Fysiek goud kopen

In het kader van goed vermogensbeheer en pensioenvoorziening mag er geen tekort zijn aan goud in de vorm van gouden munten of goudbaren. Goud beschermt tegen inflatie en behoudt zijn waarde tijdens een crisis.

Bescherm uw spaargeld tegen inflatie

Veel Nederlanders hebben hun spaargeld op een spaarrekening of termijndeposito staan. Dat zou al snel een grote fout kunnen zijn. Want als je alleen papiergeld bezit, pleeg je financiële zelfmoord, volgens sommige analisten. De huidige inflatie is immers van een heel andere orde dan de inflatie die we de afgelopen decennia hebben meegemaakt. Het moet een oplossing bieden voor de enorme staatsschuld, een probleem dat niet op een andere manier kan worden opgelost. In tijden van stijgende inflatie denken mensen natuurlijk eerst aan het kopen van goud.

Fysiek goud (en zilver) kopen.

Wie het geld heeft, moet zeker fysiek goud kopen en het in een kluis thuis of bij een bank deponeren. Fysiek goud heeft als bijkomend voordeel dat het anoniem kan worden gekocht voor maximaal € 11.000 (geen identificatie vereist). Hoe en waar precies moet je goud kopen?

Er zijn twee manieren om in fysiek goud te beleggen:

gouden munten
zijn bijzonder geschikt voor de geleidelijke opbouw van uw goudbelegging en, met enige beperkingen, ook als betaalmiddel in tijden van crisis.

goudstaven
zijn onmisbaar in het kader van asset management om grotere assets te beschermen.

Welke gouden munten moet je kopen?

Allereerst is het raadzaam om bij het kopen van gouden munten aandacht te besteden aan zuiverheid en vertrouwdheid. Twee voorbeelden:
Krugerrand
(Zuid-Afrika) en het gouden esdoornblad (Canada) vallen daarbij op omdat ze al decennia lang hun uiterlijk behouden. Gouden munt van
esdoorn blad
heeft de hoogste zuiverheid (999,9). De Krugerrand (916.16) is de oudste gouden munt ter wereld, en is daarom wijdverbreid en zeer verhandelbaar.

Waar moet je op letten als je goudbaren wilt kopen?

Goudstaven zijn de puurste vorm van goudhandel. In tegenstelling tot gouden munten, wordt hun waarde alleen gemeten aan de hand van het goudgehalte en het gewicht. Dit betekent dat merken en ontwerpen niet relevant zijn voor de waardering van goudbaren. Als u goudbaren koopt, heeft u zelden een fabrikantkeuze, aangezien goudhandelaren de goudbaren aanbieden die ze op dat moment in voorraad hebben.

Goudstaven kunnen op verschillende manieren worden gekocht. Goudstaven met een gewicht tot 100 gram worden meestal uit goudstrips geponst. De kleinste standaard reep weegt 1 gram. Gegoten goudbaren zijn verkrijgbaar vanaf 100 gram. De grootste goudstaven die normaal gesproken door een persoon kunnen worden gekocht, wegen 1 kg.

Een speciaal type goudstaaf staat bekend als kinebar. Dit zijn goudstaven met een hologram (kinegram) op de achterkant als extra beveiliging of authenticatie. Deze hologrambaren zijn duurder dan reguliere goudbaren.

Goud prijs

De prijs van goudbaren wordt bepaald op basis van de huidige spotprijs van goud voor de dag en sommige premies. Staven moeten uit goud gegoten of gestempeld zijn. Dan zijn er nog de transport- en opslagkosten. De handelaar int ook verkoop-, marketing- en verzekeringskosten en verdient daarbovenop de winstmarge die nodig is om van de handel te leven.

Hoe lager de hoeveelheid gedolven goud, hoe hoger de extra kosten. Dit komt omdat het bijvoorbeeld evenveel werk kost om een ​​reep van 50 gram te maken als een reep van 100 gram. Daarom zijn de kosten relatief hoger. Met andere woorden, het kopen van twee repen van 50 gram kost meer dan het kopen van één reep van 100 gram.

Waar kun je goud kopen?

Online goud kopen

Over het algemeen kunt u zonder problemen goud online kopen. De goudhandelaar levert per koerier of speciale vervoerder van kostbaarheden. En je kunt er zeker van zijn dat de goudhandelaren je niet laten benaderen door een geweldige pantserwagen. De levering gebeurt meestal heel discreet, en dit geldt ook voor de manier van inpakken.

Fysiek goud verkopen

Kaal goud is een mooi gezicht, maar er komt een dag dat je je goudschat weer wilt verkopen. Een goudstaaf onder een kussen kan immers snel oncomfortabel worden. Er zijn ook veel punten om in gedachten te houden bij het verkopen van fysiek goud.€