Geen AOW-uitkering ontvangen

Heeft u deze maand nog geen AOW ontvangen terwijl de betaaldatum vandaag is en zou u vandaag AOW krijgen? Soms is er een maand waarin een kwart van de mensen zijn AOW niet op tijd heeft ontvangen. Wat zijn de juiste AOW-betalingsdata in 2022 en waarom wordt u nog steeds te laat betaald? Let op de vakantietoeslag in mei 2022 aangezien dit een extra vakantietoeslag is wat een mooie bonus is.

Betaaldatum AOW 2022

De Sociale Verzekeringsbank SVB regelt de AOW-uitkering en -uitkering in ons land. Aan het begin van het jaar is bekend wanneer de AOW op uw rekening wordt bijgeschreven. In 2022 geldt het voor de volgende stortdagen:

SVB-fout

Leuke lijst om alvast over na te denken. Maar toch gaan er soms dingen mis. Zo zorgde een fout in de SVB er eerder voor dat een kwart van de AOW-gerechtigden zijn geld niet op tijd ontving. Er kunnen fouten worden gemaakt, maar een ander punt is dat je de datum van opname niet moet verwarren met de dag waarop het geld daadwerkelijk op de rekening staat. Zeker als u in het buitenland woont en uw AOW moet overboeken naar een buitenlandse rekening, kan er een dag of twee tussen zitten. Omdat uitbetalingen vaak op een donderdag plaatsvinden, kan het zijn dat u het geld pas op zaterdag of de volgende maandag ontvangt. Het is mij ook een raadsel waarom stortingen meestal niet plaatsvinden op maandag rond de twintigste van de maand. Veel mensen hebben alleen AOW en zijn daar volledig van afhankelijk.

Vakantiegeld en vakantiegeld 2022, uitbetalingsdatum mei

De maand mei is interessant omdat de vakantietoeslag 8% is. Elke maand spaar je 1/12 van dat bedrag. Wat u in totaal ontvangt in mei 2022, is wat u heeft opgebouwd tussen mei 2021 en april 2022. Als het een heel jaar is, is dat een stijging van 8%, anders een fractie daarvan.

Vakantiegeld is een bijzonder belastingvoordeel

8% van het vakantiegeld is een brutobedrag dat als bijzondere vergoeding wordt aangemerkt. Als u alleenstaand bent, kan dit natuurlijk betekenen dat er een hoger belastingtarief wordt ingehouden. Dit wordt weer gecorrigeerd in uw aangifte inkomstenbelasting. Als er te veel is ingehouden op basis van de belastingcategorieën, krijgt u een deel van de ingehouden belastingen en premies terug.

Betaling als u in 2022 buiten Nederland woont

Voor betaling in het buitenland gelden dezelfde betaaldagen als in Nederland. Als het geld niet in euro’s wordt uitbetaald, dient u rekening te houden met eventuele valutaverschillen. Sommigen kiezen om deze reden en de extra kosten om per kwartaal of zelfs jaarlijks te betalen. Dit kan met name voordelig zijn als u niet de volledige AOW ontvangt, maar een relatief klein bedrag. De kwartaalbetaling is op 23 januari, april, juli en oktober 2022. Gelukkig gaat dit meestal goed.

Lees verder