Gebruik het einde van de rentevaste periode om te sparen

De hypotheekrente die u maandelijks betaalt, wordt vastgesteld aan het begin van de hypotheek en na afloop van de rentevaste periode. Vlak voordat uw vaste rente afloopt is een mooie gelegenheid om eens kritisch naar uw huidige hypotheek te kijken.

Bij het afsluiten van een hypotheek spreek je met de geldverstrekker af welke hypotheekrente je over een bepaalde periode aan de bank moet betalen. Het kan variëren van een maand tot dertig jaar. Als u een looptijd van dertig jaar wilt, weet u hoeveel u maandelijks betaalt gedurende de looptijd van de hypotheek.

De meeste mensen zullen echter kiezen voor een kortere rentevaste periode. De beste keuze hangt af van uw persoonlijke situatie en toekomstige renteontwikkelingen. U kunt het beste enkele maanden voor het einde van de rentevaste periode contact opnemen met de bank. Zo heb je nog wat tijd om de mogelijkheden verder te verkennen.

Verlengen bij dezelfde bank

De meest voor de hand liggende keuze is om uw hypotheek te verlengen bij uw huidige bank. De bank stuurt u ongeveer een maand voor het einde van uw rentevaste periode een verlengingsvoorstel. Als u niets doet, wordt de rentevaste periode volgens het voorstel verlengd. U kunt verschillende mogelijkheden bespreken door contact op te nemen met de bank. Gezien de korte periode voor het einde van uw huidige periode heeft u niet meer de mogelijkheid om over te stappen naar een andere kredietverstrekker. U heeft nog steeds de mogelijkheid om eerst een nieuwe korte rentevaste periode af te spreken met uw huidige bank, zodat u bij andere banken kunt informeren.

U moet de komende rentevaste periode meer hypotheekrente betalen

U kunt voor een onaangename verrassing komen te staan ​​in uw voorstel voor bankverlenging. De hypotheekrenteaftrek kan snel oplopen. Dit kan enerzijds te maken hebben met de ontwikkeling van de rentetarieven, maar kan ook worden veroorzaakt door een hoger tarief dat banken aan bestaande klanten in rekening brengen. Mogelijk hebben ze u bij het afsluiten van de hypotheek een extra korting gegeven, waar ze nu niet meer toe bereid zijn. Een kleine procentuele verhoging kan elke maand tientallen euro’s besparen. U had dit soort verrassingen kunnen voorkomen door de bank tijdig te informeren.

Overstappen naar een andere kredietverstrekker

Overstappen naar een andere bank tijdens een rentevaste periode kan duur zijn. De bank brengt boeterente in rekening als de huidige hypotheekrente lager is dan de contractuele hypotheekrente. Dit probleem geldt niet voor het einde van de rentevaste periode. U heeft dan de mogelijkheid om over te stappen naar een andere bank. Het moet vooraf grondig worden onderzocht, want helaas is het niet zo eenvoudig als het lijkt. Zo kun je met een spaarhypotheek niet zomaar overstappen naar een andere bank. Laat u daarom goed informeren voordat u een beslissing neemt.

Hoe lang heb je om je hypotheekrente vast te stellen?

U kunt de laagst mogelijke tarieven kiezen, maar dat betekent vaak dat u wat risico moet nemen. De goedkoopste optie is meestal een variabele rente. Dan kan de hypotheekrente per maand verschillen. Kies je voor een hele lange rentevaste periode, dan kies je voor veiligheid, maar daar moet je wel voor betalen. De meeste huiseigenaren kiezen voor een vaste rente van vijf tot vijftien jaar.€