Faillissement: wat betekent het voor mijn beleggingen?

De bank gaat mogelijk failliet, ook in 2022. In Nederland niet zo snel, maar toch mogelijk. Iedereen die spaart bij een bank weet dat je veilig moet sparen. Hiervoor moet de bank gedekt zijn door een garantie van de Centrale Bank van Nederland. Maar hoe zit het met een veilige investering als de bank failliet gaat? Europa bruist weer. Is het veilig om te beleggen in Binck bank of ABN Amro om maar een andere bank te noemen. Hoe kunt u veilig beleggen en wat gebeurt er met uw beleggingen als de bank failliet gaat?

Is de Spaarbank veilig bij het gebruik van het depositogarantiestelsel?

Als het om sparen gaat, weten de meeste mensen dat de meeste landen een garantiesysteem hebben, zodat u niet al uw spaargeld kwijtraakt. In België hebben ze een zogenaamd defensiefonds. In Nederland hebben we een depositogarantiestelsel dat garant staat voor de volle 100.000 euro. Mits de bank een vergunning heeft en is ingeschreven in de registers van De Nederlandse Bank. Uitzondering zijn de achtergestelde spaarvormen, zoals het achtergestelde deposito. Als u een achtergestelde escrow heeft, staat u aan de achterkant van de lijn als het gaat om het indienen van een faillissement. Vandaar de naam ondergeschikt. Houd er ook rekening mee dat het depositogarantiestelsel niet van toepassing is op verzekeringen en verzekeringsmaatschappijen.

Veilig beleggen bij de bank, kan dat?

Mensen denken zelden na over wat er met hun beleggingen zou gebeuren als de bank failliet zou gaan. Of wat het betekent voor hun hypotheek. Daar horen ook grote bedragen bij. Veel particuliere beleggers hebben een beleggersrekening en hebben hun aandelen daadwerkelijk bij een bank gestort. Meestal staat het op jouw naam geregistreerd en is er geen probleem. De beleggingen zijn immers geen eigendom van de bank. Anders ligt dat bij frauduleuze beleggingen, waarvan er ook veel voorbeelden zijn, omdat er geen vangnet is van De Nederlandsche Bank.

Frauduleuze investering

Frauduleuze investering of beter: u werd beloofd dat uw geld zou worden geïnvesteerd, maar dat was niet het geval. In dat geval treedt het beleggerscompensatiestelsel in werking. Het kleine broertje van het depositogarantiestelsel voor spaarders.
De Beleggerscompensatieregeling zorgt ervoor dat de Centrale Bank van Nederland garant staat voor maximaal € 20.000,- van uw belegging.
Niet meer dan dat. Dit staat uiteraard los van eventuele toevoegingen aan de boedel of navorderingsbesluiten.

Hypotheek bij de bank, maar ook beleggen

Er zijn mensen die denken, of misschien hopen, dat als de hypotheekbank failliet gaat, de hypotheek ook weggaat. Maar dit is niet waar. In het geval van een falende hypotheekbank zal de aangestelde curator het vastgoed reorganiseren en bekijken bij welke nieuwe hypotheekbank hij vorderingen kan indienen. Dan is er geen sprake van schuldkwijtschelding. Op zich jammer natuurlijk. Andersom ben je met een spaarhypotheek niet zomaar een deel van je spaargeld kwijt.

Wat betekent banknationalisatie voor u?

Door de kredietcrisis hebben we enkele banknationalisaties gezien. Of er sprake is van een gedeeltelijke nationalisatie en of het van korte duur is, zoals ABN AMRO. In het algemeen geldt bij volledige nationalisatie het volgende:

Een gedeeltelijke nationalisatie of kapitaalinjectie leidt doorgaans tot een hogere aandelenkoers, tenzij:

Slot

Het zijn geen gemakkelijke tijden voor spaarders en beleggers. Maar de hoofdregel is nog steeds dat je je geld goed moet spreiden zodat je zo min mogelijk risico loopt. Als deposant staat u garant voor een garantie van 100.000 euro per instelling.

Lees verder