Financiering resterende schulden in 2020 en 2021

Ook met de resterende schuld kunt u in 2020 en 2021 nog een woning kopen met hypotheekgarantie van de overheid. Dit is een manier om de resterende schuld te financieren. Hypotheekrente op financieringen is fiscaal aftrekbaar en dus laag. De NHG-premie is 1% en is ook fiscaal aftrekbaar. Houd de NHG-voorwaarden in de gaten, deze lijken elk jaar strenger te worden. De hypotheekrenteaftrek over de resterende schuld kan 15 jaar fiscaal aftrekbaar zijn. Over het algemeen is een hypotheek met restschuld zo voordelig. Hoe de resterende schuld berekenen?

Inhoud

Uw woning heeft een restschuld in 2020 en 2021

De woningmarkt trok in 2020 verder aan en ook de woningprijsvooruitzichten voor 2021 zijn zeer gunstig. Dit is een goede reden voor steeds meer mensen om de woningmarkt te betreden. Onder deze nieuwkomers zijn veel mensen met een restschuld op hun oude woning. De huizenprijzen zijn in 2020 gestegen. Als de verkoop resulteert in een restschuld die moet worden geherfinancierd als er geen spaargeld beschikbaar is, is dat goed nieuws. Banken kunnen uw resterende schuld meefinancieren.

Berekening van de resterende schuld

Met restschuld wordt bedoeld de schuld die u overhoudt als u uw eigen woning verkoopt. Als uw hypotheek € 30.000 hoger is dan de waarde van de woning en u maakt bij verkoop € 2.000 aan verkoopkosten, dan is de resterende schuld € 32.000. Voor dat bedrag moet je dus een financiering vinden.

Restschuldfinanciering 2020 en 2021, NHG hypotheekvoorwaarden

Banken zijn niet verplicht om de resterende schuld mee te financieren, maar mogen dat wel. Het is dus niet altijd makkelijk om je resterende schuld te financieren, maar Nationale Hypotheek Garantie NHG biedt wellicht de oplossing die je zoekt. Uiteindelijk kunt u uw resterende schuld doorrollen naar een NHG-hypotheek. De voorwaarden hiervoor in 2020 en 2021 zijn als volgt:

Kostengrens NHG 2020 en 2021, wat is de maximaal toegestane hypotheek?

Hoeveel kunt u lenen met een hypotheekgarantie van de overheid? Hierbij is de zogenaamde kostengrens van belang. De kostengrens is het maximale bedrag dat u van NHG kunt lenen, inclusief bijkomende kosten zoals notariskosten, hypotheekadvies en overdrachtsbelasting. Deze kostengrens is 310.000 euro in 2020 en 325.000 euro in 2021.

Beweging op de woningmarkt wordt aangemoedigd

Er zijn drie groepen huizenkopers in 2020 en 2021:

Het feit dat de resterende schuld kan worden meegefinancierd met een hypotheek, zorgt voor extra instroom op de woningmarkt en helpt bij het herstel van de woningmarkt. Degenen die voorheen bang waren om te verhuizen vanwege hun resterende schuld, kunnen nu gemakkelijker een nieuwe woning kopen en hoeven zich minder zorgen te maken over de financiering van hun resterende schuld. Wie geen restschuld heeft, zoals starters op de woningmarkt, kan profiteren van het extra woningaanbod dat vrijkomt. Iedereen met een restschuld in 2020 of 2021 kan deze financieren, maar de rente is niet fiscaal aftrekbaar.

Wacht niet te lang met het kopen van een huis

Ook als de huizenprijzen in 2021 blijven stijgen, lijkt financiering met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie nog steeds een goede koop. Wacht dus niet te lang met uw beslissing. Wanneer je berekeningen maakt met een adviseur, zul je merken dat het kopen van een woning in 2021 goedkoper kan zijn dan het huren van een vergelijkbare woning. Een verhoogde maximale hypotheeklimiet bij NHG helpt zeker.

Lees verder