Freelance werk met een WW-uitkering

Wanneer u werkloos wordt en een WW-uitkering ontvangt, wilt u zo snel mogelijk weer aan het werk. Misschien verbreed je je horizon en onderzoek je naast het vinden van een nieuwe betaalde baan ook de mogelijkheid om te freelancen. Nu kan dit met veel verschillende beroepen. Het ontvangen van freelance-inkomsten heeft echter invloed op de hoogte van uw WW-uitkering. Dit gaat ten koste van je beschikbaarheid op de arbeidsmarkt en zorgt ook voor oneerlijke concurrentie met zzp’ers die het zonder uitkering doen.

Wat is freelance werk?

Ik hou van het werk
freelancer
heel anders dan werken in loondienst. In plaats van elke dag netjes op kantoor te rapporteren en mee te werken met de afdeling, moet je zelf taken zoeken en vaak vanuit huis doen. In plaats van een arbeidsovereenkomst werk je in opdracht. Dit kan in veel beroepen. Denk aan het werk van een journalist, fotograaf, ambachtsman of schilder. De Belastingdienst geeft op haar website geen definitie van freelancer. Dit komt omdat het geen juridisch begrip is.

Als je freelance werk wilt doen, moet HMRC beoordelen of je:
ondernemer
is de. Als u bijvoorbeeld maar één klant heeft, voldoet u niet aan de definitie van ondernemer. Als u ondernemer wordt, moet u zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Via hen krijgt u ook een btw-nummer. Als u geen ondernemer wordt, moet u een formulier inleveren
Verklaring startende onderneming (niet ingeschreven in het Handelsregister)
kunt u downloaden van de website van de Belastingdienst en invullen. U krijgt binnen enkele dagen antwoord. Wat er feitelijk gaat gebeuren, is dat de inspecteur gaat inschatten hoeveel btw u per jaar moet betalen.

Betaalt u waarschijnlijk minder dan € 1.345 btw per jaar, dan krijgt u vrijstelling en hoeft u geen btw te innen bij uw klant. Als u btw in rekening moet brengen, maar het blijkt minder dan € 1.883 per jaar te zijn, dan kunt u mogelijk aanspraak maken op belastingvermindering via de Small Business Scheme. U kunt alle betaalde btw terugvragen.

Werken als freelancer terwijl je een WW-uitkering ontvangt

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan als werknemer, is freelancen misschien de juiste keuze. Je laat zien wat je kunt, en als er een vacature ontstaat, sta je al in beeld. Deze build is echter niet alleen leuk en handig. Er zijn nog steeds verhalen dat je als zzp’er bij kunt verdienen terwijl je WW-uitkering gelijk blijft. Dit is helaas een mythe. Om het recht op een WW-uitkering te behouden, is het belangrijk om:
een werknemer
Bij
blijven
. Om nadelige gevolgen voor uw uitkering te voorkomen, is het van belang om advies in te winnen bij UWV als u freelancewerk wordt aangeboden dat u graag zou willen aannemen.

Of een verlaging of beëindiging van de WW voor u een risico is, is niet direct te zeggen. Als je niet als zzp’er of in loondienst werkt, maar als zzp’er in de schemerzone zit, moet je jobcoach van het UWV deze situatie beoordelen. We kijken bijvoorbeeld naar het soort werkrelatie dat tussen u en uw opdrachtgever bestaat.

Parttime freelance werk en toegang tot de arbeidsmarkt

De hoogte van uw uitkering wordt mede bepaald door het aantal verloren werkuren. Stel dat u 40 uur per week werkt en u verliest uw baan, dan verliest u 40 uur werk en op basis daarvan wordt uw uitkering berekend. Ben je zzp’er, maar geen 40 uur, maar slechts 10 uur. Dan ben je 25% van de verloren uren
niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt
en uw uitkering wordt met 25% verlaagd. Als u meer freelancen verdient, is het verschil voor u. Of het voor jou voordelig is, hangt dus helemaal af van de vergoeding die je krijgt voor de freelance opdracht.

Het kan zijn dat u naast een eerdere dienstbetrekking al zelfstandig ondernemer bent geweest. Als u deze werkzaamheden voor hetzelfde aantal uren voortzet, wordt deze niet ingehouden op uw WW-uitkering. Die uren heb je immers al aan iets anders besteed dan werknemer zijn. Ben je van plan om meer uren te werken als zzp’er? Voor die extra uren werd u dan zelfstandige in plaats van werknemer. Het UWV houdt deze uren dus in op uw WW-uitkering.

Wedden op zaken

Geen zzp’er met als doel om weer aan het werk te gaan als werknemer, maar wil je echt een bedrijf starten voor je toekomstige levensonderhoud? Dan is er een aparte overeenkomst. Lees meer over de mogelijkheden om een ​​WW-uitkering als voorschot te blijven ontvangen in de UWV-brochure “Kan ik zelf beginnen met een uitkering”.

Lees verder