Financiën voor jonge volwassenen

Mensen tussen de 25 en 45 jaar hebben veel om uit te kiezen, van kinderwens tot het kopen van een eigen huis. Niet voor niets praten we in deze periode over het “piekuur van het leven”. Wat betekent dit voor hun financiën?

Basisprincipes voor privé- en beroepsleven

Sociologen noemen de fase tussen de 25 en 45 jaar soms het ‘piekuur van het leven’. Tijdens deze periode leggen mensen de basis voor hun privé- en professionele leven, worden carrières en gezinnen gebouwd. Het moet veel belangrijke beslissingen nemen. En het feit dat arbeidscontracten nu korter of flexibeler zijn en mensen vaker moeten verhuizen voor werk, maakt ook financiële beslissingen moeilijker. Dit is iets dat zwaarder weegt op deze generatie dan vergelijkbare generaties in het verleden.

Hoge financiële behoeften tevreden met leningen

Na studies een auto van het eerste salaris en later misschien ook een huis voor het nieuwe gezin. Degenen die na het voltooien van hun opleiding de arbeidsmarkt betreden, staan ​​in hun vroege jaren voor belangrijke beslissingen. Het is ook af te lezen van de bankrekening van mensen tussen de 25 en 45 jaar. Ze hebben grotere financiële behoeften waaraan gewoonlijk wordt voldaan met krediet.

Hogere schuldenlast onder jongeren

Als we kredietinstellingen mogen geloven, dan moeten mensen van die leeftijd doorgaans meer schulden terugbetalen dan anderen. Een op de vijf sluit een persoonlijke lening af, bijvoorbeeld om een ​​auto te financieren. En de leenbedragen op die leeftijd zijn meestal groter: de gemiddelde persoonlijke lening voor 25- tot 29-jarigen is nog steeds 6.200 euro, in de categorie 40- tot 44-jarigen is dat bijna 2.300 euro meer.

Wanneer is te veel krediet?

Consumentenvoorkeuren liggen vaak achter onderhandse leningen:

Dit gaat vaak gepaard met financiële risico’s. Als u langlopende leningen niet met uw eigen geld kunt terugbetalen, wordt dit overkreditering genoemd.

Voortdurend zorgen over geld

Maar om te zeggen dat de categorie in kwestie permanent in financiële problemen is, gaat te ver. Veel mensen tussen de 25 en 45 jaar herkennen zichzelf niet op deze foto. En budgetadviseurs suggereren niet dat mensen in deze leeftijdsgroep frivoler met geld omgaan. Velen van hen hebben in hun jeugd nooit financiële problemen gehad die ze alleen met een extra lening konden oplossen. Het is zeker niet dat ze meer beïnvloed zijn of alles blindelings ondertekenen. Late betalingen zijn niet de norm en meestal worden hun leningen op tijd terugbetaald.

Investeren in uw huis en zorgen voor een goed pensioen

Maar voor mensen van 25 tot 45 jaar is een lening voor een wasmachine of een auto niet altijd voldoende. Ze plannen vaak vooruit. Een aanzienlijk deel van hen wil graag investeren in een eigen huis of appartement, vooral ouderen. En in deze leeftijdsgroep doet zich nu een andere uitdaging voor: pensioenvoorziening. Dit ondanks het feit dat voor velen van hen het onderwerp “veroudering” nog niet zo springlevend is.

Lees verder