Frankrijk: een Franse bankrekening openen

U kunt als Nederlander een bankrekening openen bij een Franse bank. Het is relatief eenvoudig. U hoeft hiervoor niet per se een inwoner van Frankrijk te zijn. Veel Nederlanders openen een rekening in Frankrijk omdat ze in Frankrijk wonen of bijvoorbeeld veel zaken doen met de Fransen. Als buitenlander is het vaak onmogelijk om in het rood te staan. U kunt een creditcard, spaarrekening of hypotheek aanvragen.

Mensen die vaak in Frankrijk wonen of werken, kunnen er baat bij hebben om daar een bankrekening te openen. In het verleden was dit niet altijd mogelijk. Buitenlanders moesten enkele jaren in Frankrijk wonen voordat ze daar een bankrekening konden openen. En zelfs als dat het geval zou zijn, hadden de Franse banken nog steeds de mogelijkheid om hen als klant te weigeren. De afgelopen jaren is de situatie echter veranderd. Het heeft te maken met de Europese Unie. De Europese Unie wil het economisch verkeer tussen landen stimuleren. Sinds 2007 hebben burgers van verschillende Europese landen de mogelijkheid om een ​​rekening te openen bij een bank van een ander land.

Waarom een ​​Franse bankrekening openen?

Het is vooral aan te raden om een ​​bankrekening te openen bij een Franse bank als men in Frankrijk woont of zaken doet met de Fransen. Momenteel is er nog een relatief gecompliceerde operatie wanneer geld moet worden overgemaakt van de bank van het ene land naar de bank van een ander land. Het is veel makkelijker om geld over te maken met een Franse rekening. Het is mogelijk om internationale transacties te doen met bijvoorbeeld PayPal, maar niet iedereen heeft PayPal en vaak hangt het geld nog aan de strik.

Franse banken

Het is belangrijk om een ​​paar dingen te weten over Franse banken. Sommige dingen werken hier anders dan in Nederland. Zo is het vaak onmogelijk om in het rood te staan. Als dit gebeurt, wordt het account meestal geblokkeerd. In dat geval moeten er onderhandelingen worden gevoerd met de Franse bank over het heropenen van de rekening. Daarnaast bieden de meeste Franse banken ook hypotheken, verzekeringen en pensioenregelingen aan. Als u een huis in Frankrijk wilt kopen, kunt u het beste een hypotheek afsluiten bij een Franse bank. Daarnaast kost de creditcard tussen de 15 en 45 euro per jaar. Het aanvragen van een creditcard duurt meestal ongeveer twee weken. Bijna alle banken maken tegenwoordig gebruik van internetbankieren.

Een bankrekening openen in Frankrijk

Als u een bankrekening in Frankrijk wilt openen, moet u vooraf een afspraak maken met een Franse bank. Spreekt u geen Frans, dan is het raadzaam vooraf aan de bank te vragen of er een Engelssprekende medewerker beschikbaar is. De meeste Fransen spreken geen Engels. Het bezoek om een ​​bankrekening te openen kan enkele uren duren. Houd hier dus rekening mee, u dient ook diverse documenten mee te nemen, zoals uw paspoort, adres in Frankrijk, laatste jaaropgaven gas, elektra en water, de laatste eindaanslag van de Belastingdienst en de laatste loonstrook. De bank wil al deze informatie om te zien hoe sterk je bent.

Een bankrekening openen als u niet in Frankrijk woont

Het is mogelijk om een ​​bankrekening te openen, ook als u geen inwoner van Frankrijk bent. U krijgt dan een buitenlandse bankrekening toegewezen. Er is niet veel verschil tussen de verschillende rekeningen, behalve dat u geen creditcard kunt aanvragen en niet te veel kunt uitgeven. Het is mogelijk om een ​​spaarrekening te openen. De meeste banken zijn doordeweeks geopend van 8.30 uur tot 17.30 uur. Ze zijn vaak gesloten tussen 12.00 en 14.00 uur. Enkele van de grootste banken zijn BNP-Paribas, Société Générale, Crédit Agricole en Caisse d’Epargne.€