Gebruik van reischeques in het buitenland
Bij langdurig verblijf in het buitenland kunt u natuurlijk contant geld meenemen en daar omwisselen. Maar het is natuurlijk veel handiger om reisbewijzen mee te nemen. Hoe werkt het?
Travellercheques als alternatief voor contant geld en creditcards
Als je bijvoorbeeld een jaar in het buitenland bent voor studie- of stagedoeleinden, is het moeilijk om jezelf de hele reisperiode van contant geld te voorzien. Een giraal alternatief is een reischeque of, in goed Nederlands, een reischeque.
Hoe werken reischeques?
Bij uw bank kunt u travellercheques afhalen. Vraag ze op tijd aan, want het kan even duren voordat je ze ontvangt. Voor reischeques moet u bankkosten betalen.
Alle reischeques moeten vooraf worden ondertekend. Als u in het buitenland met reischeques wilt betalen, moet u eerst een geldig identiteitsbewijs overleggen aan de uitgevende bank om de handtekening op de cheque te kunnen vergelijken.
Hoe gebruikt u reischeques in het buitenland?
- U kunt met travellercheques betalen bij winkels die travellercheques accepteren. In dat geval is opnieuw een identiteitsbewijs nodig om de handtekening te verifiëren. U krijgt het wisselgeld meestal contant;
- Daarnaast kunt u travellercheques inwisselen voor contant geld bij wisselkantoren, banken en bij de receptie van sommige hotels. U bent dan weer afhankelijk van de lokale wisselkoers en betaalt ook de kosten.
Voordelen van reischeques
- reischeques zijn onbeperkt geldig. Zo kunt u in geval van nood ook op uw volgende reis reischeques gebruiken, zonder dat u ze opnieuw hoeft in te wisselen bij uw bank;
- In het onwaarschijnlijke geval dat uw reischeques tijdens uw reis worden gestolen, zal de bank u het volledige bedrag van de cheques terugbetalen.
Nadelen van reischeques
- kosten moeten worden betaald zowel voor het aanvragen bij de bank als voor het incasseren ervan, evenals voor het herhaaldelijk wijzigen bij de bank;
- niet alle landen accepteren reischeques, zoals India; Laat u dus goed informeren voordat u op reis gaat;
- niet alle winkels accepteren reischeques. Let dus op borden of raamstickers;
- als u uw reischeque op reis inwisselt voor contant geld, hebt u weer een grote hoeveelheid contant geld bij u, wat veel mensen niet leuk vinden omdat het gemakkelijk kan worden gestolen. Uw bank vergoedt geen travellercheques die al zijn verzilverd, omdat zij niet kunnen beoordelen welke u al heeft uitgeschreven en welke gestolen zijn.
Hoeveel reischeques moet ik meenemen?
Neem voor een jaar in het buitenland slechts een klein deel van uw geld mee in de vorm van reischeques. Als uw geld of creditcard wordt gestolen, kunt u een reischeque omwisselen en gebruiken als noodgeld. Als u uw reischeques verliest, bent u sowieso een stuk veiliger en krijgt u het bedrag van de cheques teruggestort door de bank.
Travellercheques zijn nog steeds de goedkoopste en veiligste vorm van betalen
Travellercheques waren vroeger veel populairder dan nu. Omdat het zeer onwaarschijnlijk is dat je ergens terechtkomt waar geen geldautomaten zijn. Het is echter moeilijker om een open bank te vinden. Daarom moet iedereen die reist met reischeques voorzichtig en voorzichtig zijn met zijn geld. “Onder de streep” is het echter nog steeds de meest effectieve keuze met de minste extra kosten en ook de veiligste. Phishingcriminelen maken geen schijn van kans bij gebruikers van reischeques en de traditionele dief heeft weinig zin in een stuk papier met alleen een handtekening.
Lees verder
€