Financiering en krediet

Iedereen heeft wel eens geld nodig. Daarna kan het erg handig zijn om snel een persoonlijke lening af te sluiten. Dit kan bij vrijwel elke bank of andere financiële instelling. Bij een persoonlijke lening leen je een bepaald bedrag dat vooraf wordt bepaald. Dit geldbedrag moet dan binnen een bepaalde termijn worden terugbetaald. Veel andere leningen bevatten onderpand, zoals een huis. Dit geldt niet voor een persoonlijke lening.

Een vooraf bepaald bedrag

Bij een persoonlijke lening staat het bedrag dat je leent, de looptijd en de rente vast. De looptijd en rente kunnen niet worden gewijzigd. U betaalt de lening, vaak maandelijks, in vaste aflossingen terug. Het is niet mogelijk om geld dat zojuist is teruggestort op te nemen. U heeft het geld betaald en kunt het dus niet meer opnemen. Hoeveel geld u kunt lenen, hangt af van uw inkomen en uw persoonlijke omstandigheden. Als u een hoog inkomen heeft, kunt u meer geld lenen dan iemand met een lager inkomen.

een lening krijgen

Voordat u een lening krijgt van een bank of andere financiële instelling, wordt er vaak eerst een toetsing uitgevoerd bij Bureau Krediet Registratie in Tiel, ook wel BKR genoemd. Tijdens deze evaluatie wordt gekeken welke leningen en abonnementen voor jou nog geldig zijn, welke nog moeten worden afgelost en welke al volledig zijn afgelost. Op basis van deze gegevens wordt bepaald of u een persoonlijke lening kunt afsluiten. Staat er geen negatieve BKR-code, dan zijn er geen problemen en kun je meestal een lening afsluiten. De kredietverstrekker controleert het BKR, want dan is er voor gezorgd dat je de lening kunt terugbetalen. Het is ook zelfverdediging. Zo voorkom je financiële problemen.

Beslis voor jezelf

U kunt zelf bepalen waar u het leenbedrag aan wilt besteden. Meestal sluiten mensen een persoonlijke lening af voor een grote aankoop die niet in één keer afbetaald kan worden. Hierbij kunt u denken aan een keuken, een auto of een wasmachine. Met uitzondering van een persoonlijke lening is er de regel dat de looptijd de looptijd van het gekochte goed niet overschrijdt.

Looptijd

Meestal is de looptijd van een persoonlijke lening zes tot 120 maanden. De looptijd kunt u vaak zelf bepalen. U betaalt de lening terug in vooraf bepaalde maandbedragen.

Informatie krijgen

Dit is een tip om niet zomaar een persoonlijke lening af te sluiten. Voordat u dit doet, is het raadzaam om u eerst goed te laten informeren bij verschillende banken en financiële instellingen. Zo weet je welke soorten leningen er worden aangeboden en kun je de juiste keuze maken. Daarna kom je erachter waar je een lening kunt krijgen met een lage rente en waar je het kortst kunt lenen. Ook op websites van banken vind je vaak veel informatie over persoonlijke leningen.€