Financieel beheer is ook privé

Het beheren van uw financiën in de privésfeer gaat tegenwoordig verder dan af en toe de online versie van uw bank checken om te zien hoe het met u gaat. De afgelopen jaren is er teveel geld uitgegeven omdat de economie bleef groeien en we alles konden lenen. Als de economie inzakt, mensen hun baan verliezen en/of geen rente meer kunnen betalen, kan het uit de hand lopen. Dit is gebeurd of is met nogal wat mensen gebeurd.

Velen zijn al door het moeras gegaan omdat ze het zich niet langer konden veroorloven, en andere mensen worden er nog steeds mee geconfronteerd of proberen het te vermijden. Hoe investeert u in financieel beheer in de privésfeer zonder een volledige zakelijke boekhouding te doen?

Overzicht

Basiskosten

Het belangrijkste is dat je overzicht hebt en dat krijg je door alles een keer te visualiseren. Dit betekent dat u begint met uw vaste lasten en zaken die door mogen lopen. Denk aan:

Reserveren

Kijk dan wie er moet reserveren en het is aan te raden om een ​​vast bedrag als automatische maandelijkse betaling over te schrijven naar een spaarrekening. Kosten zoals het onderhoud van uw woning en jaarlijkse kosten. Maar ook reparaties aan de auto en geld voor de volgende auto of koelkast die zomaar stuk kan. …en natuurlijk als u voor iets specifieks spaart.

Boodschappen en anderen

In feite zou je alleen moeten zien wat je over hebt om boodschappen en andere items zoals kleding voor die maand te kopen. De boodschappen zijn leidend in die zin dat je niet zonder eten kunt. Maar als je (net) minder geld hebt, kun je voor minder boodschappen doen. Er zijn supermarkten die minder keuze hebben maar waar je meer waar voor je geld krijgt. Vaak zijn het niet de A-merken, maar dat maakt ze niet slechter. De markt is ook een goed alternatief, en vergeet iets “in het midden” te kopen.

Als het om kleding gaat, is het vaak een afweging tussen een product van iets betere kwaliteit dat meteen iets duurder is, versus een goedkopere versie die ook eerder moet worden vervangen. Soms is iets langer sparen logischer!

Bron: Agnali, Pixabay

Kijk naar je geld

Pinpassen, zeker als je er meerdere hebt, geven veel minder inzicht. Het is beter om je geld fysiek in je portemonnee te hebben als de vaste kosten eenmaal zijn afgeschreven. Spreid het over vier weken van de maand en geef de eerste week niet meer uit dan het gereserveerde bedrag. Behalve dat je je tegenhoudt, kun je het ook in je hoofd “meedragen” en teveel opletten. Dit kan de rest van de maand stressvol zijn, en dat is niet hoe financieel management zou moeten zijn.

Minder dan nodig

Als je het beschikbare inkomen een maand niet aankunt, dan tot die tijd. Als het echter structureel is en je hebt je extra’s al weggegeven in de vorm van trekkingen, uit eten gaan of extra dingen kopen, dan moet je gaan kijken hoe je extra geld kunt krijgen.

Afhankelijk van hoeveel tijd je nog hebt, kun je op internet kijken hoe je op deze manier geld kunt verdienen en zijn er bedrijven waar je thuispost kunt bezorgen…en er zijn nog veel meer mogelijkheden. Maar als de kans zich voordoet, zijn er natuurlijk ook weekendbanen in winkels, tankstations of callcenters.

Wat te doen als…

Als al het bovenstaande je nog steeds niet helpt, is het een goed idee om hulp te vragen. Geen hulp in de vorm van (nieuwe) leningen, maar mensen die je kunnen helpen met je financiën, die je overal over kunnen adviseren en of je niet te duur leeft, of er andere manieren zijn om te bezuinigen, etc. Blijf niet. loop er mee rond en ga niet lenen… repareer het want het geeft je een hoop gemoedsrust.€