Geld besparen als student

Als student kan het best lastig zijn om geld te besparen. Er is zoveel te doen en de meeste activiteiten kosten geld. Daarnaast is het voor veel studenten de eerste keer dat ze zelf financiële beslissingen moeten nemen. Zonder de ‘hotelmama’ moet je ineens alleen naar de bakker, slager of supermarkt. Het is wel mogelijk om als student te sparen.

geef minder uit

Een zeer effectieve manier is om simpelweg minder uit te geven. Je moet je levensstijl wel een beetje aanpassen, maar dat valt eigenlijk wel mee in vergelijking met andere methodes. Als je een spaarvarken bouwt, moet het geld dat je opzij zet ergens vandaan komen. Sparen betekent minder uitgeven, en dan is het beter om betaalbare manieren te vinden om het te doen.

Ga een keer per week winkelen

Elke keer dat u een supermarkt binnenstapt, wordt u overspoeld met advertenties en prikkels om producten te kopen. Als je elke dag naar de winkel gaat, koop je waarschijnlijk allerlei dingen waar je eigenlijk minder van nodig hebt. Bedenk aan het begin van de week wat je gaat eten. Dan ga je naar de goedkoopste supermarkt in de buurt (je kunt wel wat verder, het is maar één keer dat je naar de winkel gaat) en koop je alles. Natuurlijk kun je niet precies inschatten wat je de komende week nodig hebt, dus je zult af en toe naar de dichtstbijzijnde winkel moeten voor een vergeten ingrediënt of verse groenten. Maar het zal u zeker geld besparen op de lange termijn. Doe de test zelf: ga één keer per week naar de goedkoopste winkel, in plaats van elke dag naar de dichtstbijzijnde winkel om te winkelen.

Tweedehands boeken kopen

Veel studenten kopen nieuwe studieboeken. Soms is de laatste werkende versie vereist, maar niet altijd. Vaak kan een jaar oud boek nog gebruikt worden om te studeren en een examen af ​​te leggen. Omdat ze worden gebruikt, betaal je natuurlijk een stuk minder. Logischerwijs zijn er nogal wat mensen die ze willen kopen. Bovendien zijn er ook meer dan genoeg studenten die hun boeken willen verkopen omdat ze het examen toch al hebben gehaald. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er initiatieven als tweedehandsstudieboeken.nl zijn ontstaan, waar je tweedehands boeken kunt verhandelen. Er zijn echter nog steeds velen die bijna het dubbele betalen voor nieuwe boeken. Het kopen van gebruikte studieboeken kan je dus zeker honderden euro’s besparen.

Woon met meerdere mensen

Als u een plek moet vinden om alleen te verblijven, kunt u voor dezelfde prijs een lagere kwaliteit krijgen. Als u bijvoorbeeld met vier personen een huis huurt, vallen de kosten per persoon mee. Je deelt ook alle andere kosten. Denk aan onbeperkt internetgebruik, als je het deelt met een groep mensen is zoiets ook een mogelijkheid. Ook zijn de energiekosten gelijkmatiger verdeeld: verlichting en verwarming van een kamer voor vier personen kost evenveel als verlichting en verwarming voor één persoon.

Samen koken

Zelf eten koken is minder leuk en duurder. Je zult vaker eten moeten weggooien en een groter pakket is vaak goedkoper. Samen koken gaat sneller als je met een paar vrienden samenwoont. Maar je kunt natuurlijk ook een afspraak maken met je vrienden om elkaar regelmatig uit te nodigen.

Gebruik de studentenkaart!

Als student krijg je korting op allerlei activiteiten in binnen- en buitenland. Maak er dus goed gebruik van. Soms is een officiële internationale kaart (ISIC) vereist. Typische zaken waar je als student korting op krijgt zijn:

Op hun website kunt u een ISIC-kaart aanvragen.

Maak je eigen koffie

Sommige studenten kunnen niet leven zonder hun kopje troost, vooral wanneer de examentijd rondrent. Je kunt een kopje koffie halen in de supermarkt of naar het terras gaan, maar dan betaal je al snel 1 tot 2 euro voor een kopje. In automaten kun je vaak voor wat minder geld koffie halen, maar goedkoper dan 50 cent ga je niet vinden. Als je op deze manier twee kopjes koffie per dag drinkt, ben je al snel een paar euro kwijt. Een kopje zelfgemaakte koffie kost echter nog geen 10 cent! Dus het kopen van een thermoskan om je koffie mee te nemen is op de lange termijn zeker een investering die de moeite waard is.

Bouw een spaarvarken

Het maken van een fysiek spaarvarken is een geweldige manier om geld te besparen. Als u uw wisselgeld elke dag deponeert, is het na een tijdje de moeite waard. Zo dwing je jezelf om te sparen, maar wel in je eigen tempo. Als je elke dag kleine stukjes opzij legt, voel je het nu minder. Een spaarvarken kopen om te beginnen met sparen klinkt een beetje vreemd, maar je kunt er ook zelf een maken. Was de glazen pot volledig met saus en snijd een gat in het deksel. U hoeft niets uit te geven en u kunt direct beginnen met sparen.

Periodieke overboekingen

Een manier om grotere sommen geld opzij te zetten, is door een doorlopende betaling in te stellen. U wordt dan een wekelijks of maandelijks bedrag uitbetaald van uw betaalrekening naar uw spaarrekening. Stel niet te hoge eisen aan het bedrag. Kies daarom liever een kleiner bedrag dat je kunt aanhouden, dan een bedrag dat te groot is waardoor je af en toe een snack van de spaarrekening moet nemen.

Studentenwerk het hele jaar door

Als student kun je vaak voordelig werken omdat je minder belasting betaalt. Daarom kan het been van een student in de loop van het jaar een paar centen verdienen. Als je één dag per week werkt, kun je er altijd een deel van opzij zetten. Plots heb je extra inkomen en kom je misschien in de verleiding om wat meer uit te geven. Maar als je er consequent een deel van bewaart, heb je aan het eind van de dag nog steeds genoeg over.€