Geld besparen en het milieu helpen in huis: 7 tips

Hoe kan ik geld besparen in het dagelijks leven? Dit kan op vele manieren die tegelijkertijd bijdragen aan het milieu. Door het warmte-, licht- en waterverbruik te verminderen, bespaart u zowel geld als het milieu. Met deze tips kun je op kleine schaal grote veranderingen doorvoeren. Als elk huishouden milieuvriendelijker zou zijn, zou er honderden euro’s bespaard kunnen worden. Bovendien doe je er goed werk mee. In principe is het een win-winsituatie: voor de portemonnee en het milieu.

Inhoud

Drink kraanwater uit een draagbare fles

Het kost veel geld om iets te kopen om continu te drinken als je dorst hebt. Ten eerste kom je al snel in de verleiding om frisdrank te drinken, wat erg ongezond is vanwege de hoeveelheid suiker. Plastic is een van de grootste bedreigingen voor het milieu. Het is onlogisch om flessenwater uit de supermarkt te kopen: kraanwater in Nederland is van zeer hoge kwaliteit. Het drinkwater van de Ardennen is door transport en verwerking een veel grotere belasting voor het milieu.

Oplossing: Koop een mooie en mooie fles zoals Hopper of Join The Pipe, of gebruik een gewone plastic fles en drink de hele dag door kraanwater. Een ander gezondheidsvoordeel is dat je voldoende vocht binnenkrijgt, waardoor je minder moe of lusteloos bent. Veel mensen drinken te weinig water. Je hebt ongeveer 3 liter water per dag nodig, en zelfs meer als je veel koffie en alcohol drinkt.

Douche korter, koeler of beide

Door te douchen bespaar je niet alleen op water, maar ook op energie. Een mooie oplossing is een koude douche. Verschillende onderzoeken tonen aan dat koude douches goed zijn voor de algemene gezondheid en het uithoudingsvermogen. Bovendien zul je niet de behoefte voelen om lang onder de douche te staan. Door samen te douchen kun je ook tijdens het douchen dubbel zoveel water verbruiken. Ten slotte is het ook mogelijk om een ​​waterbesparende douchekop te kopen, die veel minder water verbruikt.

Besteed minder energie aan elektronica en adapters

Veel mensen realiseren zich niet dat apparaten in de standby-modus nog steeds rekenkracht verwerken. Denk hierbij aan televisies, laptops en gameconsoles. Maar ook minder voor de hand liggend: adapters. Veel mensen hebben de slechte gewoonte om de adapter in een stopcontact te steken wanneer hun telefoon is opgeladen. Er blijft echter stroom door de adapter stromen. Als u het apparaat niet meer gebruikt, zorg er dan voor dat de voeding volledig is losgekoppeld.

Samen eten, meerdere dagen koken

Koken voor meerdere personen of dagen bespaart u op verschillende manieren geld en het is ook veel beter voor het milieu. Hoe meer groenten en vlees je koopt, hoe goedkoper en minder verpakkingen er worden gebruikt. Bovendien verbruikt elke kooktijd een aanzienlijke hoeveelheid gas. Door kleine porties te gebruiken, gebruik je effectief veel meer gas dan wanneer je een grote hoeveelheid voedsel kookt. Ook bespaar je op wassen. Als je het eenmaal hebt gemaakt, is het een goed idee om de restjes de volgende dag te eten of in te vriezen. Voedsel weggooien is een grote schande, vooral omdat andere delen van de wereld honger lijden en voedseltekorten hebben. Tot slot zorgt afval voor meer vervuiling omdat weggegooid voedsel eerder bij het afval belandt en dus verbrandt.

Verwarmde onderkleding en warmere kleding

Door een wollen trui te dragen en in de winter de verwarming een paar graden lager te zetten, kun je veel energie besparen, waardoor je huishouden veel minder belastend is voor het milieu. Houd er ook rekening mee dat je bepaalde kamers, zoals de kelder of zolder, niet onnodig verwarmt. Ook de slaapkamers hoeven niet per se verwarmd te worden. Als je in de winter een goede dikke deken hebt, slaap je beter dan wanneer de hele kamer verwarmd wordt.

Let op je lichten

Door spaarlampen of led-lampen te gebruiken, bespaar je veel energie ten opzichte van gloeilampen. Veel mensen gebruiken nog steeds gloeilampen omdat ze een mooier, gezelliger licht uitstralen. Er zijn echter veel spaarlampen en led-lampen verkrijgbaar die een vergelijkbare kleur hebben. Zorg er ook voor dat je de lichten niet aan laat staan ​​als je de kamer verlaat. Maak er een gewoonte van om het licht uit te doen als je door het huis gaat. Vooral in het toilet en de badkamer gaat er enorm veel energie verloren door gebrek aan aandacht.

Hostway.com voerde een experiment uit en kwam tot de volgende conclusie:

Dit is hoeveel u per lamp kunt besparen door de lichten ’s nachts uit te doen, van maandag tot en met vrijdag.
1 week: 50¢
1 maand: $2
1 jaar: $24

U kunt dus ongeveer 20 euro per gloeilamp per jaar besparen, gerekend vanaf uw winst.

Door dubbelzijdig te printen gebruik je uiteraard maar de helft van het papier. Veel mensen doen dat niet omdat ze gewoon niet weten hoe ze het moeten doen. Dit kan echter worden bereikt door de printer eenvoudig in te stellen. Bij een drukkerij printen is veel goedkoper en met een goedkope printer print je voordeliger dan thuis. Daarom is het bij grote aantallen het beste om de bestanden naar een drukkerij te sturen, omdat die ze vaak voor een goede prijs printen. Door minder papier te gebruiken, hoeven er minder bomen gekapt te worden en draagt ​​u bij aan het milieu.€