Financiële educatie: sparen voor kinderen, wat is wijsheid?

Wat is wijsheid? Sparen voor de kinderen zelf of de kinderen laten sparen? Wat zeggen opvoeders? Is het belangrijk dat ouders financieel voorbereid zijn op de toekomst van hun kinderen? Op wiens naam zet u de spaarrekening? Is het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren omgaan met geld? Is het belangrijk om kinderen te leren hoe ze geld kunnen sparen voor een goed doel? Waarom vindt het Nibud financiële educatie belangrijk voor jonge kinderen?

grootmoeder

Een klein voorbeeld van hoe het sparen voor een kind of kleinkind helemaal mis kan gaan, omdat het kind niet voldoende wordt geleerd om met het gespaarde geld om te gaan: Er zijn gezinnen die liefhebbende oma’s en opa’s hebben die elke maand van bij de geboorte van een kleinkind geld van het kleinkind op een spaarrekening storten tot 18 jaar. Opa’s en oma’s laten hun kleinkinderen geld uitgeven aan onderwijs. Hoe vaak claimen de kleinkinderen dat geld als ze 18 worden en op vakantie gaan, leuke dingen kopen, etc.? Hoeveel oma’s en opa’s hebben achteraf geen spijt gehad van hun spaaractie?

Ouders

Veel ouders doen hun best om elke maand iets op de spaarrekening van hun kinderen te zetten. Ook met het idee dat dit gespaarde geld voor de toekomst van de kinderen is.

Kinderen

Elke ouder weet het: kinderen kosten geld. Wat doe je goed als ouder? Geld sparen voor later of kinderen leren hun eigen geld te beheren en ze zelf te leren sparen?

Financieel voorbereid

Een groot voordeel van geld sparen voor kinderen is dat de ouder financieel voorbereid is op eventuele schoolkosten. Als de ouder dit geld ter beschikking heeft en het kind gaat op 18-jarige leeftijd naar school, dan kan de ouder uit het gespaarde geld direct de opleiding betalen.

Aanvragen

Een belangrijk nadeel van geld sparen voor kinderen is dat de kinderen het geld kunnen claimen zodra ze 18 worden. Net als het extreme voorbeeld van oma of opa: kinderen vragen om geld, en ze kunnen het uitgeven aan vakanties, enz. als kinderen niet wordt geleerd voorzichtig met geld om te gaan.

Bruikbaar

Volgens de opvoeder is het vooral nuttig en leerzaam om kinderen te leren over het bereiken van doelen. Geld sparen voor een doel. Wat willen kinderen? Laat ze er zelf maar voor sparen. Laat kinderen weten dat de dingen die ze willen geld kosten. Hoe jonger ze ermee beginnen, hoe beter, liefst ruim voor de puberteit. Tieners in het algemeen zullen er alles aan doen om hun doel te bereiken. Als ze een doel hebben om te sparen, maar niet sparen of geld uitgeven aan andere dingen, help ze dan niet om dat doel te bereiken door het voor hen te kopen. Juist omdat kinderen leren wat sparen voor een doel is en dat het moeite kost om geld te sparen, zal het kind er trots op zijn dat het uiteindelijk gelukt is.

speels

Kinderen zijn erg nieuwsgierig en leergierig. Ze kopiëren graag het gedrag van hun ouders en andere volwassenen. Bespreek de voordelen van sparen op jonge leeftijd en herhaal dit regelmatig met uw kinderen. Neem ze mee winkelen en laat ze zien dat als je iets koopt, je moet betalen. Geef als ouder het goede voorbeeld: geef niet aan alle wensen van je kind toe door het meteen te kopen. Op deze manier heeft het kind een doel om te redden. Leer kinderen sparen en omgaan met geld.

Opslaan, in wiens naam

Er is zeker iets voor te zeggen om zowel ouder als kind te laten sparen. Laat uw kind een spaarrekening openen en vernoem de spaarrekening naar het kind. Ouders kunnen op eigen naam gaan sparen voor de toekomst van hun kind. Zodra het kind bijvoorbeeld 18 wordt, kan het zijn eigen geld hebben en hebben de ouders toegang tot het geld dat ze hebben gespaard voor de toekomst van het kind. Ouders kunnen het lesgeld direct betalen als ze dat willen. Een kind kan met het gespaarde geld bijvoorbeeld een studentenkamer inrichten of blijven sparen.

Opvoeden

Het is erg belangrijk dat ouders regelmatig tijd besteden aan het uitleggen van de waarde van geld en de voordelen van geld besparen terwijl ze hun kinderen opvoeden. Financiële educatie kan al op jonge leeftijd worden geleerd door kinderen vanaf 6 jaar actief zakgeld te geven. Kinderen leren door hen verantwoordelijkheid te geven. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat de meeste ouders hun kinderen rond hun 9e jaar zakgeld geven.

Hulplijn

Het Nationaal Budget Informatie Instituut (Nibud) is er voor alle ouders die vragen hebben over de financiële opvoeding van hun kinderen. Deze hulplijn voor financiële educatie is gratis. Ouders kunnen bellen met het volgende nummer: 0800-221 21 21.

Waarom zo jong?

Waarom raadt het Nibud ouders aan om kinderen al op jonge leeftijd te leren omgaan met geld? Het Nibud vindt financiële educatie van jonge kinderen belangrijk, omdat tegenwoordig veel kinderen en jongeren (te) (grote) schulden hebben. Door hen te leren tijd te besparen, hoopt nibud: “Jong geleerd is oud.”€