Extra aflossen hypotheek – duidelijke doelen stellen

Het verlagen van uw hypotheek door extra af te lossen vergt discipline en doorzettingsvermogen. Met veel moeite wordt de terugbetaling gered. Is dit een druppel op een gloeiende plaat of werk je op deze manier om je maandlasten lager te houden?

Wat te doen als u een hypotheek heeft waarvan u denkt dat deze te hoog is. Je kunt je schuld verminderen door extra af te lossen, maar het probleem is dat de hypotheek wordt aangepast aan het inkomen. Er is geen financiële mogelijkheid om extra geld vrij te maken. Om extra af te lossen is een groot bedrag aan spaargeld nodig. Als de uitbetaling te veel moeite kost, is het ook moeilijk om gemotiveerd te blijven.

Kijk naar uw financiële situatie en bepaal waar de kansen liggen

Wees eerst duidelijk over hoeveel geld u beschikbaar kunt stellen om de hypotheek af te lossen. U moet er rekening mee houden dat u een grote spaarbuffer moet aanhouden. Alleen het geld dat de komende jaren niet nodig is, mag worden gebruikt. U kunt het bedrag niet opnieuw uit de woning opnemen. Wat belegd is, blijft belegd. Als u weet wat uw huidige financiële situatie is, kunt u alleen vooruit denken.

Maak een afbetalingsplan met haalbare doelen

Afhankelijk van het resterende maandbedrag heeft u een plan om uw hypotheek over meerdere jaren af ​​te bouwen. Stel dat u elke maand € 250,- kunt gebruiken om extra af te lossen op uw hypotheek. Het is verstandig om dit bedrag elke maand over te maken naar een rekening waar je dit bedrag samen kunt sparen. Zodra u bijvoorbeeld 1000 euro heeft opgebouwd, maakt u het bedrag over naar de bank.

Laat je niet afschrikken door een mislukking

Het aflossen van een hypotheek is een langdurig probleem. Met kleine stapjes probeer je een groter doel te realiseren. U krijgt te maken met tegenslagen die uw aflossingsplan in gevaar brengen. Dan is het belangrijk om gemotiveerd te blijven en het doel helder voor ogen te houden. Als je eenmaal over de tegenslagen heen bent, moet je proberen je weer aan je afbetalingsplan te houden.

Overweeg een lagere belastingteruggave

Omdat hypotheekrente aftrekbaar is, heeft u een fiscaal voordeel door uw hypotheekschuld zo hoog mogelijk te houden. In veel situaties is het echter mogelijk om te kiezen voor de laagst mogelijke maandlasten. Terugbetalen maakt je minder kwetsbaar en minder afhankelijk. Een lagere hypotheekschuld betekent ook lagere hypotheeklasten. Dit vraagt ​​extra aandacht, zeker als je een tijdelijke teruggave hebt. Anders moet u het geld bij de eindafrekening terugbetalen aan de belastingdienst.

Is het verstandig om extra af te lossen op de hypotheek?

Het is niet verstandig om voor alle hypotheekvormen tussentijds extra af te lossen. Bespreek uw mogelijkheden met een hypotheekadviseur voordat u gaat betalen. Bij een spaarhypotheek is het bijvoorbeeld verstandiger om het geld te storten in de aan de hypotheek gekoppelde spaarverzekering. Extra aflossen moet ook redelijk zijn, samen met uw toekomstvisie. Als u van plan bent over een paar jaar te verhuizen, is het vaak niet verstandig om nu extra af te lossen op de hypotheek. Ook kan een hypotheekadviseur vragen beantwoorden en controleren wat de gevolgen zijn van extra aflossen.€