Financiële vrijheid

Er is al veel over geschreven en nog gewilder, we willen het allemaal. Rijk worden! Het lijkt zo eenvoudig en iedereen zou het moeten kunnen. Toch blijkt het vaak moeilijker dan verwacht. Hier is een klein stappenplan voor meer financiële vrijheid, en wie weet? Rijk leven!

Ken uw inkomen

Het is erg belangrijk dat u weet wat er maandelijks binnenkomt als inkomsten en wat er uitgaat als uitgaven. Zo kom je niet meer voor onverwachte rekeningen te staan. Als je je inkomsten en uitgaven plant, weet je precies wat je maandelijks overhoudt om te sparen en/of leuke dingen te doen. Zonder rapport loop je het risico in de schulden te komen omdat je geld gaat uitgeven waarvan je niet weet of dat geld er is. U kunt online een kasboek maken om eenvoudig een mooi overzicht van uw financiën te maken.

Bezuinigen

Zodra u precies weet wat uw inkomsten en uitgaven zijn, kunt u op zoek gaan naar manieren om deze te verminderen. Veel huishoudens kunnen hier en daar wat spaargeld opbouwen. Een tijdschriftabonnement dat je ooit hebt gekocht, maar misschien niet langer waardevol lijkt. Of voor verzekeringen, misschien bent u twee keer of duurder verzekerd dan nodig is. Bekijk al uw uitgaven en kijk waar u mogelijk kunt bezuinigen.

pinnen

Pinning is een gevaarlijke gewoonte. Pin hier een broodje, pin daar een drankje. Als je al die kleine bedragen bij elkaar optelt, wordt het ineens een grote uitgave. Het is dus verstandig om elke maand 1 x Huishoudgeld op te nemen nadat 4 weken salaris is uitbetaald. Bereken hoeveel je per week nodig hebt en neem dat bedrag x 4. Zo heb je een beter overzicht van je uitgaven. En als u geld over heeft van uw huishouden, kunt u dat terugstorten op het spaarvarken of op uw spaarrekening.

Onderhouden

Maak er uw prioriteit van om elke maand minimaal 10% van uw inkomen te sparen. Registreer het automatisch van uw spaarrekening zodat u er geen omkijken naar heeft. Meer informatie over soorten spaarrekeningen en rentetarieven. Zet uw spaargeld op een rekening waar u een hoge rente krijgt op uw spaargeld. Hoe meer je spaart, hoe leuker het wordt. Sparen geeft je niet alleen een goed gevoel, maar geeft je ook meer zelfvertrouwen. Ook hoef je je geen zorgen meer te maken over onverwachte uitgaven die altijd kunnen opduiken, een kapotte auto of wasmachine, een onverwacht hoge rekening voor de deur.

Een andere goede manier om te sparen is door een spaarvarken te kopen en er elke dag kleingeld in te doen. Zo merk je nauwelijks dat je spaart omdat de bedragen zo klein zijn. U zult echter merken dat u na enkele maanden zonder het te beseffen een flink bedrag heeft gespaard.

Meer inkomen

Nu u een overzicht heeft van uw financiën, weet waar u op uitgaven kunt bezuinigen en elke maand een bedrag opzij zet om te sparen, kunt u proberen meer inkomen te verdienen. Als u meer inkomen heeft, kunt u meer sparen en neemt uw vermogen iets toe. Dit is vaak het moeilijkste. Er zijn echter tientallen manieren om meer geld te verdienen als je bereid bent om je in te spannen. Stilzitten heeft nog nooit iemand rijk gemaakt. Chat bijvoorbeeld met je baas over een promotie, doe wat klusjes of start je eigen webwinkel. Volg je passie, wat doe je graag? Mensen verdienen vaak meer als ze dingen doen die ze leuk vinden en er hun gevoelens in stoppen, wat vaak wordt beloond. Ontdek zelf wat je leuk vindt en wat je graag zou willen doen.€