Ga altijd voor de hoogste spaarrente

Wie geen risico wil nemen, maar een redelijk rendement op zijn spaargeld wil, kiest best voor een veilige spaarrekening met de hoogste spaarrente.

Een groot bedrag maakt een groot verschil in hoeveel rente u krijgt op uw spaargeld. Om altijd de hoogste spaarrente te behouden, zou u vaak moeten overstappen naar een andere spaarbank. Hierdoor krijg je veel verschillende spaarrekeningen. Vaak is het nodig om gedurende het jaar van bank te wisselen. Helaas bieden banken ook tijdelijk hoge spaarrentes om klanten aan te trekken. In 2008 boden vooral buitenlandse banken hoge spaarrentes. Daarna verlaagden deze banken stelselmatig de spaarrentes naar het gemiddelde niveau.

Wie biedt de hoogste spaarrente?

Er zijn veel spaarbanken die zeer verschillende niveaus van spaarrentes aanbieden. Over het algemeen wordt de hoogste spaarrente aangeboden op nieuwe spaarrekeningen. Banken proberen altijd nieuwe klanten aan te trekken met een hoge spaarrente. Als deze consumenten een spaarrekening hebben afgesloten, is het makkelijker om ook andere producten aan te bieden. Een hypotheek verkopen aan een bestaande klant is makkelijker dan aan nieuwe klanten. De aanbieder met de hoogste spaarrente kan dagelijks wisselen. Dit zijn variabele rentetarieven. Sluit je een spaarrekening met een spaarrente van drie procent, dan kan het gebeuren dat de rente de volgende dag wordt verlaagd of uiteraard verhoogd.

Bij het kiezen van een vaste rente

U kunt ook een storting doen met een vaste rente. Met dit soort spaargeld maakt u afspraken met de bank over de looptijd van het deposito en de rente van het spaargeld. Het meest aantrekkelijke aan dit soort sparen is dat u voor een vaste periode verzekerd bent van een vaste spaarrente. Het grote nadeel van deze vorm van sparen is dat je geen toegang hebt tot het geld gedurende de periode dat het spaargeld vaststaat. Een ander nadeel is dat u niet kunt profiteren van de verhoging van de spaarrente.

Sparen bij een verzekeraar of andere financiële dienstverlener

Naast spaarbanken worden nu ook spaarrekeningen aangeboden door andere financiële dienstverleners. Een goed voorbeeld hiervan is OHRA. Ze bieden verschillende spaarrekeningen aan met en zonder opname- en stortingslimieten. Pensioenfonds PGGM biedt ook een vorm van sparen aan die kan worden opgenomen door mensen die werkzaam zijn in de zorg- en welzijnssector.

Sparen bij de supermarkt

Sommige supermarktketens bieden de mogelijkheid om spaarzegels te kopen, die op de spaarkaart geplakt moeten worden. Dit is een systeem dat lang geleden is opgezet, maar in veel gevallen kan worden uitgeschakeld. Dit geldt altijd voor de kleine bedragen die je per keer aan boodschappen bespaart, maar de ‘spaarrente’ die ze terugbetalen is vaak hoog. Voor supermarkten is dit een handige manier om klantenbinding op te bouwen. Er is een grote variatie in return on investment tussen verschillende dienstverleners. Supermarkt Plus is een absolute topper. Voor elke geïnvesteerde € 1 krijgt u uiteindelijk € 1,50 terug. Dit is een rendement van maar liefst vijftig procent. Andere supermarkten kunnen er niet tegen, maar bieden hogere tarieven dan spaarbanken.€