Geld besparen: de terugkeer van het spaarvarken!

Wat is een gemakkelijke manier om geld te besparen? Als je al veel manieren hebt geprobeerd om geld te besparen, maar nog een paar maanden over hebt voordat je salaris afloopt, moet je op zoek gaan naar enkele beproefde trucs. Een ouderwets systeem dat zeker nog werkt, is het spaarvarken. Maar wel een bijzonder spaarvarken.

Opmerking

Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Natuurlijk blijft u zelf verantwoordelijk voor de (financiële) keuzes in uw leven. De website van het NIBUD (www.nibud.nl) is een goed startpunt voor vragen over geld. Handel bij problemen op tijd en vraag advies aan betrouwbare en gekwalificeerde adviseurs.

Verdeel je maandbudget in weekbedragen en zet wat op een spaarrekening

Let op: Een maand is meer dan vier weken! Als je tweeënvijftig weken deelt door twaalf maanden, heb je nog drie dagen over. Verdeel je maand dus in vijf perioden. U schrijft direct de helft van uw eerste periode bij op uw spaarrekening. Controleer eerst of u de vaste kosten heeft betaald. Spreek dan met jezelf een budget af dat je kunt besteden. Verdeel het, zoals het zegt, in vijf delen en stop dit bedrag aan het begin van elke week in je portemonnee. Dit geld kun je deze week besteden.

Glazen pot of spaarpot: maak sparen visueel

Je kent die wel: het spaarvarken. Vroeger viel je van die grote aarden potten. Het meest frustrerend waren de spaarvarkens die niet geopend konden worden maar eerst moesten worden gebroken om erachter te komen hoeveel erin zat. Deze herinnering maakt ook direct onderdeel uit van het advies. Zorg ervoor dat u voortdurend op een zichtbare plaats wordt herinnerd aan de reeds gerealiseerde besparingen. Doe aan het begin van de week een met u afgesproken bedrag in een jampot of ander transparant spaarvarken en leg dit op een zichtbare plaats. Elke keer dat je iets niet koopt, gooi je het gespaarde geld in de transparante spaarpot. Je krijgt dus direct een beloning als je geen geld uitgeeft: je ziet het meteen. Vroeger had je een piekpijp. Dit was een pinhole tube met strepen die aangaf hoeveel je al had gespaard. Hierdoor werd de besparing zichtbaar.

Einde van de maand: geld op spaarrekening

Aan het einde van de maand maakt u het opgebouwde geld over naar een spaarrekening. Houd bij hoeveel je deze maand hebt bespaard met de grafiek. Het is ook leuk om een ​​grafiek te maken die laat zien hoe uw spaarrekeningsaldo elke maand groeit. Hang deze kaart weer op een zichtbare plaats. Het mag aan de muur, op de koelkast, als spreadsheet op een laptop of mobiel apparaat enzovoort worden geplaatst. Het gaat om een ​​blijvende beloning voor je goede gedrag. Dus als je op een dag geen gevuld koekje koopt op weg naar school of werk, maar het in plaats daarvan voorverpakt, bespaar je geld. Stop het geld dat u hiermee bespaart direct in uw spaarvarken. Dan beloon je jezelf.

Sparen met een doel voor ogen

Je hebt twee soorten spaargeld. De eerste manier om te besparen is om in magere jaren een nestei te hebben. Het is nodig, maar niet bepaald motiverend. Het is gewoon zo. Bovendien kunt u geld besparen door een duidelijk doel voor ogen te hebben. Denk aan een nieuwe fiets, een nieuwe keuken of ander meubilair. Wanneer je een duidelijk doel voor ogen hebt, spaar je makkelijker. Maak er ook een gewoonte van om alleen iets te kopen als je echt het geld hebt. Als je iets op afbetaling moet kopen, betekent dit dat je niet echt geld hebt. Dan heb je de mogelijkheid om eeuwig (hoge) rente te betalen over zaken die je niet kunt betalen. Als je dan een tegenslag krijgt (ontslag of scheiding), kun je in enorme financiële problemen komen. Bespaar eerst geld voordat u een aankoop doet.€