Extra geld verdienen met je hobby

U wilt graag bijverdienen. Beoordeel waar je talenten liggen. Misschien leer je vaardigheden die anderen niet leren. Als je het een beetje slim aanpakt, kun je misschien snel wat geld verdienen met je hobby en je bankrekening laten groeien.

Opmerking

Deze tips zijn louter informatief en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Elke persoonlijke situatie is anders. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw financiële keuzes. De website van het NIBUD is een goede bron van informatie. Vraag bij problemen hulp aan gekwalificeerde en betrouwbare adviseurs.

Tip van het verschil: verdien snel geld en geef het dan langzaam uit

De belangrijkste regel in financiën is deze: hoeveel je ook verdient, je wordt alleen rijk als je minder geld uitgeeft dan er binnenkomt. Snel geld verdienen heeft alleen zin als je het daarna langzaam uitgeeft!

Blijf gemotiveerd

Elke euro die je spaart stop je in een echt, fysiek spaarvarken. Een goed voorbeeld is de zogenaamde “piekpijp”. Dit is een overzichtelijke plexiglas koker waarop je kunt zien hoeveel euro je al hebt bespaard. Een andere visualisatieoptie is een grafiek die laat zien wat u al hebt opgeslagen. Deze hang je op een zichtbare plek. Zo zie je duidelijk wat je al verzameld hebt. Zo bespaart u gemotiveerd.

Extra geld verdienen of bezuinigen?

Extra geld verdienen kost meer energie dan kosten besparen. Een andere manier om de kloof te vergroten is om extra geld te verdienen. Als het je lukt om extra geld te genereren, geef het dan niet meteen uit. Tenzij je dat geld voor een vooraf bepaald doel wilt gebruiken. Zet het geld dat je verdient in een spaarpot of stort het direct op een spaarrekening. Het gevaar is dat je meer geld uitgeeft als je meer geld hebt. Denk maar aan: als je opslag krijgt, raak je snel gewend aan het hogere inkomen. Het is beter om het extra geld dat u krijgt op een spaarrekening te zetten waar u niet zo gemakkelijk bij kunt. Zo voorkom je dat je extra geld uitgeeft of verplichtingen aangaat (zoals een tijdschriftabonnement of belabonnement met een duurdere mobiele telefoon) die je levenskwaliteit niet verbeteren.

Denk zakelijk

Bekijk al uw hobby’s of favoriete activiteiten. Met welke hobby zou je veel geld kunnen verdienen? U hoeft niet meteen aan duizenden euro’s te denken. Schrijf voor jezelf op wat je favoriete bezigheden zijn. Bedenk hoe je hiermee geld kunt verdienen. Je houdt bijvoorbeeld van computers en games. Waarschijnlijk heb je in de loop der jaren behoorlijk wat hardware- en softwarekennis opgebouwd. Verdien inkomen door mensen te adviseren over het kopen van computers. Help hen bij het opzetten van computers, randapparatuur en software. Na enige tijd kunt u weer virussen en andere ongewenste “gasten” scannen en verwijderen. Als uw inkomen aanzienlijk begint te worden, vergeet dan de Belastingdienst niet. Anders riskeert u een aanvullende aanslag te krijgen.

Muziek maken

Misschien ben je best goed in het bespelen van een muziekinstrument. Je zou kunnen overwegen om samen met anderen een muziekgroep te beginnen. Hoe specialer het muziekinstrument, hoe groter de kans dat je geld verdient met je muziek. Laten we zeggen dat je harp speelt. Dan zou je kunnen overwegen om op een muziekfestival op te treden en daar een vergoeding voor te vragen. Percussie werkt ook goed. Als Afrikaans drummen je passie is, kun je overwegen om op woensdagmiddag een workshop voor basisschoolleerlingen te organiseren. Omdat dit een korte workshop is, kunt u een kleine vergoeding vragen. Als je een grote groep aankan, kan het uurtarief toch interessant zijn. Daarnaast kun je op Koninginnedag ook zakgeld incasseren met straatmuziek.

kinder truien

Als er bij jou in de buurt veel baby’s geboren worden, kun je ze verrassen met een zelf gebreid truitje. Als je verstandig garen koopt en een mooi patroon hebt, kun je punten krijgen. Als je een beetje handig bent, kun je in een paar uur iets breien. Omdat de baby’s zo klein zijn, heb je niet veel garen nodig en ben je in een mum van tijd klaar.

Kaarten en charters

Als je mooie kalligrafie of aquarelat kunt maken, kun je mooie kaarten geven. U kunt ook kalligrafiecharters maken en deze in rekening brengen. Denk aan huwelijksgeschenken of aandenkens voor een doop of geboorte. Met de mooie kaarten verdien je misschien ook nog wat zakgeld op de Koninginnenmarkt of andere kunstmarkt. Als je alleen materiële kosten voor je hobby recupereert, ben je al geholpen.€