Financiële mailbox: FiNBOX
Steeds meer van onze betalingen vinden online plaats en rekeningen die per post binnenkomen komen steeds minder voor. FiNBOX is ingevoerd om te voorkomen dat elke financiële instelling met eigen initiatieven komt. Met het nieuwe initiatief van de Nederlandse grootbanken werd het betalen van rekeningen eenvoudig. FiNBOX is nu voorbij. Wat betekende dat?
rekeningen
We verwachten het niet, maar we kunnen er niet omheen: rekeningen moeten betaald worden. Wees zo nodig zo eenvoudig en veilig mogelijk!
Papier
De meeste van onze facturen ontvangen we nog steeds op papier in de brievenbus. Ook zijn er veel bedrijven die hun facturen niet meer per post versturen, maar als bijlage in een e-mail. De klant kan deze dan zelf printen. Dit scheelt sowieso portokosten en, laten we eerlijk zijn, ook de kosten van de envelop en het papier waarop de factuur wordt afgedrukt.
En of je de rekening nu per post krijgt of zelf afdrukt, het maakt eigenlijk niet uit: je hebt een rekening die betaald moet worden. En zo kan het vergeten worden. Of verkeerd ingevuld waardoor de verkeerde winkelier blij is met de betaling.
Bank
We werken hard aan manieren om enerzijds het betalingsverkeer te vereenvoudigen en anderzijds veiliger te maken. Veiliger ook in de zin van het verkleinen van de kans op fouten. Dit moet uiteindelijk kosten besparen voor alle partijen. Een van die manieren was het FiNBOX-systeem.
finbox
Je zou FiNBOX het beste kunnen noemen als een soort financiële mailbox. Deze mailbox zou alle soorten financiële post, zoals facturen, acceptgiro’s, enz. moeten hebben ontvangen van de bedrijven die u voor deze service heeft aangemeld.
En bedrijven moeten breed worden bekeken. Dit gold voor alle bedrijven en organisaties die financiële post verstuurden. Bijvoorbeeld winkeliers, verzekeraars, belastingdiensten, nutsbedrijven, uitkeringsinstanties, pensioenfondsen, telecombedrijven. gemeenten, sportverenigingen, etc. Een lijst die oorspronkelijk ook werd uitgebreid. Hierdoor kreeg de consument de nodige voordelen:
- Je hebt die rekeningen gewoon betaald door ze aan je mailinglijst toe te voegen.
- De overdracht was al direct afgerond. De ontvanger, zijn rekeningnummer, betalingskenmerk en bedrag, alles was al ingevuld. U zag het bedrag op het scherm, zodat u het kon controleren voordat u de betaling naar uw mailinglijst stuurt.
- U droeg bij aan een beter milieu doordat u geen papieren rekeningen meer hoefde te ontvangen.
- U kunt ook zoeken naar betaalde facturen binnen Finbox. De deelnemende bedrijven hebben de gehele financiële stroom gearchiveerd. Zo bleef alles beter bewaard.
Kortom, het idee van FinBox betekende gemak!
bedrijven
Het was niet alleen gemakkelijk voor de consument, maar ook voor het bedrijf waarmee u zaken deed.
De voordelen waren bijvoorbeeld:
- De kosten van een papieren factuur werden niet meer gemaakt.
- Factuurverwerking en -verificatie is nu een stuk eenvoudiger geworden.
- Er werden minder overschrijffouten gemaakt, wat de controle vereenvoudigt en de herstelkosten verlaagt.
- Rekeningen zouden waarschijnlijk eerder worden betaald.
- Door minder papier te gebruiken, draag je bij aan een beter milieu.
Welke banken?
Aanvankelijk zou u Finbox kunnen gebruiken als u klant was
ING, ABN-AMRO
of
RABO-bank
. Later sloten andere partijen zich aan bij FiNbox, bedrijven, verzekeraars, overheden, nutsbedrijven en belastingdiensten.
Bedrijven hadden ook hun nadelen
De nadelen waren vooral de hoge investeringskosten die je als bedrijf moest maken om dit systeem te kunnen gebruiken. Als u deze kosten wilde dekken, moesten er dus een groot aantal facturen worden opgemaakt.
Naast de mogelijkheid om FINbox te gebruiken, is ook de mogelijkheid om online te betalen met IDEAL vergroot. Dit was de reden waarom ING in 2015 stopte met het gebruik van FINbox. Hoewel betalingen daarna niet meer mogelijk zijn, kan het digitale archief van FINbox nog tot 1 januari worden gebruikt. zal in 2016 beschikbaar zijn. De plug is nu verwijderd uit het FinBox-project.€