Financiering van kerstcadeaus

Elk jaar hetzelfde ritueel in aanloop naar kerst: op zoek naar de perfecte kerstcadeaus. Verlanglijsten zijn echter lang en niet iedereen kan alles in één keer betalen. Financiering moet steeds meer als tussenoplossing dienen. Maar wat zijn de opties? En is financiering aan te raden voor cadeau-aankopen?

Koop nu cadeaus, betaal later

Kerstmis draait om vrede en (intieme) liefde, het is een feestdag waar we graag een beetje in onze geldzak graven voor cadeautjes. Een tablet, een nieuw computerspel, een smartphone, sieraden, parfum, etc. En alles kost veel geld. Met Kerstmis willen we onze dierbaren bijzonder mooie cadeaus geven om te laten zien hoeveel ze voor ons betekenen. Hoewel het niet om materiële zaken gaat, wie is er nou niet blij met een nieuwe smartphone of tablet?

Vooral ouders, die zoveel mogelijk wensen van hun kinderen willen vervullen, hebben al snel moeite met het huishoudbudget. Daarom bieden veel winkels hun klanten verschillende manieren om een ​​korte betalingspauze te nemen, vooral tijdens het cadeauseizoen. Wat zijn de meest voorkomende betaalmethoden in dit verband?

Aankoop op afbetaling

Veel grote retailers en online winkels bieden hun klanten de mogelijkheid om op afbetaling te kopen. En vlak voor kerst, vaak zonder rente. Maar is dit altijd de beste oplossing? Elke maand moet je een bepaald bedrag betalen voor het gekochte artikel. Hoe hoger de waarde, hoe hoger de maandelijkse betaling. En je wilt je oude cadeautjes toch niet voor de volgende kerst terugbetalen?

Voor- en nadelen van kopen op afbetaling

Afhankelijk van de winkelier kunt u beslissen of u akkoord gaat met betaling voor 3, 6, 9, 12 maanden of langer. Het grote voordeel van kopen op afbetaling is natuurlijk dat je het kerstcadeau meteen onder de boom kunt leggen, ook als je er het geld niet voor hebt. In een noodsituatie, als de wasmachine of auto onverhoopt uitvalt, is er niets mis met een aankoop op afbetaling. Het is echter niet aan te raden om kerstcadeautjes te kopen.

Nadeel van kopen op afbetaling

Dit brengt ons bij het belangrijkste nadeel. Terugverdientijd hier, terugverdientijd daar. Het kan gemakkelijk oplopen tot honderden euro’s. Bij het kopen van termijnen verliest een persoon snel het idee van individuele goederen. Het is immers maar € 50,00 per maand. Maar het is al € 150,00 voor drie cadeaus. Je hebt al snel geen geld meer om je maandelijkse kosten van levensonderhoud te betalen.

Nul rente financiering

Afhankelijk van de looptijd die je kiest, moet je rekenen op een bepaald percentage. Dit percentage verschilt van handelaar tot handelaar. Vooral in grotere winkelketens, zoals Media Markt, lichten de etalages van “0” lang voor Kerstmis op. Erg verleidelijk. Want op deze manier kun je voordelig de nieuwste gameconsole voor je zoon kopen. Maar voordat u conclusies trekt, is het verstandig om de kleine lettertjes goed te bekijken. Als u bijvoorbeeld een renteloze financiering vervroegd wilt beëindigen, kan dit leiden tot hoge afwikkelingskosten. Informeer je dus vooraf!

Creditcard: snel en gemakkelijk betalen

Velen hebben er een, maar anderen niet: een creditcard. Een creditcard heeft veel voordelen. Het boeken van hotels of vluchten met een creditcard gaat veel gemakkelijker en sneller. Zelfs tijdens het winkelen met Kerstmis kunnen velen niet zonder hun geliefde creditcard. Op deze manier kunnen vooral online cadeaus goedkoop en met zeer korte levertijden worden gekocht. Door met een creditcard te betalen, weet je zeker dat het cadeau, ook als het op het allerlaatste moment wordt besteld, nog op tijd onder de kerstboom ligt. Meestal wordt het bedrag pas aan het einde van de factureringsmaand van de bankrekening afgeschreven. Zo heb je ongeveer een maand krediet zonder daarover rente te betalen.

Dure cadeaus onder de kerstboom hebben niet altijd zin

Maar het is natuurlijk het beste om alleen te kopen wat u zich echt kunt veroorloven. Dan ben je veilig en hoef je niet meerdere maanden achter elkaar te bukken alleen maar omdat er een duur cadeau onder de kerstboom zou liggen. Zeker voor kleinere kinderen is een duur cadeau sowieso niet zo handig. Het aanvankelijke enthousiasme vervaagt meestal snel en het dure cadeau wordt niet meer verzorgd.€