Gebrek aan geld leert mensen vaak dingen te doen met minder geld

Gebrek aan geld is geen pretje en dwingt je tot het zoeken naar creatieve oplossingen. Oplossingen waar iedereen naar zou moeten zoeken in zijn huishoudboekje. Immers, als het financieel wat minder gaat, wordt het lastiger om het huishoudboekje af te sluiten. Veel gezinnen moeten vakantie- en kinderbijslag gebruiken om gaten in hun budget te dichten en rekeningen te betalen. Sommigen slagen daar niet eens in en raken langzaam in de schulden. Dan wordt het gevaarlijk en moet er iets gebeuren. Het heeft meestal geen zin om te wachten tot er een oplossing komt. Oplossingen worden niet gegeven, maar die moet je zelf zien te vinden. Achterover leunen en met uw duimen draaien is het ergste wat u uzelf en uw gezin kunt aandoen.

Minder inkomsten, maar dezelfde uitgaven

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om zijn slinkende inkomen aan te vullen met sparen, bijwerk of internetinkomen. Ten eerste gaat het vaak om extra bezuinigingen. Voor veel gezinnen is het niet makkelijk. Er moeten immers luiers, schoenen, kleding, eten en andere benodigdheden worden gekocht.

Eerst de nodige uitgaven

Elke euro kan echter maar één keer worden besteed. Aan het einde van de maand blijft er vaak te weinig over om de huur, hypotheek, energierekening of waterrekening te betalen. Het achterlaten voor de volgende maand begint een hoop problemen.

De oorzaak van geldgebrek komt vaak van buiten

Een tekort is meestal een belastingaanslag die niet meteen wordt verwacht, hogere medische kosten, een zeer hoge tandartsrekening (die vroeger meestal in het zorgpakket zat), een noodzakelijke auto- of huisreparatie, of een kapotte wasmachine of vriezer . Ze komen plotseling in financiële problemen. Als je geen reserves hebt, zoals een redelijk gevulde spaarrekening, wordt het erg lastig als de bankrekening aan het eind van de maand leeg is.

Uitgaven omleiden of uitstellen van betalingen

Vaak proberen mensen de kloof te overbruggen door “even op de rode oever te staan”, maar dit is geen oplossing. Immers, als je de ene maand goed regelt, kun je de extra kosten van de volgende maand ook de volgende maanden niet meer dekken. Dit betekent vaak kleding op afbetaling kopen van rederijen, wat de schuld verder vergroot.

Veel mensen beginnen vaak het ene gat met het andere te sluiten

Op een gegeven moment wordt alleen de ene put met de andere gesloten totdat deze volledig stopt en men in schuldsanering gaat. Schuldsanering is vaak nodig, maar niet leuk, omdat anderen bepalen waar het geld aan wordt besteed. Dat verwacht niemand.

Credits zijn duur

Leningen kosten altijd veel extra geld aan rente, of ze nu bij een rederij, een bank of een andere geldverstrekker zijn. Je betaalt overal rente en soms zelfs exorbitant. Het is dus altijd beter om vooraf te sparen dan te lenen. Aan het einde van de lening heeft het u meestal een derde meer gekost dan u ooit heeft ontvangen.

Iedereen kan een huishoudboekje bijhouden

De enige manier om hogere rekeningen en dagelijkse uitgaven te blijven betalen met een gelijkblijvend of dalend inkomen, is door vooruit te kijken en te bezuinigen. Het is niet altijd gemakkelijk. Houd alle uitgaven bij op de computer of in een grootboek en kijk aan het einde van de maand welke uitgaven kunnen worden vermeden of in ieder geval verminderd. Het gaat om de kleine dingen.

Voorbeelden

Broodjes voor het weekend zijn bijvoorbeeld duurder dan lekker vers brood van de bakker. Verse seizoensgroenten zijn goedkoper (en vaak gezonder) dan diepvriesgroenten of groenten uit blik. Planten en stekjes planten is niet alleen leuk, het kost ook minder geld dan planten op maat gekocht bij een tuincentrum. Je kunt de auto ook gewoon wassen met een emmer water in plaats van hem door de wasstraat te rollen. Met de kinderen een boswandeling maken en materiaal zoeken voor een voor- of najaarsstuk is leuker en een stuk goedkoper dan een middagje in een binnenspeeltuin etc. Mogelijk vindt u ook genoeg uitgaven die u kunt besparen zonder in te boeten aan kwaliteit.

Kosten zoveel mogelijk beperken, verschillende dingen zelf maken

Gebrek aan geld vereist vaak veel zelfmotivatie. Het hoeft niet altijd negatief te zijn. Sommige mensen houden van naaien, breien of haken en maken graag hun eigen kleding voor hun kinderen. Anderen vinden het heerlijk om zelf te bakken of het haar van hun man en kinderen te knippen. Het hoeft niet moeilijk te zijn. De kosten van uw eigen snijmachines kunnen gemakkelijk in de tijd worden afgeschreven. Al deze activiteiten kosten tijd, maar wat je niet hoeft te kopen en dus ook niet uitgeeft, kun je gebruiken voor andere dingen die echt nodig zijn.

Tips om te besparen als het geld krap is

De kosten van geschenken kunnen vaak iets lager zijn, zolang ze maar zorgvuldig zijn geselecteerd of zelf gemaakt. Op beurzen en rommelmarkten vind je vaak nieuwe producten die per doos worden aangeboden, maar waar een vriend of familielid veel plezier aan kan beleven.

Bepaling van het maximale brandstofverbruik

Stel daarnaast een vast bedrag voor een gastank per maand in en zorg dat je je daaraan houdt. Dit betekent in de eerste plaats de belangrijkste wekelijkse boodschappen in één reis halen (zo economisch mogelijk natuurlijk) en de rest van de reizen controleren op niet-noodzakelijke zaken. Combineer de benodigde ritten zo voordelig mogelijk om dubbele ritten te voorkomen.

De tuin biedt de mogelijkheid om kosten te besparen

Denk eens aan hoe mensen vijftig jaar geleden met hun inkomen omgingen. Bijna iedereen had een kleine moestuin waar ze groenten en fruit verbouwden voor hun eigen behoeften. Elk had een paar aardbeienplanten, bonen, prei, een rabarberstruik, wat sla, radijsjes, een paar rijen aardappelen, enz. Het gebruik van de tuin is weer in de mode. Op verschillende plekken worden al stadstuinen aangelegd.

In een siertuin kan vaak meer

Vaak is het niet eens nodig om de siertuin te veranderen. Hier en daar past een bessenstruik, een appelboom, een hazelaar, een braamstruik, wat tuinkruiden of een paar aardbeienplanten. Zo geeft bieslook ook mooie paarse bloemen. Als je het goed doet, vallen deze planten niet eens op tussen de bloemen en struiken in je siertuin. Ze zijn niet alleen leuk, maar ook handig voor zomerse maaltijden.Het is zelfs leuk om voor het dessert wat blauwe en rode bessen of aardbeien uit de tuin te hebben.

De ervaring leert: lenen van de familie is niet altijd gunstig voor de relatie

Probeer te voorkomen dat u leent van familie en vrienden. Soms is er geen andere optie, maar heel vaak wordt de relatie met hen verbroken door de geldlening. Stel, u kunt de lening niet binnen de afgesproken tijd terugbetalen, of uw familielid of vriend komt in de problemen door verlies van baan en inkomen en heeft op korte termijn geld nodig om te overleven. Dit kan blijvende schade toebrengen aan de relatie met die persoon.

Neem geen nieuwe leningen aan

Elke nieuwe lening voegt een nieuwe maandelijkse last toe aan je toch al zware pakket. Zoek liever een bijbaantje in de vorm van folderbezorging of iets dergelijks. Het is moeilijk, maar het brengt verlichting, geen extra problemen.

Leer uw kinderen al vroeg omgaan met (minder) geld

Iedereen geeft zijn kinderen graag alles wat hun hartje begeert, maar als je geld op is, zul je ook terug moeten naar je wensen. Betrek ze bij het inkrimpen en leer ze om kosten te besparen. Leer ze de deur dicht te doen als de verwarming aan staat. Leer ze naar het geld te kijken als ze een taak moeten voltooien. Geef je kind zakgeld vanaf zes of zeven jaar en leer de waarde ervan kennen.

Zet altijd iets op de rekening

Laat het kind zijn eigen zakgeld op de spaarbank zetten. Het andere deel kan het gebruiken, maar kan er ook zelf wat speelgoed uit redden. Kinderen zorgen vaak beter voor de spullen die ze hebben gespaard dan voor de cadeautjes die ze voor verjaardagen en Sinterklaas krijgen.

Gebruik het spaargeld van uw kind nooit zelf

Het maakt niet uit hoe dichtbij u bent, gebruik nooit het spaargeld van uw kind. Op deze manier ziet het het nut van sparen niet meer in en zal het altijd zijn geld uitgeven, en daarom heeft het gelijk. Je laat het kind eigenlijk zien dat je beloften waardeloos zijn en dat geld overal en bij iedereen kan worden verkregen als dat nodig is. De overheid geeft hier het verkeerde voorbeeld, maar burgers hoeven niet te volgen. Kinderen moeten ook leren dat sparen en iets opzij zetten loont.

Laat uw kind nooit een luxeartikel van u lenen

Laat uw kind nooit van u lenen. Als je een gameconsole of een modernere mobiele telefoon wilt, laat hem dan voor zichzelf sparen, of als hij wat ouder is, ga ervoor. Als u uw kind al geld leent en teruggeeft via zakgeld, geeft u uw kind al de indruk dat lenen heel normaal is. Meestal zet het dit gedrag later voort, wat ook kan leiden tot geldproblemen.

Vervul nooit meteen grote, dure kinderwensen

Het kind leert dan niets te verwachten, maar wil zien dat alle wensen later meteen worden vervuld. Wie bijvoorbeeld een mooie smartphone heeft moeten sparen, zal er achteraf voorzichtiger mee omgaan omdat hij weet hoeveel moeite het kostte om die te bemachtigen. Leer uw kind dus dat hij niets kan kopen waar hij geen geld voor heeft. Het is waarschijnlijker dat het op volwassen leeftijd alleen degenen zal kopen die geld hebben.

Lees verder