Eurobankbiljetbruggen bevinden zich in Nederland

Veel mensen weten niet dat de bruggen op onze eurobankbiljetten helemaal niet bestonden toen ze op 1 januari 2002 op ons geld verschenen. Deze bruggen zijn gebouwd als reactie op de eurobankbiljetten. Eurobruggen zijn te bewonderen in het Zuid-Hollandse stadje Spijkenisse op het eiland Voorne-Puten.

architectuur

In Spijkenisse, een plaatsje dat behoort tot de gemeente Nissewaard, is heel wat moderne architectuur te vinden. Na 1950 staat Spijkenisse in de volksmond bekend als openluchtmuseum. De gemeente Spijkenisse werkt sinds 2009 met architectuurplaten. Deze architecturale platen zijn het geesteskind van het Nederlands Instituut van Bouwkunst. Op fraaie panden worden plaquettes geplaatst met details als het bouwjaar, de naam van de architect, de opdrachtgever en de eventuele naam van het betreffende pand. De eurobruggen die op de eurobankbiljetten zijn afgebeeld, bevinden zich ook in deze stad.

Bron: Roel Van Deursen, Flickr (CC BY-2.0)

Eurobridges

Toen de Europese Centrale Bank besloot bruggen op bankbiljetten te plaatsen, wilde ze geen enkel land bevoordelen of uitsluiten door bekende bruggen op bankbiljetten te drukken. Op dat moment (in 2002 begonnen de eurolanden te betalen met de euro) waren er 12 eurolanden en slechts 7 bankbiljetten. Ze wilden zogenaamd “neutrale” bankbiljetten uitgeven.

Ze huurden de Oostenrijker Robert Kalin in om zeven nieuwe bruggen te ontwerpen, naast ramen en poorten die als afbeeldingen in de notities konden worden geplaatst.

Ontwerp

Robert Kalina ontwierp zeven bruggen, die elk een andere architecturale periode vertegenwoordigen. De vijf en tien eurobankbiljetten waren versierd met afbeeldingen van bruggen in klassieke en Romeinse stijl. Ook gotiek, renaissance, barok en rococo kwamen aan bod en het tweehonderdvijfhonderd biljet werd versierd met een moderne 20e-eeuwse brug en een brug in art nouveau-stijl.

De bruggen kregen felle kleuren en waren ontworpen met speciale lijnen en waren daarom perfect geschikt om op bankbiljetten te drukken. Daarnaast dienden deze bruggen als samenwerking en communicatie tussen Europa en de rest van de wereld, en vooral samenwerking tussen Europese landen onderling.

Het was nooit de bedoeling om deze bruggen te bouwen, maar de achterkant van de eurobankbiljetten is de inspiratie geweest voor het ontwerp van de eurobruggen door kunstenaar en architect Robin Stam. De bruggen zijn gemaakt van een betonnen constructie waartegen kleurrijke panelen zijn geplaatst. Ook deze panelen zijn van beton.

De bruggen zijn gebouwd tussen 2011 en 2013 en zijn op 26 oktober 2011 geopend door Jan Franssen, de toenmalige Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland. Naarmate deze wijk groeide, werden er ook andere bruggen gebouwd. De bruggen zijn te bewonderen in de wijk Elementen van Spijkenisse.

Robin Stam

Robin Stam is geboren in 1981 en werkt in Rotterdam. Hij is enthousiast en werkt graag in verschillende organisaties. Hij werkt samen met fotografen, copywriters, developers en andere professionals en maakt deel uit van het kunstenaarscollectief Rotganzen.

Robert Kalina

Robert Kalina werd geboren in 1955 en werkt als ontwerper van bankbiljetten bij de Oostenrijkse Nationale Bank in Wenen. In 1996 won hij de ontwerpwedstrijd voor eurobankbiljetten, georganiseerd door het Europees Monetair Instituut, de voorloper van de Europese Centrale Bank. Hij werd gekozen uit 44 andere inzendingen.

Spijkens