Frankrijk: Goud Napoleon kopen en verkopen

De gouden Napoleon is een zeer gewilde munt onder verzamelaars. De munt is vernoemd naar de Franse keizer Napoleon III. De munt is gemaakt van goud en werd in de 19e eeuw als wettig betaalmiddel gebruikt. Ook zijn opvolgers Napoleon II en Napoleon III lieten hun eigen gouden Napoleons slaan. Verzamelaars kunnen op verschillende plaatsen munten kopen en verkopen. Dit kan bijvoorbeeld bij juweliers, verzamelaars en online op internet. De zeldzaamste Napoleons hebben een hoge waarde.

Napoleon is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar een voormalige Franse gouden munt. Er zijn meerdere exemplaren van de munt geslagen. De munt had ook verschillende waarden. Er waren munten van vijf, tien, twintig, veertig, vijftig en honderd francs. De munten bestonden voor 90 procent uit goud. Hoe meer de munt waard was, hoe meer goud erin zat. Zo bevatte de 20 frank Napoleon bijna zes gram goud. De munt werd voor het eerst geslagen in de tijd van Napoleon!. Zijn foto staat ook op de voorkant. De munt werd gedurende de 19e eeuw als wettig betaalmiddel gebruikt. Daarna was het vooral populair onder verzamelaars.

Gouden Napoleon

De diameter van de munt is 21 millimeter. Aanvankelijk werden er slechts twintig en 40 frank munten geslagen. De achterkant heeft verschillende soorten tekst. Dit is mede afhankelijk van de politieke situatie in Frankrijk op dat moment. Op munten die vóór 1809 zijn geslagen, wordt Frankrijk munten van de Franse Republiek genoemd. Op munten geslagen na 1809 wordt Frankrijk Empire Francais genoemd. De munten werden niet alleen geslagen in verschillende Franse munthuizen, maar ook in de munthuizen van Genua en Turijn (van 1803 tot 1812), in Rome (van 1812 tot 1813) en zelfs in verschillende Zwitserse munthuizen. Van 1812 tot 1813 werden in Utrecht ook gouden Napoleons geslagen. Dit kwam doordat deze landen en steden destijds in Franse handen waren. Aan elke munt kun je zien waar deze is geslagen, want op de munt staat het wapen van de muntmeester.

Diverse Franse munten

Nadat Napoleon in 1815 uiteindelijk door de Engelsen was verslagen, keerde koning Lodewijk XVIII tijdelijk terug aan de macht. De Engelsen wilden hem graag een plezier doen en sloegen zelfs munten met de afbeelding van koning Lodewijk. de munten werden gebruikt om Britse troepen te betalen die in Noordoost-Europa waren gestationeerd. De Britse regering hoopte dat deze troepen de munt verder zouden laten circuleren om Napoleon I als wettig betaalmiddel te vervangen. Sommige munten kwamen in Frankrijk terecht, maar de meeste munten werden niet erkend door de Franse overheid. De Fransen wilden geen munt gebruiken die in Engeland was geslagen. Ook koning Lodewijk de Achttiende bleef niet lang aan de macht. De opvolgers van Napoleon Bonaparte, namelijk Napoleon II en Napoleon III, sloegen hun eigen gouden Napoleons, en de munt bleef wettig betaalmiddel. Hun afbeelding stond op de munt.

Goud Napoleon kopen en verkopen

Tegenwoordig is Napoleon vooral populair bij verzamelaars. Er is veel te verzamelen omdat er veel verschillende Napoleons in omloop zijn, geslagen op verschillende tijdstippen en door verschillende muntmeesters. Hoe zeldzamer de specifieke versie, hoe meer geld je ervoor kunt vragen. De meeste zeldzame Napoleons kunnen enkele duizenden euro’s waard zijn. Er zijn verzamelaars die alleen gouden Napoleons sparen. Er zijn verschillende plaatsen waar Napoleon kan worden gekocht en verkocht. Dit kan op verzamelaars- en muntenbeurzen. Munten worden ook online op internet verkocht.€