Geen hypotheken meer voor mensen met een BKR-code

Vroeger kon je ondanks je BKR-codering nog een hypotheek krijgen bij verschillende hypotheekverstrekkers. Door de kredietcrisis zijn diverse partijen zoals Gmac, ELQ, Hypotrust en Sparck gestopt met het afsluiten van deze ondermaatse hypotheek. Dit betekent dat mensen met een BKR-code geen hypotheek meer kunnen krijgen in Nederland. Maar het betekent ook dat het voor zzp’ers, zzp’ers en mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning moeilijker is om een ​​hypotheek te krijgen.

Met het einde van Sparck-hypotheken op de Nederlandse markt valt eindelijk het doek voor mensen die het moeilijker hebben om een ​​hypotheek te krijgen. Dit is niet alleen voor mensen met een
BKR-codering
. Ze hebben ook geholpen
eigen baas
,
freelancers
en mensen met tijdelijke
Verblijfsstatus
naar een
hypotheek
.

Sparck, Gmac, ELQ (een dochteronderneming van Lehman Brothers) en Hypotrust (Quion) waren hypotheekverstrekkers die gespecialiseerd waren in subprime-hypotheken. Nu ze eruit zijn, is het voor mensen die werkloos zijn of schulden hebben vrijwel onmogelijk geworden om een ​​hypotheek te krijgen. Er zijn nog ‘gewone’ hypotheekverstrekkers die af en toe een hypotheek willen verstrekken voor deze ‘harde gevallen’, maar de kans is vrijwel nihil.

kredietcrisis

De reden is de kredietcrisis. In de Verenigde Staten hebben huiseigenaren met dergelijke hypotheken (subprime-hypotheken) grote betalingsproblemen ondervonden. Sommige hypotheekverstrekkers kwamen hierdoor in de problemen en sommigen gingen zelfs failliet. Hierdoor daalden de prijzen over de hele wereld.

Lenen

In Nederland is er geen probleem met hypotheken. Maar door deze crisis is het voor banken moeilijker geworden om geld uit te lenen, waardoor ondermaatse hypotheekverstrekkers in Nederland geen krediet meer konden krijgen. Ook is er geen sprake meer van securitisatie, verpakken en doorverkopen van hypotheken. Dit betekent dat deze hypotheekverstrekkers geen geld meer hebben.

BKR

Dit betekent een groot verschil in de Nederlandse markt. Als u voorheen stond ingeschreven bij Bureau Krediet Registratie (
BKR
) vergeet vaak de hypotheek. Maar gelukkig ontstond er een oplossing omdat sommige banken geen probleem hadden met BKR-codering. De rente was echter hoger.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een markt was voor dit soort hypotheken. BKR-codering is immers snel gemaakt. Het is bekend dat zowel postorderbedrijven als telecommunicatiebedrijven hun klanten in zeer korte tijd met een achterstand aanmelden. U kunt zich om verschillende redenen inschrijven bij het BKR. Wegens betalingsachterstand (
A-codering
) of als deze wordt verlengd (
H-codering:
).

codering

Naast de codering wordt vaak een nummer toegevoegd zodat je bijvoorbeeld een A1-code hebt, wat betekent dat je akkoord bent gegaan met een betaling. Nummer 2 betekent dat de geldschieter het geld heeft opgevraagd, nummer 3 als de schuld of een deel ervan als verloren wordt beschouwd. Nummer 4 betekent dat de persoon met schulden niet gevonden kan worden.

Tot voor kort was A1- en A2-codering geen probleem meer, maar dat is sinds begin juni 2008 wel het geval.

2015 jaar

Nu het ergste van de ramp achter de rug is en de huizenmarkt uit het dal klimt, ziet het er iets beter uit. Vooral zelfstandigen kunnen een hypotheek krijgen als ze de afgelopen drie jaar een goed inkomen hebben gehad. Het is echter nog steeds een tijdrovender proces dan werkende mensen die een hypotheek aanvragen.

Daarom is het verstandig om, voordat u een bod uitbrengt, met uw bank of makelaar te praten over uw mogelijkheden. Houd ook rekening met extra tijd voor gecommitteerde voorwaarden. Het duurt langer voordat u zeker bent van uw hypotheek.€