Futures beleggen: hoe het werkt, voordelen, nadelen en risico

Futures-contracten zijn een weinig bekend type belegging. Vaak hebben mensen van deze term gehoord, maar ze weten niet wat het precies betekent. AEX futures zijn het populairst in Nederland en België. Ze worden niet aanbevolen voor beginnende beleggers. De nadelen en risico’s zijn immers aanzienlijk. Ze bieden echter ook voordelen. Ervaren beleggers kunnen dus profiteren, al is ook hier voorzichtigheid geboden. De toekomst heeft een enorme hefboomwerking. Dit is een mes dat aan twee kanten snijdt. Niet alleen de winst kan aanzienlijk toenemen. Verliezen kunnen zich ook snel opstapelen. Voor je het weet krijg je weer een verzoek van je bank of broker om geld op je rekening te storten, of je eindigt met een tuin vol olievaten.

Wat zijn termijncontracten?

derivaten

Net als opties worden futures geclassificeerd als “derivaten” of afgeleide producten. U koopt een aandeel niet rechtstreeks, maar belegt er indirect in via een ander beleggingsvehikel. Een mogelijke manier om dit te doen is de toekomst.

Een futures-contract is een transactie waarbij de koper en verkoper zijn overeengekomen dat de koper een hoeveelheid van de onderliggende waarde zal kopen tegen een vooraf bepaalde, overeengekomen prijs voordat de future afloopt. Met andere woorden, het is een afspraak om de onderliggende waarde in de toekomst te verhandelen tegen een prijs die nu is overeengekomen.

Basiswaarde

Deze onderliggende waarde kan van alles zijn: een blok aandelen, obligaties, goud, dollars, een aandelenindex of zelfs olie, aardappelen, groenten of granen.

Ondertussen kan de toekomst van eigenaar veranderen: u kunt hem kopen of verkopen op de beurs.

AEX Futures: hoe het werkt

AEX

De AEX of Amsterdam Stock Exchange Index is de belangrijkste Nederlandse beursindex. De meeste futures-contracten in Nederland worden op deze beurs verhandeld. De AEX-future, de “Financial Futures Index” (FTI) genoemd, is een van de belangrijkste derivaten. Er zijn grote sommen geld mee gemoeid.

Futures op AEX variëren van één maand tot één jaar. Daarom vervallen ze altijd op een bepaalde datum. Afrekeningen vinden plaats op de derde vrijdag van de geldigheidsmaand.

Actie

Als u denkt dat de AEX gaat stijgen, koopt u AEX-futures. De omvang van het AEX-futurescontract is € 200 x de index. Elk punt dat de AEX stijgt, betekent een winst van €200. Laten we zeggen dat de index 320 is en drie dagen later 325. Je verdient vijf punten als je verkoopt. Een stijging van vijf punten betekent dus een winst van maar liefst duizend euro.

Interessant, niet? Ja natuurlijk. Maar het werkt ook de andere kant op: als de AEX-index met vijf punten was gedaald, was je nu in één klap duizend euro kwijt.

Wanneer u in futures-contracten belegt, moet u begrijpen dat u een grote positie inneemt, zelfs als uw initiële investering kleiner is. Als AEX 330 is, neemt u effectief een positie in van € 66.000 (€ 330 x € 200).

Marge en specificaties

verschil

Als u in futures wilt handelen, moet u een “initiële marge” storten. Dit is het bedrag dat u op uw rekening moet hebben staan ​​om in de toekomst te kunnen handelen. Het is dus een soort garantie. Meestal is dat tien procent. Het lijkt niet veel, maar met grote posities kan het al snel een flink bedrag worden. Elke dag wordt winst of verlies direct op uw rekening bijgeschreven op basis van de laatste koers van de dag (slotkoers).

Als je niet genoeg geld op je rekening hebt staan, kun je een “margin call” verwachten: een bank of broker belt je met het verzoek om je bedrag met spoed te betalen.

Hoeveel marge u moet storten, hangt ook af van de volatiliteit van de onderliggende waarde. Hoe volatieler de onderliggende waarde (en hoe meer de prijs op en neer schommelt), hoe meer winst u moet behouden.

Specificaties van termijncontracten

Controleer de specificaties van het futures-contract goed voordat u erin investeert. U wilt natuurlijk weten wat de onderliggende waarde en looptijd is, maar let ook op de omvang van het contract en de hoogte van de aan te houden marge.

Het is net zo belangrijk om te controleren hoe het afrekenproces werkt. De meeste futures-contracten hebben ‘cash settlements’: u wordt dan contant uitbetaald. Er zijn echter ook termijncontracten die fysiek worden afgewikkeld. Als u in oliefutures had geïnvesteerd, zou u plotseling met tientallen vaten olie kunnen worden afgeleverd.

Voordelen:

Het hefboomeffect

De hefboomwerking met termijncontracten is enorm: grote rendementen zijn mogelijk in verhouding tot uw investering. Ze zijn hoger dan wat u zou kunnen verdienen door de onderliggende waarde rechtstreeks te kopen.

Transparant

Futures zijn transparante producten. Voor elke toekomst bepalen de contractspecificaties nauwkeurig hoe het werkt. Zorg dus altijd voor voldoende informatie voordat u gaat beleggen.

Bescherm uw portemonnee

Een futures-contract kan een hulpmiddel zijn om de onderliggende waarde van uw beleggingsportefeuille te beschermen tegen toekomstige koersdalingen. Als u bijvoorbeeld een futures-contract hebt gekocht om een ​​aandeel in de toekomst tegen een bepaalde prijs te verkopen, kunt u veilig zijn wanneer het aandeel daalt. Uw toekomst fungeert als een soort “verzekering” voor aandelen waarvan u verwacht dat ze in de toekomst zullen dalen.

minpuntjes

initiële reserve

Je kunt niet zomaar in futures handelen. Als garantie moet u vooraf een relatief groot bedrag (‘marge’) op uw rekening storten. Dit legt meteen de lat hoger voor het beleggen in futures-contracten. Niet elke belegger kan zomaar een paar duizend euro ophoesten.

Betalingswijze

Betaling voor futures-contracten is in contanten of fysieke levering. Vooral deze laatste optie is interessant. Als je niet oppast, kun je eindigen met een tuin vol olievaten of aardappelen. In het bijzonder hebben grondstoffenfutures soms fysieke afwikkelingen in plaats van contanten.

Het hefboomeffect

Hoe is dat? Leverage was een voordeel, toch? Rechts. Hefboomwerking is een voordeel, maar tegelijkertijd een nadeel. In het geval van futures is de hefboomwerking enorm en veel hoger dan die van opties. Dit betekent dat de verliezen in zeer korte tijd enorm kunnen zijn.

Stop geen verliezen voor futures-contracten

Futures-contracten zijn een gevaarlijk instrument in verkeerde handen. In tegenstelling tot andere producten, zoals opties, waarbij uw verliezen beperkt zijn tot een maximumbedrag van uw oorspronkelijke belegging, hebben futures geen vangnet. Als uw reserve niet voldoende is om verliezen te dekken, moet u extra stortingen doen. Elke dag wordt uw winst of verlies direct verrekend. Zolang de basis maar groeit en er elke dag geld op je rekening komt, is dat mooi, maar het kan net zo goed de andere kant op.

Risico en gevaar van beleggen in termijncontracten

Het zijn zeker interessante beleggingsvehikels voor professionele beleggers en specialisten, maar als beginnende belegger of “hobbybelegger” blijf je er beter uit de buurt. Het is een vak op zich en dus niet voor iedereen weggelegd. Het mag alleen worden toegestaan ​​door diegenen die echt in het onderwerp zitten en de zaak tot in de puntjes hebben bestudeerd. Hefboomwerking werkt ook wanneer u verliezen maakt. Iedereen die zijn vingers brandt aan futures kan zeer snel grote verliezen oplopen.

Deze producten kunnen het beste alleen worden beschouwd als een hedgeproduct om bepaalde posities in de portefeuille veilig te stellen. Speculeren met termijncontracten wordt afgeraden en lijkt meer op een bezoek aan een casino dan verantwoord beleggen met een langetermijnvisie.€