euro voor blinden en slechtzienden

Dankzij een goed ontwerp kunnen eurobankbiljetten en -munten ook door blinden en slechtzienden worden gebruikt. Dit is te danken aan de European Blind Union (EBU), die nauw betrokken was bij de ontwikkelingsfase van de munten en bankbiljetten. Dit maakt het voor slechtzienden volledig mogelijk om met munten en/of bankbiljetten te betalen. Sommige mensen hebben wat meer tijd nodig om te voelen welke munt of biljet ze in hun handen hebben. Hiervoor zijn ook betaaltools beschikbaar.

bankbiljetten

De waarde van eurobankbiljetten is in grote letters gedrukt. De kleuren zijn ook opvallend en contrasteren goed voor slechtzienden. Ook bankbiljetten worden op een heel bijzondere manier bedrukt, namelijk met reliëfdruk, zodat mensen met een visuele beperking ze goed kunnen voelen. Ook handig voor blinden en slechtzienden zijn de maten, die voor elk bankbiljet anders zijn: hoe hoger de waarde, hoe groter het bankbiljet. Notes hebben aanraakmarkeringen (een band van schuine lijnen) aan de randen. Ten slotte zijn de biljetten in de loop der jaren geleidelijk vervangen door meer herkenbare exemplaren, met sterkere contrasten, duidelijkere kleuren en nog grotere gedrukte cijfers. In 2013 werd het 5-eurobiljet vervangen, in 2014 was het 10-eurobiljet aan de beurt en in 2015 werd een nieuw 20-eurobiljet uitgegeven.

Bankbiljetten hebben het volgende uiterlijk, dat gemakkelijk wordt herkend door blinden en slechtzienden.

munten

Muntwaarden worden duidelijk weergegeven op de Europese kant van de munten. Elke munt heeft ook een andere dikte: hoe hoger de waarde, hoe dikker de munt (behalve de munten van €1 en €2). Ook opmerkelijk is het gewicht van elke munt, die anders is. Hoe hoger de waarde, hoe zwaarder de munt (behalve de munt van 1 EUR). Tot slot zijn er verschillende kanten, randen, maten, vormen en kleuren:

Munten zijn ook gemakkelijk te herkennen.

Betalen zonder hulp

Veel blinden en slechtzienden maken geen gebruik van de betaalmethode. Sommigen vragen de kassier om zelf het juiste geld uit de portemonnee of hand van een blinde of slechtziende te halen. Dit vraagt ​​uiteraard veel vertrouwen in de kassier. In de koffer zitten soms diverse spullen die mensen met een visuele beperking dankbaar gebruiken. Een slechtziende stopt ook gemakkelijk biljetten in de portemonnee voor elke maat met behulp van een speciaal systeem naar keuze.

Betalen met de tool

Kleurdetector

Sommige kleurdetectoren hebben een uitgebreide functie. Naast kleurdetectie is het mogelijk om biljetten te maken, licht en contrast te bepalen, temperatuur te meten, berekeningen uit te voeren met een rekenmachine, maar ook eurobankbiljetten te herkennen behoort tot de vele mogelijkheden van zo’n apparaat.

Eurobox

Daarnaast hebben veel support providers Eurobox beschikbaar. Het is meestal een plastic doos met acht inkepingen, die elk de waarde van de munt vertegenwoordigen. Een slechtziende plaatst de munten in deze sleuven zodat hij alleen de gleuf hoeft in te drukken om de munt uit de kist te halen. Meestal zijn zowel reliëfs als braillenummers op de doos gedrukt. Ten slotte is deze doos lichtgewicht, niet omvangrijk en kan hij worden bevestigd met een nekkoord.

Euro cash test

Er is ook een Euro-cashtest beschikbaar om bankbiljetten en munten te herkennen. Het is ook gemaakt van plastic en bevat een systeem met twee panelen met reliëftekens en braillenummers.

Bankbiljetherkenning met vibratie

Ten slotte is er een speciale bankbiljetherkenning op de markt; dit batterijgevoede apparaat is in staat trillingen te genereren. Het is een langwerpig apparaat met een gleuf aan de bovenkant. De gebruiker plaatst een briefje met de lange zijde in de gleuf. Het biljet moet altijd ongeveer in het midden van de gleuf blijven steken. De gebruiker houdt vervolgens de knop ingedrukt. Er is 1 trilling voor het biljet van 5 EUR, 2 trillingen voor het biljet van 10 EUR, 3 trillingen voor het biljet van 20 EUR en 4 trillingen voor het biljet van 50 EUR. Dit apparaat kan geen grotere waarden herkennen.

Testtools

Voordat je een apparaat koopt, is het handig om het eerst te testen. Onafhankelijke raadpleging van hulpbronnen is de sleutel tot het juiste en langdurige gebruik van de hulpbron. Dat kan op een grondstoffenbeurs, zoals de Ziezo-beurs, of bij de grondstoffenleverancier zelf.€