Financiële problemen in het profvoetbal
De voetbalindustrie heeft de economische crisis nog niet achter zich gelaten. Meerdere clubs worden geplaagd door financiële zorgen en staan nog steeds in het rood. In Nederland staan of stonden meerdere clubs vanwege financiële problemen onder verscherpt toezicht van de voetbalbond KNVB. Genezing? Inkomen verhogen, uitgaven beperken.
Grote financiële verschillen in clubs
Als je naar de nationale voetbalcompetitie kijkt, zie je een grote financiële ongelijkheid tussen de verschillende clubs. En die kloof wordt steeds groter. Clubs met een betere financiële positie kunnen talent van andere clubs kopen om hun spelersgroepen optimaal te versterken. Andere middelen worden geïnvesteerd in bijvoorbeeld het stadion, de infrastructuur of de scoutingafdeling.
De heterogene ontwikkeling van de financiële situatie bij de topclubs laat zien dat de financiële en dus sportieve mogelijkheden van de clubs in de toekomst sterk zullen verschillen. En die verschillen worden steeds groter.
Mogelijke financieringsinstrumenten voor sportclubs
Als de inkomsten niet voldoende zijn om de kosten te dekken en voetbalclubs niet uit eigen middelen worden gefinancierd, hebben ze in principe dezelfde mogelijkheden als andere bedrijven:
- ze kunnen de aandelen van hun bedrijf op de beurs noteren;
- of verkopen aan een particuliere investeerder (private equity);
- ze kunnen een banklening aangaan;
- of obligaties uitgeven.
In de praktijk hebben de meeste clubs echter beperkte middelen. In dit kader vormen ook de strikte ad hoc regels voor beursgenoteerde ondernemingen een obstakel. Veel informatie over de club moet vertrouwelijk worden behandeld, vooral informatie met betrekking tot transfers of contractverlengingen.
Te hoge financiële risico’s in betaald voetbal
‘Liverpool bijna failliet?’ of “Spaanse clubs op de rand van instorten?” Voetbalfans komen deze en soortgelijke koppen regelmatig tegen. Een veelgehoord punt van kritiek is dat clubs vaak te veel financiële risico’s nemen om op korte termijn sportief succes te boeken.
Op zich is dat natuurlijk niet verwonderlijk, maar de mogelijke inkomensstijging komt straks de clubleiding ten goede, waardoor de spelerspool en de jeugdopleiding worden uitgebreid. Helaas heeft het afbetalen van financiële verplichtingen en investeren in vaste activa en infrastructuur vaak een lagere prioriteit.
In termen van omzet is de industrie constant op zoek naar groei, vooral in sponsoring en merchandising. Aan de andere kant verwachten veel clubmanagers een daling van de transferinkomsten, terwijl ze ook een daling van de transferuitgaven voorspellen.
Crisisheffing: bijtelling op loon boven 150.000 belastingen
Werkgevers, en dus ook topsportverenigingen, zijn als gevolg van het zogenaamde Kunduz-akkoord straks verplicht om bijtelling in te houden op salarissen boven de 150.000 euro. Het is natuurlijk onrealistisch om aan te nemen dat clubs zo’n extra belastingheffing bij spelers kunnen afschaffen, die eigenlijk bedoeld is voor internationale bedrijven.
Dit besluit, samen met het besluit om de kosten van de inzet van politie bij risicovolle spelen te dekken, maakt het behalen van de beoogde winstdoelstellingen nog ingewikkelder. En dit, hoewel de voetbalindustrie de afgelopen jaren al een flinke herstructurering heeft ondergaan.
Sportclubs krijgen de rekening
In tijden van crisis is het vanzelfsprekend dat ook sportverenigingen hun steentje bijdragen. Maar aan de andere kant is het natuurlijk triviaal om te constateren dat sportverenigingen zich, mede in opdracht van de overheid, inzetten voor maatschappelijke vraagstukken als het tegengaan van overgewicht en het terugdringen van schooluitval, terwijl de mensen steeds meer afgerekend worden. problemen.
Crisisvergoedingszaak KNVB
Al in augustus 2012 maakte de KNVB bekend een juridische procedure tegen de staat te starten als deze de bovengenoemde crisisbijdrage van 16% van het hogere inkomen niet zou schrappen. Dit geldt voor extra loonheffingen naast de normale inhoudingen. Men denkt dat deze maatregel, die de staat 500 miljoen euro moet opleveren, de voetbalindustrie onredelijk zal treffen.
Budgetten voor de Premier League 2012/2013
De clubbudgetten van de Premier League stegen in het seizoen 2012/2013 met gemiddeld 2%, zonder de FOX-miljoenen van Rupert Murdoch. Maar de stijging is vrijwel geheel toe te schrijven aan de clubs op de “linkse rij”, vooral Vitesse verrast met een budget dat door weldoener Jordania met maar liefst 15% is verhoogd.
Kijken we alleen naar het budget, dan vinden we vanaf de negende plaats de minst succesvolle clubs. De linkerrij wordt aangevoerd door Ajax met een budget van 64 miljoen euro, maar deze “rijke” rij wordt door Heerenveen afgesloten met 23 miljoen euro.
De Eredivisie weerspiegelt een normale samenleving
Verrassend is ook dat meerdere provinciale clubs als FC Twente, Heerenveen en FC Groningen het financieel zo goed doen. Dit komt vooral door hun geografische ligging. Ze hebben bijna uitsluitend een imperium in hun regio en daarom zijn de stadions van deze clubs bijna altijd vol.
Helaas kunnen clubs als Roda JC en FC Utrecht dit niet en zal de crisis het alleen maar moeilijker maken. In feite is de Premier League ook een weerspiegeling van wat er in de normale samenleving gebeurt. De minder bedeelden zullen hard worden getroffen door de crisis, terwijl de rijken vrij gemakkelijk zullen overleven. Voor sommige clubs in de rechtsback kan de nieuwe tv-deal met Rupert Murdoch daar verandering in brengen, met een andere distributiesleutel in de toekomst.
TV-deal met FOX
Dankzij het nieuwe televisiecontract met het Amerikaanse FOX kunnen de Eredivisieclubs de komende jaren structureel rekenen op fors hogere inkomsten uit de media. Het bedrijf wil de komende 12 jaar zo’n 1 miljard euro betalen om live wedstrijden van de Nederlandse eredivisie op betaaltelevisie uit te zenden.
De verdeelsleutel die wordt gebruikt om te bepalen hoeveel elke club ontvangt, is ook veranderd. Meerdere clubs, waaronder Kerkrades Roda JC, hebben baat bij deze aanpassing. De afgelopen jaren zijn de media-inkomsten verdeeld op basis van een ranking op basis van 2 criteria:
- stand eind vorig seizoen
- plaats in de zogenaamde Club Positioning Matrix (CPM)
Vanaf het seizoen 2012/2013 worden alleen de sportprestaties van de laatste 10 jaar in aanmerking genomen. En dat pakt goed uit voor clubs als Roda JC die in het verleden bovengemiddeld presteerden.€