Financieel verloren door echtscheiding

Naast de emotionele schade veroorzaakt echtscheiding ook grote financiële schade. Een van de grootste kostenposten is een recent gekocht huis.

De meeste echtparen hebben geen verklaring van afstand met een notaris ondertekend met betrekking tot hun huwelijk. Hierdoor zijn zij in gemeenschap van goederen getrouwd. Vanaf het moment van het huwelijk zijn alle goederen van beide partners gezamenlijk vermogen. Dit geldt ook voor bezittingen die de partners al voor het huwelijk hadden. Als een van de partners vermogen heeft en de ander geen vermogen, is de insolvente partner na het huwelijk mede-eigenaar geworden van het vermogen van de echtgenoot. Wanneer een huwelijk eindigt, moeten bezittingen (en schulden) worden verdeeld.

Financiële gevolgen van echtscheiding

Vermogen moet worden verdeeld en beide partners hebben recht op de helft. Dit betekent dat niet alleen geld, maar ook bezittingen verdeeld moeten worden tussen de twee ex-partners. Beiden moeten veel geld investeren om een ​​ander huis (huur) te betalen of om het huis te renoveren. Daarnaast moet u mogelijk ook alimentatie betalen voor uw ex-partner en kinderen. Uw pensioen zal er ook van afhankelijk zijn. In veel gevallen heeft eerstgenoemde ook recht op een deel van de opgebouwde pensioenaanspraken. U zult dus ook na uw pensionering nog de gevolgen van de scheiding voelen. Gezinnen die onlangs een dure woning met twee inkomens hebben gekocht, kunnen door een scheiding in de schulden komen te zitten.

Ik heb onlangs een huis gekocht met twee inkomens

In de crisis van 2008-2010 kwamen veel huiseigenaren in de problemen als gevolg van echtscheidingen en de terugval op de woningmarkt. Door de daling van de huizenprijzen blijft de waarde van de woning dalen ten opzichte van de afgesloten hypotheek. De meeste huiseigenaren hebben de woning en aanverwante kosten volledig gefinancierd. De hypotheek is dus al hoger dan de waarde van de woning op het moment van afsluiten. In een dalende huizenmarkt wordt de kloof tussen de verkoopwaarde van een woning en een hypotheek nog groter. Bij een scheiding ontstaan ​​er problemen, omdat de partners de maandlasten niet kunnen dekken zonder het inkomen van de ex.

Ik verkoop een huis in een dalende markt

Als de verkoopprijs onder het hypotheekbedrag blijft, blijft de schuld na de verkoop bestaan. Bij duurdere huizen kan dit behoorlijk duur worden.

Voorbeeld

Het huis is gekocht voor 400.000 euro. Door medefinanciering van meerkosten is de hypotheekschuld opgelopen tot 440.000 euro. Na twee jaar scheiden de eigenaren van het huis en moeten het huis verlaten omdat één persoon de last niet kan dragen. Door verhitte discussies is het noodzakelijk dat een van de twee naar een huurhuis verhuist (waardoor de kosten oplopen). De huizenprijzen zijn in deze twee jaar met vijf procent gedaald. De vraagprijs ligt iets hoger, maar de verkoopprijs zal waarschijnlijk 380.000 euro bedragen. Ervan uitgaande dat ze dit bedrag voor het huis ook daadwerkelijk ontvangen, is de resterende schuld: € 440.000 – € 380.000 = € 60.000, zodat ze elk een schuld hebben van € 30.000. Dit komt bovenop andere financiële verplichtingen die bij een echtscheiding horen.

Zie ook:

Hoeveel kost een echtscheiding?
Echtscheiding en verzekering