(financiële) doelen stellen. Hoe doe je dat?

Als je iets wilt bereiken in het leven, is het erg handig om doelen te stellen. Met een doel voor ogen plan je je pad zonder omwegen. En als het doel goed is geformuleerd, stimuleert het zelfs om op de ingeslagen weg te blijven. Dat geldt voor allerlei onderwerpen en dus voor je financiën. Zo kunnen goed geformuleerde doelen en doelstellingen die volgens de SMART-methode zijn geformuleerd, u helpen sparen voor een mooie reis of een nieuwe keuken, schulden aflossen of uw (financiële) administratie bijwerken.

Stel doelen om jezelf te motiveren

Je kunt een doel stellen omdat je iets wilt bereiken, je wilt bijvoorbeeld €50,- per maand besparen. Maar je kunt doelen ook gebruiken om jezelf te motiveren. Als je je financiële situatie wilt veranderen, begin dan met het stellen van doelen. Doelen zijn altijd onderdeel van een financieel plan! Als je al een tijdje niet blij bent met de financiële veranderingen in je leven, verhoog dan je doelen. Zo word je er weer aan herinnerd waarom je dit allemaal doet! Daarnaast is het belangrijk om bewustwording te creëren zodat je minder snel in een van je eigen valkuilen trapt. Laten we zeggen dat je de neiging hebt om meer geld uit te geven als je gestrest bent. Je hebt een erg drukke en stressvolle dag gehad en je wilt niets liever dan een simpele maaltijd. En dus… ga je uit eten. De truc is om je bewust te zijn van je doel op een moment als dit. Bijvoorbeeld: sparen om je huis te schilderen (of te laten schilderen). Een ander alternatief voor een relatief duur diner is een kant-en-klaarmaaltijd uit een supermarkt of bijvoorbeeld Thuisgekookt.nl. Dat laatste is een platform waarop buren zelfgekookte maaltijden kunnen neerzetten en vervolgens ophalen.

positief zeggen

Als je het doel op een positieve manier formuleert, zal het je gedrag stimuleren. Je wilt je doel bereiken!
Een paar
: je staat regelmatig in het rood en je wilt het niet meer. Het verkeerde doel is: ik wil niet over zes maanden in het rood staan ​​(noem de exacte datum!). Een goed geformuleerd doel is: ik wil na zes maanden minimaal € 100 op mijn rekening hebben staan ​​(noem de exacte datum!).

Subdoelen

Een groot doel is moeilijker te bereiken dan een klein doel. En niets is zo demotiverend als het (steeds opnieuw) niet bereiken van een doel! Daarom is het verstandig om een ​​groter doel op te splitsen in kleinere (sub)doelen. In onderstaand voorbeeld kost een nieuwe fiets 399 euro. Voor veel mensen is dit een groot bedrag om in één maand uit te geven, bovenop hun normale maandlasten. U maakt het gemakkelijker om uw doel te bereiken als u ervoor kiest om elke maand $ 50 te besparen.

Vormen van doelen volgens de SMART-methode

Stel dat uw fiets kapot is en u een nieuwe nodig heeft. De gewenste fiets kost € 399. Het probleem is dat je een minimum inkomen hebt en dit bedrag niet hebt. Het doel is dus om een ​​fiets te kopen, maar hoe ga je dat doel bereiken? Naast bovenstaande tips is het van groot belang dat je doel SMART is: Specifiek, Meetbaar, Achievable, Achievable en Time-Bound.

specifiek:

Maak het doel zo specifiek mogelijk. In het bovenstaande voorbeeld ga je niet zomaar ergens voor sparen, je gaat sparen voor een fiets.

Meetbaar

Een meetbaar doel is een doel waarmee u kunt bepalen of het is bereikt of niet. Om de hierboven beschreven fiets te kunnen kopen, moet je € 399,- sparen. Aangezien dit voor een persoon met een minimaal inkomen best een groot bedrag is, stellen we subdoelen: het maandelijks te sparen bedrag is 50 euro.

Aanvaardbaar

Het maakt niet uit hoe graag je iets wilt, het betekent niet dat het ook echt zal werken. Wat moet je opgeven als je € 75,- per maand gaat sparen? Kan dit worden bereikt door het lidmaatschap van de sportschool op te zeggen en minder geld uit te geven aan kleding? Is deze sport nodig om gezond te blijven vanwege een langdurige blessure? En kost het je al veel moeite om met het geld dat je voor kleding opzij zet om te gaan? Dan is het doel niet acceptabel. Wees eerlijk tegen jezelf en stel een acceptabel doel. Verschilt het zodanig van het gewenste doel dat het bijvoorbeeld langer duurt om het doel te bereiken? Sorry, maar het is zo. In dit geval wordt het doel naar beneden bijgesteld en is het maandelijkse spaarbedrag $ 50.

Mogelijk

Acceptabel en haalbaar zijn nauw met elkaar verbonden. De in bovenstaande tekst beschreven 75 euro is niet alleen onacceptabel, maar ook onrealistisch. Het hoeft natuurlijk niet alleen om het geld te gaan. De fiets in het voorbeeld kan niet binnen 5 maanden worden gekocht. Vanaf het moment dat je begint te sparen, heb je 8 maanden nodig om € 399 te verzamelen.

Qua tijd

Het is erg belangrijk om een ​​bepaalde hoeveelheid tijd uit te trekken om je doel te bereiken. Laten we zeggen dat je een nieuwe fiets wilt, maar nog niet hebt nagedacht over wanneer je hem wilt kopen. Een slecht doel is dan: sparen voor een nieuwe fiets. Aanpassen door aan te passen
allemaal
hebben voldaan aan bovenstaande woorden, dus alleen als je doel SMART is, dan heb je een goed doel. In dit geval is het doel beperkt in de tijd als je het als volgt omschrijft: Ik wil over 6 maanden een nieuwe fiets kopen (noem de exacte datum!).

Lees verder