Fysieke dekking met goudfondsen
Wie in goud wil beleggen, kan ervoor kiezen om deel te nemen in beleggingsfondsen die zich specifiek op goud richten, de zogenaamde ‘goudfondsen’. Een van de fundamentele voordelen van beleggen in goud is ongetwijfeld de gunstige vooruitzichten op lange termijn en het feit dat de prijs van het edelmetaal nooit tot nul zal dalen. Aan de andere kant, in het geval van effecten, kan het heel goed mogelijk zijn om al hun waarde te verliezen als het bedrijf in kwestie insolvent wordt, in liquidatie gaat en niet langer wordt verhandeld op de financiële markten. Participatie in goudfondsen geeft beleggers meer zekerheid, maar dan is er wel behoefte aan een fysieke dekking en hoeft er niet via derivaten te worden belegd. Een voorbeeld hiervan is een ETF die de prijs van goud volgt, maar er geen fysiek goud tegen heeft.
Hoe kunt u beleggen in goud?
Er zijn grofweg 4 manieren om in goud te beleggen:
- gouden beleggingsfondsen (goudfondsen);
- op de beurs verhandelde fondsen (ETF’s);
- goudvoorraden;
- fysiek goud kopen.
Elk van deze investeringsopties heeft bepaalde voor- en nadelen. Natuurlijk is de keuze van de meest geschikte optie zeer individueel. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om in goud te beleggen en natuurlijk is ook het juiste beleggingsobject geschikt. Als we het hebben over beleggingsfondsen in goud, moeten we dat niet verwarren met fondsen die beleggen in goud- en zilvermijnen. Dit geldt voor goudfondsen zoals Blackrock World Gold, niet voor de mijnbouwoptie.
Veel beleggers vragen zich af waarom financiële experts bij het beleggen in goudfondsen herhaaldelijk benadrukken dat je moet kiezen voor een fonds met fysieke gouddekking. Wat zijn de voordelen van deze aanpak en wat is het precies?
Waarom goudfondsen fysiek moeten worden ondersteund
Beleggen in goud biedt beleggers een hoog niveau van zekerheid, maar alleen als het goudfonds fysiek is beveiligd. Er zijn dus verschillende dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van het juiste goudfonds.
Een ander woord voor fysiek is fysiek. In de natuurkunde bedoelen we met iets fysieks een lichaam dat massa heeft en ruimte inneemt. En daardoor tastbaar. Er ontstaat echter meteen een probleem als we het hebben over goudbeleggingen, die niet direct bedoeld zijn voor het fysieke metaal, maar alleen voor effecten, dat zijn vorderingen op het betreffende metaal. Tijdens een financiële crisis kan het echter voorkomen dat de debiteur van dergelijke schuldbewijzen geen goud meer kan leveren, of in een staatscrisis verliest de rechtsvordering zelf zijn geldigheid.
In dergelijke gevallen kan de goudbelegging zelfs zijn waarde verliezen. En dus is het beter om alleen in een goudfonds te beleggen als het wordt gedekt door fysiek goud.
Waarop letten bij het kiezen van een goudfonds?
In letterlijke zin is het fonds alleen fysiek gedekt als zijn beleggingsstrategie aan verschillende criteria voldoet:
- goud mag bijvoorbeeld alleen in het eigen land worden gehouden, anders veroorzaken belastingen en heffingen bij invoer uit het buitenland extra kosten;
- en natuurlijk kan dekking niet worden bereikt via derivaten of edelmetaalrekeningen.
Daarom moet u bij een geplande investering in een goudfonds zeker het prospectus lezen en ervoor zorgen dat er echt een fysieke dekking is.
Een grondige studie van het prospectus, dat door elk fonds moet worden gepubliceerd, en dus ook van het goudfonds, is essentieel om de juiste investeringsbeslissingen te nemen. En de belegger mag geen details vergeten. Het is bijvoorbeeld absoluut noodzakelijk om te bepalen of een goudfonds fysiek voor 100% is gedekt, niet minder. Niet alle fondsen die gouddekking bieden, hebben immers een volledige fysieke gouddekking.
Een alternatieve investering in fysiek goud
Een alternatief voor wie fysiek in goud wil investeren en het niet in de tuin wil begraven is de Sprott Physical Gold and Silver Trust (CEF). Dit is een beursgenoteerd bedrijf dat alleen fysiek goud en zilver als activa bezit. Het bedrijf bestaat al meer dan 25 jaar en slaat zijn goud op in Canada.
Valutarisico’s afdekken
En aangezien goud in dollars is geprijsd, is er ook valutarisico voor beleggers die verplichtingen hebben in andere valuta’s. In dergelijke gevallen is valutahedging geen overbodige luxe om verlies van beleggingswaarde te voorkomen.€