorbeelden, overzichtstabellen en rekenschema’s, zoals schoolkosten, en verwijzingen naar eventueel benodigde instellingen. Aan het einde vindt u een lijst met instellingen voor meer informatie over de besproken onderwerpen.

Werken met geld – Nibud: kinderen en geld

Op de website van het Nibud staat onder de link “Omgaan met geld” een link naar “Kinderen en geld”, met informatie over onder meer:

Met de Financiële Opvoedtoets kunt u uw vaardigheden op het gebied van financieel opvoeden testen.

Lees verder