Financiële problemen door tweede hypotheek

Huiseigenaren die hun woning willen renoveren kunnen weer bij de bank terecht voor financiering. Een tweede hypotheek is vaak een oplossing om uw financiën weer op de rails te krijgen.

Jarenlang waren de mogelijkheden onbegrensd. Een aanbouw, een nieuwe keuken en een nieuwe moderne badkamer zijn populaire renovaties onder huiseigenaren. Hiervoor kunt u eenvoudig een hypotheek aanvragen bij de bank. De hypotheek wordt verhoogd met het bedrag dat nodig is voor de verbouwing en het klussen kan beginnen. Mochten er na de verbouwing nog meer zaken zijn waar u niet tevreden over bent, dan kunt u een aanvullende hypotheek afsluiten. Door stijgende huizenprijzen en stijgende lonen konden huiseigenaren eigen vermogen blijven opbouwen. Er ontstaan ​​problemen zodra huiseigenaren een deel van hun inkomen verliezen door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Wat is een tweede hypotheek?

Dit is een hypotheek die bovenop een bestaande hypotheek wordt afgesloten om verbouwingen te financieren. De bank verstrekt deze aanvullende hypotheek alleen als de bestaande hypotheek en de aanvullende hypotheek samen onder de waarde van de woning vallen. Het bedrag van de tweede hypotheek dient gebruikt te worden voor de verbouwing. In andere gevallen is de hypotheekrente over dit deel niet fiscaal aftrekbaar.

De gevaren van een tweede hypotheek?

De eerste vijf jaar na het kopen van een woning zijn financieel vaak het moeilijkst. Een woning wordt vaak gekocht met een hoge hypotheek in verhouding tot het inkomen. Zo werkt het met mensen. Als ze een huis willen kopen en ze kunnen kiezen tussen een huis voor 200.000 euro en een mooier, luxer huis voor 300.000 euro, dan kiezen ze voor het laatste. Potentiële huizenkopers die ook naar duurdere woningen kijken, kiezen vaak voor de duurdere woning. Dit biedt veel voordelen ten opzichte van een goedkopere woning. Bij het afsluiten van een tweede hypotheek wordt de hypotheek weer gebaseerd op een hoger reeds verdiend inkomen. Hierdoor is de hypotheek weer gebaseerd op het laatst hoogste inkomen. Het gevaar bestaat nu dat deze gezinnen nog kwetsbaarder worden. De gevolgen van baan- en inkomensverlies zijn nog groter geworden.

Dalende huizenprijzen

Zolang de huiseigenaren in de woning blijven wonen en hun inkomen binnen blijft komen, zijn er geen problemen. Zodra de woning verkocht moet worden of de inkomenssituatie verslechtert, ontstaan ​​er problemen. Zodra de huizenprijzen dalen, bestaat het gevaar dat de werkelijke waarde van de woning lager wordt dan het bedrag van de hypotheek. Dit kan een probleem worden als het huis moet worden verlaten. Door afgesloten extra hypotheken is geen buffer gevormd. Huiseigenaren die geen secundaire hypotheek hebben afgesloten, hebben vaak zoveel overwaarde dat ze ondanks dalende huizenprijzen toch overwaarde hebben.

Toename werkloosheid

Gezinnen waar de hypotheek is gebaseerd op het maximale hypotheekbedrag dat kan worden geleend, zijn kwetsbaar. De maandelijkse hypotheeklasten vormen een groot deel van uw inkomen. Als dit inkomen daalt, kan het zelfs onbetaalbaar worden. In dergelijke gevallen bestaat het risico op financiële problemen. Door zorgvuldig aanvullende hypotheken af ​​te sluiten, kunt u problemen in de toekomst voorkomen.€